Athena Farrokhzad i Berlin

kl. av | Taggar: , , , , , , , , , , ,

Poeten, dramatikern, översättaren och litteraturkritikern Athena Farrokhzad är ett välkänt namn för många av oss. Hennes diktsamling Vitsvit från 2013 har översatts till 15 språk. Den senaste diktsamlingen I rörelse kom 2019. Hennes dramatik har spelats på bland annat Backa teater, Unga Klara och Nationaltheatret i Oslo. Dessutom är hon verksam som lärare på Biskops-Arnös författarskola. Sedan slutet av juli innehar Athena DAAD:s konstnärsstipendium och kommer att tillsammans med sin familj bo i Berlin under det kommande året och arbeta här.

Foto av författaren med uppsatt svart hår, stora guldringar i öronen och iklädd en mönstrad blus i svart, rött och blått.
Athena Farrokhzad. Foto: Kajsa Göransson

DAAD står för Deutscher Akademischer Austauschdienst, d.v.s. Tysk akademisk utbytestjänst och den grundades 1925 i Heidelberg. Idag är det en av de mest betydande organisationerna för att främja internationellt utbyte av studenter och forskare. DAAD främjar varje år mer än 100 000 tyska och utländska studenter och forskare runt om i världen.

DAAD har också ett av världens mest välrenommerade Artist in Residence-program för redan internationellt etablerade utländska konstnärer inom bildkonst, film, litteratur och musik. Varje år fördelas runt 20 stipendier för en ettårig vistelse i Berlin. Det är alltså detta stipendium Athena nu innehar. Det är glädjande att flera svenska konstnärer fått delta i Artist in Residence-programmet. Tidigare har musikern Malin Bång och den svensk-palestinske poeten Ghayath Almadhoun tillbringat ett år i Berlin med hjälp av DAAD.

Foto på skyltfönstret till DAAD Galerie i Berlin. Texten "KOPF HOCH! MUT HOCH UND HUMOR HOCH! är skriven på fönstret.
DAAD Galerie i Berlin där många av Artist in Residence-konstnärernas verk visas.
Foto: Jens Ziehe/Berliner Künstlerprogramm des DAAD

Syftet med konstnärsprogrammet i Berlin är förstås att de inbjudna gästerna får utrymme att skapa. Men lika viktigt är det för DAAD att främja konstnärlig mångfald och frihet samt yttrandefrihet. Läs mer om programmet här: The DAAD Artists-in-Berlin Program – DAAD

Under sin vistelse i Berlin kommer Athena Farrokhzad att medverka i ett flertal litteraturfestivaler, nu närmast i Internationales Literaturfestival Berlin den 10 september. Där deltar även de svenska författarna Johannes Anyuru och Helena Hedlund.

Logotyp för Internationales Literaturfestival Berlin, ilb, i svart och rött.
21. Internationales Literaturfestival Berlin

Senare i höst medverkar Athena i Nordische Literaturtage i Hamburg tillsammans med Karin Smirnoff, Carolina Setterwall och Johannes Anyuru.

Athena deltog både förra året och tidigare i år i Internationales Poesiefestival Berlin, som båda gångerna blev digitala. Hon finns också representerad i Haus für Poesies webbsida Lyrikline där man kan lyssna på samtida poesi på originalspråk upplästa av författarna själva.

Vår förhoppning är också att hennes pjäs Moral enligt Medea ska kunna spelas här i Berlin. Den kommer att ha Sverigepremiär på Fri scen på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm den 28 oktober i regi av Saga Gärde.

Vi önskar Athena varmt välkommen till Berlin och hoppas på flera samarbeten!

Nina Katarina Karlsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.