Ann-Sofi Sidén tillbaka till Washington DC

kl. av | Taggar: , , , , , ,

I oktober invigde vi Ann-Sofi Sidéns utställning After the Fact på Sveriges Ambassad i Washington DC. Utställningen är en sammansättning av videoinstallationer, fotografier och skulptur som kretsar kring den tjeckiska revolutionen som inleddes med berlinmurens fall år 1989. Mer än någonsin är hennes verk aktuella idag, med anledning av trettioårsdagen av berlinmurens fall, men också de globala utmaningarna i form av trafficking och våld mot kvinnor. Som en del av regeringens feministiska utrikespolitik arbetar vi aktivt med dessa frågor, där kultur och offentlig diplomati är ett viktigt verktyg.

Ann-Sofi Sidén och konstkritikern Gregory Volk.

Ann-Sofi Sidén är en mångfacetterad samtida konstnär som arbetar inom olika medium. Född i Stockholm och utbildad inom klassisk måleri är hon en produkt av en tid då konstnärsrollen ändrades och började innefatta mer aktivism och politisk konst. Sidéns verk har ställts ut världen över, bl.a. på Venedigbiennalen, MOMA PS1, KiASMA samt Moderna Museet, samt på Hirshorn här i Washington DC. Ambassaden visade också After the fact på EUkommissionens högkvarter i Washington DC under 2017, som en del av ett större konstprojekt mot trafficking, Artworks for Freedom.

Utställningens tre verk tar upp den kvinnliga kroppen ur olika perspektiv. Varje verk är ett ställningstagande mot samhällets normer om hur och vad en kvinna bör vara.

Videoinstallationen Prozím! Tschechische Blumen visar en kvinna som plockar blommor på en äng, till synes en hyllning till Manets Olympia, som egentligen är en ung tjeckisk prostituerad som plockar blommor på sin lediga dag.

Videoinstallationen Prozím! Tschechische Blumen

Bildserien After the Fact, baserad på videoinstallationen In Passing (2007), visar en ung mor som överger sitt barn i en lucka där man kan lämna in sitt nyfödda barn, en sk Babyklappe.

Skulpturen Fideikommission porträtterar en hukande, kissande kvinna. Verket agerar också en fontän då den utsöndrar en vattenstråle. Den kan liknas vid belgiska manneken pis, skulpturen av den kissande pojken på Grand Place i Bryssel. I detta fall är det en mogen kvinna som framställs i brons. En annan version av samma skulptur finns på plats på Wanås fantastiska skulpturpark i Skåne.

Stort tack till vår partner American University som möjliggjorde utlånet av skulpturen från Katzen Arts Center, där den ingick i utställningen Gifts from Tony Podesta.

Skulpturen Fideikommission

I samband med vernissagen hölls ett konstnärssamtal med Ann-Sofi Sidén och konstkritikern Gregory Volk, där besökarna fick möjlighet att ställa frågor. Samtalet bidrog med en ytterligare dimension och kontext för utställningen samt verken.

Kulturrådet Linda Zachrison introducerar Ann-Sofie Sidén och Gregory Volk.

Utställningen är den 112 i ordningen som ställs ut i House of Sweden sedan huset invigdes 2006 och är en del av ambassadens utåtriktade arbete där speciellt fokus har givits till kvinnliga konstnärer de senaste åren. House of Sweden är öppet för allmänheten, som ett museum, varje helg och besöks av ca. 20-30.000 personer varje år. Ann-sofi Sidéns utställning pågår till och med den 15 december på House of Sweden i Washington DC.

Gästblogg av Karolina Laszczukowska, praktikant på Sveriges Ambassad i Washington DC

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.