Utrikesminister Ann Linde inviger House of Swedens virtuella utställningar

kl. av | Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Den 28-29 april kommer Ann Linde till Washington DC, för överläggningar med USA:s utrikesminister Mike Pompeo och för att genomföra ett virtuellt besök. Ministern kommer också att inviga House of Swedens utställningar, som från och med nu är tillgängliga för alla att ta del av online.

https://www.facebook.com/houseofsweden/videos/233821061271804/UzpfSTY5NTA0MTYxOToxMDE1Nzg4OTM1MzI2NjYyMA/
Utrikesminister Ann Linde inviger House of Swedens virtuella utställningar.

I den helt nya virtuella plattformen där du kan se utställningarna finns filmer med de medverkande konstnärerna, där de berättar om sin bakgrund, sina idéer och visioner. Här finns introduktioner och kommentarer av Madeleine Sjöstedt, generaldirektör för Svenska Institutet och Mats Widbom från Svensk Form av mig, som kulturråd- och en välkomsthälsning till House of Sweden från vår ambassadör. Här finns bilder och filmer och länkar till konstnärer och samarbetspartners för fördjupning. Och vi kommer att uppdatera sidan med nya satsningar framöver -som en del av vårt arbete med att sprida svensk kultur att kunna ta del av hemifrån, som vi kallar #SwedenatHome.

Alldeles särskilt stolt är jag över att äntligen kunna introducera Bea Szenfelds fantasifulla papperskreationer tillsammans med Stina Wirséns suveräna akvareller för en amerikansk publik genom utställningen Papier – och den tankeväckande, lekfulla och smarta Sustain Able Voices från Ung Svensk Form, som vi försökt få hit i flera år.

Hoppas ni tycker lika mycket om dem som vi gör.

Hör gärna av er med feedback, idéer och inspel!

Här skriver vår ambassadör, Karin Olofsdotter, om bakgrunden till idén om Ann Lindes virtuella besök och vernissage:

“Varför inte bygga ett virtuellt besök nu när utrikesministern inte kan resa till USA men ändå ska ha sitt sedan länge planerade samtal med sin amerikanske kollega? Så tänkte vi på Ambassaden en dag här i Washington när vi som vanligt jobbade och möttes via morgonmöte på Skype. Vad brukar vi ha för element i ett traditionellt besök? Vad kan vi omsätta till digital diplomati?

Jo – här i Washington D.C. brukar en minister på besök ofta framträda på en tung tankesmedja inför en intresserad publik, med aktuella ämnen. Vi kontaktade Atlantic Council och de tände genast på idén att vara med. Sen brukar man ju få till en intervju med en ”lokaltidning”. Vi har sedan tidigare goda relationer till Politico som vi vet att många kongressledamöter, såväl republikaner som demokrater, läser. De nappade också om idén med en virtual briefing.

Hade utrikesministern kommit hit hade vi absolut också försökt få till ett spännande evenemang på House of Sweden, där vi just nu har tre intressanta utställningar. Smart Mobility, producerad av Svenska institutet handlar om framtidens mobilitet och svenska innovationer (vi har också inkluderat Museum of Failure som visar upp misslyckade svenska innovationer som t.ex. Vasaskeppet – inga uppfinningar utan misslyckanden…!).

Utställningen Papier av Bea Szenfeld och Stina Wirsén visar Beas fantastiska klädesplagg i papper i kombination med Stinas akvareller. Den tredje utställningen, Sustain Able Voices visar upp framtidens design och form, producerad av Svensk Form och IKEA Museum.

Dessa tre utställningar hade sin vernissage för 400 inbjudna gäster, och med näringsminister Ibrahim Baylan som invigningstalare, innan vi var tvungna att stänga ner House of Sweden på grund av pandemin, så därför har väldigt få personer sett dem.

Ett normalt år välkomnar vi ca 30 000 besökare till vår ambassadbyggnad, och våra helgöppna utställningar. Vi hade sett att de stora museerna som British Museum och Louvren, hade gjort virtuella utställningar på nätet för att folk ska kunna njuta av konsten även nu när museerna är stängda och kände att det är klart att vi ska presentera våra fina utställningar virtuellt!

Nu har kulturhandläggaren Jenny Mählqvist Cabezas på ambassaden “byggt” utställningarna virtuellt – och utrikesministern inviger dem. Precis som hon hade gjort om hon fysiskt hade kommit hit!

För att lyckas med det virtuella besöket krävs nya infallsvinklar och angreppssätt. Kommunikationens roll för besökets utfall blir än tydligare. En hel värld ställer om till digitala möten och konkurrensen om det virtuella utrymmet hårdnar för varje dag. Inte minst blir ambassadens kommunikation via social media viktiga inslag. Vi ser fram emot att dra lärdomar av vårt förändrade arbetssätt.

Jag hoppas att flera av våra statsråd vill besöka Washington den närmaste tiden. Med digital diplomati i kombination med utrikesförvaltningens kreativitet kan vi vända vår tids stora utmaningar till nya möjligheter. Virtuellt lär nog tyvärr vara ”the new normal” en tid framöver.”

Karin Olofsdotter

Sedan House of Sweden invigdes i oktober 2016 har ett drygt hundratal olika utställningar visats där, för en publik på närmare 700.000 personer under dessa år. Vi har låtit konsten ta allt större plats i gallerierna, och presenterat framförallt många svenska, kvinnliga konstnärer, som tex Karin Mamma Andersson, Charlotte Gyllenhammar, Karin Broos, Ann-sofie Sidén, Linda Lasson, Siri Berg, Anna U Davis, och många framstående fotografer som bl a Mattias Klum, Ulla Lemberg, Lesley Leslie-Spinks, Magnus Wennman och Hasse Persson.

Verksamheten har kunnat utvecklas och stärkas genom starka samarbeten med många olika institutioner i Sverige men också genom att vi bundit starkare band med flera institutioner runt om i USA, som Scandinavia House i New York, Nordic Museum i Seattle, Swedish -American Museum i Chicago, och American Swedish Institute i Minneapolis, och därigenom kunnat samplanera och samfinansiera kring stora satsningar, så att de kunnat resa vidare från ambassaden och möta fler. Och genom starkt stöd från våra sponsorer genom Friends of House of Sweden.

Stort tack till er alla!

Följ gärna besöket på ambassadens sociala media, @SwedeninUSA på Facebook, LinkedIn, Twitter och Instagram samt även via #VirtualVisitSWEUSA #SwedenatHome och #SwedeninUSA

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.