Äntligen analog konst i Berlin

kl. av | Taggar: , , , , , , ,

Berlin har vaknat till liv igen efter stängningen. Sedan restauranger och kaféer öppnade för drygt två veckor sedan kan man lätt förledas att tro att allt är som vanligt. Kulturlivet ligger dock till stora delar i träda eftersom det på grund av smittorisken fortfarande inte är tillåtet att samlas i grupper större än tio personer. Därför blev jag glad att bli inbjuden till The Forage – Sculpture route in Berlin Kreuzberg med de svenska performancekonstnärerna Mar Fjell & Malin Arnell. Den digitala kultur vi nu kan ta del av från hela världen är verkligen berikande, men det är tydligt att det fysiska mötet inte kan ersättas.

Mar Fjell har under 2020 ett residens på Künstlerhaus Bethanien genom Iaspis. Hen jobbar i vanliga fall mycket med deltagande konst där mötet mellan människor är det centrala, vilket har varit svårt att genomföra i coronatider. Tillsammans med Malin Arnell gör hen här ett verk med titeln Asphalt Sky Embodied Affinities – två mänskliga kroppar mäter upp avståndet mellan olika koordinater. Deras verk är en del av det större projektet The Forage, som är en inbjudan till att leta sig runt, vandra och korsa kvarteren i jakt på dolda pärlor i Kreuzberg.

Mar Fjell & Malin Arnell i Kreuzberg. Foto: Nik Ruth Persson

Vi hade fått koordinaterna där denna performance skulle börja: ”Action starts from: 52°29’47.1″N 13°24’18.4″E and move to: 52°29’50.0″N 13°24’59.0”E”. Alltså samlades vi på Baerwaldbrücke som går över Landwehrkanal i Kreuzberg.

Mar Fjell & Malin Arnell på Baerwaldbrücke. Foto: Nina Katarina Karlsson

Under de gångna månaderna har det varit fullt av folk i parker och på gatorna. Den enda möjliga fritidsaktiviteten utomhus har varit att promenera och ha picknick men fortfarande uppmanas befolkningen att hålla avstånd till varandra. Verket är en kommentar till att vi nu är mer uppmärksamma på våra kroppar i interaktion med andra i det offentliga rummet.

Malin Arnell & Mar Fjell i Böcklerpark. Foto: Nina Katarina Karlsson

Vi får följa Mar och Malin genom parker, bostadskvarter och över gator. De lägger sig på rad en kropp efter den andra. Den ena lägger sig ner på marken, den andra lägger sig med huvudet intill. Den första reser sig, flyttar sig och lägger sig med fötterna emot. Det blir som en meditativ vågrörelse av de två kropparna genom stadsdelen.

Mar Fjell & Malin Arnell. Foto: Nina Katarina Karlsson
Mar Fjell & Malin Arnell. Foto: Nina Katarina Karlsson

Två och en halv timma och 477 kroppslängder senare var vi framme vid rondellen där Admiralstraße korsar Kohlfurther Straße, inte långt från Künstlerhaus Bethanien där Mar har sitt residens. Sträckan är en knapp kilometer och skulle ta drygt 10 minuter att gå om man följer vägarna i vanlig promenadtakt.

Malin Arnell & Mar Fjell vid statyn i rondellen Admiralstraße och Kohlfurther Straße.
Foto: Nina Katarina Karlsson

The Forage samlar en grupp Berlinbaserade konstnärer som gör verk som omfamnar, ifrågasätter och utgör ett komplement till den närmaste omgivningen. Konstverken skapar en lekfull interaktion med människor som passerar förbi. Läs mer om The Forage och andra medverkande konstnärer här http://www.aeproject.info/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.