Ambassadör Håkan Juholt inviger svensk-afrikansk mässa för hållbart mode

kl. av | Taggar: , , ,

Den 19 november lämnade vår nye ambassadör Håkan Juholt över sina kreditivbrev till Sydafrikas president Cyril Ramaphosa. Senare samma dag invigningstalade han på Future of Fashion Indaba, en svensk-afrikansk mässa för hållbart mode som hålls för andra året i rad. Det blev alltså ambassadörens första officiella uppdrag.

Future of Fashion Indaba
Porträtt på Håkan Juholt, en gråhårig man i glasögon.
Håkan Juholt, Sveriges ambassadör i Pretoria, Sydafrika. Foto: Kristian Pohl

Future of Fashion Indaba är ett koncept som arbetats fram av start-upbolaget REWOVEN, baserat i Kapstaden. Med stöd av ambassaden och Svenska Institutet har mässan etablerat sig som en mötesplats för samtal om hållbarhet och modebranschens framtid på den afrikanska kontinenten och lyft frågor som på vilket sätt kontakter mellan länder i nord och syd bäst kan odlas. Ambassadör Håkan Juholt pekade i sitt tal på vikten av hållbarhet i alla led som överlevnadsstrategi för bolag som sysslar med mode och kläder. Affärsmodellerna måste nu snabbt förändras för att svara mot framförallt unga människors krav på hållbarhet.

Huvudtalare under mässan var Omoyemi Akerele, grundare av Lagos Fashion Week och Christiane Dolva Törnberg, hållbarhetschef för Fjällräven.

Omoyemi lyfte vikten av att hållbarhetbegreppet behöver avkolonialiseras – hållbarhet är inte ett exklusivt livsstilsval som skapats i Västeuropa, utan hållbarhet finns och praktiseras sedan generationer på den afrikanska kontinenten. Denna diskussion följde som en röd tråd genom paneldiskussioner, masterclasses och de modefilmer som REWOVEN producerat.

Christiane som liksom Omoyemi talade på länk, gick på djupet in i hur Fjällrävens relation till naturen genomsyrar hela affärsmodellen och företagets kultur i alla led, och i relation till alla medarbetare och partners.

Future of Fashion Indaba (Indaba betyder stort möte på isiZulu och isiKhosa https://en.wikipedia.org/wiki/Indaba ) hade som undertema i år ”Our Way of Being” och utforskade även ursprungsfolks förhållningssätt till vad vi i väst alltså kallar hållbarhet eller sustainability. En film producerad för mässan spelades in i Jokkmokk, Demokratiska Republiken Kongo, Namibia och Sydafrika.

Deltagare från 17 länder över hela världen från Brasilien till Tyskland, från Zimbabwe till Indien hade anmält sig till den fulltecknade konferensen och en liten grupp fick glädjen att träffas fysiskt vid invigningen i Kapstaden.

Samarbetet med REWOVEN kommer att fortsätta under nästa år.  Future of Fashion Indaba har utvecklats tillsammans med Anna Maria Bernitz på Svenska Institutet, med stöd i nätverkandet och kvalitetskontroll av Business Sweden i Johannesburg och som samverkan mellan ambassadens handelsråd Mathias Hultgren och undertecknad.

Flera artiklar har publicerats om FoF i sydafrikansk press. Läs i BizCommunity här och i IndustrieAfrica här.

Följ Future of Fashion på Instagram: @future_of_fashion_sa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.