Ambassaderna sprider Nordisk kultur i USA

kl. av | Taggar: , , , , , , , , , , , ,
Nordic Heritage Museum i Seattle. Image by MIR.
Nordic Museum i Seattle

I år, 2018, innehar Sverige ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet. I ordförandeskapsprogrammet framhålls att det finns ”ett stort intresse för nordisk konst och kultur i omvärlden.” Vidare att ”internationell profilering och positionering av Norden kommer att ägnas särskild uppmärksamhet under det svenska ordförandeskapet.” Helsingforsavtalet utgör grunden för nordiskt samarbete. Artikel 1 och artikel 13 behandlar samarbete inom kultursektorn. Det har vi tagit fasta på!

De nordiska ambassaderna i USA har ett mångårigt och nära samarbete på ett antal områden med kulturområdet som en viktig pelare. Nordic Cool 2013 med nationalscenen Kennedy Center här i Washington DC som partner har t ex lett till liknande nordiska satsningar i andra länder; Nordic Matters på South Bank i Storbritannien och Nordic Spring https://placedesarts.com/en/theme/printemps-nordique som genomförs av Place des Arts under april i Montreal.

Vi kommer i år genomföra en rad stora nordiska kultursamarbeten för att stärka den nordiska profilen i USA. Här är några av dem:

Nordisk dramatik
Just nu pågår en minifestival för att sprida kunskap och nyfikenhet om nordisk dramatik, där bla Lisa Langseth, Jacob Hirdwall, Dennis Magnusson, Dimen Abdullah och Klas Abrahamssons texter framförs.

https://satcnyc.org/nordicstage/

stöttas av Statens Kulturråd och Generalkonsulatet i New York, och ett initiativ drivet av http://www.dramaten.se/bergmanstudio/ på Dramaten och SATC.  I höst hoppas vi kunna utöka satsningen till Washington DC. Upplägget bygger på workshops och uppläsningar med lokala, amerikanska skådespelare med efterföljande Q & A där publiken ges möjlighet att interagera med aktörer, regissör och om möjligt även dramatiker.

Nordic Museum
Den största satsningen sker i Seattle på den amerikanska nordvästkusten där http://nordicmuseum.org/ nya byggnader öppnar i maj . Invigningsaktiviteter kommer att pågå hela månaden med en koncentration till den första veckan med högnivånärvaro från alla nordiska länder.

Northern Exposure, är en ny utställning med kontemporär nordisk konst invigs den 1 maj och kommer pågå fram till september. Utställningen är ett samarbete med Phillips Collection som i höst kommer att inviga Nordic Impressions. Den svenska delen av Northern Exposure är till stor del unik för Seattle, med verk av Öyvind Fahlström, Nathalie Djurberg, Anneè Olofsson, Cajsa Von Zeipel, Britta Marakatt-Labba, Karin Mamma Andersson, Jonas Dahlberg, Sophia Hultén, och Jockum Nordström. Museet uppskattar att 100 000 besökare kommer att se utställningen.

Inom invigningen presenteras också litteratur, med tex  Åsa Avdic i Seattle som vi också engagerat för att framträda på i San Fransisco på Bay Area Book Festival (tillsammans med Therese Bohman) alldeles innan invigningen av museet, tillsammans med Sara Blædel (Danmark), Åsne Seiersted (Norge), Hallgrimur Helgason (Island), and Jussi Valtonen (Finland). Museet samarbetar med Seattle International Film Festival om visningar av nordiska filmer under festivalen. Tillsammans med University of Washington (som har den största andelen svenskstuderande av universiteten i USA) kommer teaterföreställningar spelas av Fröken Julie med Cutting Ball Theater från San Fransisco – en teater som för övrigt ambassaden och konsulatet stöttar för ett långsiktigt samarbete med Strindbergs Intima Teater i Stockholm.

Professor Dag Blank och historiker Johanna Raeder medverkar med sitt seminariekoncept Swedish Footprints in America: The Migration and Its Long Term Cultural and Economic Consequences, för att presentera och diskutera nya perspektiv och dagsaktuell forskning om den svenska immigrationen till USA, den svenskamerikanska gruppen och svenskamerikanska relationer.

Capital Pride
De nordiska ambassaderna har de senaste två åren deltagit i HBTQ-firandet Capital Pride i Washington DC. Ambassadernas deltagande i Prideparaden som i år är den 10 juni är uppskattat både av arrangörer och av de stora skaror som kantar paradvägen. För att ytterligare öka synligheten av det nordiska engagemanget i frågorna planeras i år en s k float med de nordiska HBTQ-budskapen. Ambassaderna planerar en också en sk twitter town hall, för att maximera uppmärksamheten på sociala medier inför paraden med alla ambassadörerna. Sveriges ambassad visar också svenska filmer med HBTQ-anknytning under Pridehelgen på House of Sweden.

Nordic Jazz
De nordiska ambassaderna har i 10 års tid genomfört en nordisk jazzvecka i DC. Oftast är det jazzband som uppträder på Rochester Jazz Festival i juni som kommer till DC. Även i år planeras för en jazzfestival på House of Sweden, Finlands ambassad och andra etablerade jazzklubbar och scener i staden.

Nordisk Folkmusik

Vår svenska riksspeleman Emilia Amper http://emiliaamper.se/ – som vi flera gånger presenterat i USA kommer inom ramen för det nordiska residensprogrammet Arts Midwest Folkefest turnera runt i North Dakota, South Dakota, Iowa, Minnesota, Wisconsin och Michigan i mindre orter.

Nordic Impressions
Phillips Collection, är det mest välrenommerade privata konstmuseet i Washington DC. Sedan dess har ett antal projekt, både samnordiska och individuella, genomförts med och på Phillips Collection. Museet har en mycket aktiv medlemskader med många så kallade ”young professionals”, en målgrupp som är av stort intresse för de nordiska ambassaderna.

Sommaren 2015 bjöd ambassaderna gemensamt in kurator Klas Ottman på en researchresa till Norden, med stöd av bla Konstnärsnämnden/Iaspis för att börja skapa en stor, nordisk konstutställning med fokus på modernismen. http://www.phillipscollection.org/events/2018-10-13-exhibition-nordic-impressions är en konstutställning med över 60 verk av nordiska konstnärer som tex Akseli Gallen-Kallela, Nils Dardel, Vilhelm Hammershøi, Edvard Munch, Anders Zorn, och Jóhannes Sveinsson Kjarval,  Anna Ancher, Franzisca Clausen, Fanny Brate och Hannah Pauli, men också samtida konstnärer som Katrín Sigurdardóttir, Ragnar Kjartansson, Olufar Eliasson, Tal R, Tori Wrånes, Nathalie Djurberg, och Outi Pieski.

https://www.washingtonpost.com/entertainment/museums/is-there-a-difference-between-national-art-and-nationalist-art/2018/11/09/4842b6b8-e202-11e8-8f5f-a55347f48762_story.html

 

Nordic Ways

Projektet

https://transatlanticrelations.org/topic/the-nordics/nordic-ways/

som omfattar lansering av boken Nordic Ways, paneldiskussion om näringslivssamarbete och medtech, samarrangemang med de nordiska handelskamrarna, möten med lokala företrädare samt mediala kontakter runtom i USA har pågått under 2016 och 2017 och fortsätter under året.

Nordisk dag och Nordisk Filmfestival
De nordiska ambassaderna gör också en årlig Nordisk dag i oktober i Washington DC. Temat för årets nordiska dag är jämställdhet.

Och den sista oktober, mitt i Halloween, firar vi den nordiska filmen genom Nordisk Filmfestival i New York! http://www.nordicfilmfest.org/

 

Britt-Marie Forslund och Linda Zachrison

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.