Athena Farrokhzad, Medea och Moralen i Berlin

kl. av | Taggar: , , , , , , , , , , , , , , ,
En flyer med text om uppsättningen på engelska. Text mot klargrön bakgrund. Till höger är ett foto av Athena Farrokhzad. Hon vänder ansiktet mot fotografen men har kroppen bortvänd. Hennes mörka, långa hår syns tydligt mot hennes ljusa plagg.
Flyer för den gestaltade läsningen av Athena Farrokhzads Moral enligt Medea. Foto: Jasper Kettner/Berliner Künstlerprogramm des DAAD

Athena Farrokhzad är just nu aktuell på flera olika platser. Nyligen sattes hennes pjäs Moral enligt Medea upp i Istanbul. Sedan ett år tillbaka har Athena varit DAAD-stipendiat här i Berlin. Jag skrev om detta i en blogg i september. Snart är hennes stipendietid slut och hon flyttar tillbaka till Stockholm för att tillsammans med Ida Linde bli curator för litteratur på Kulturhuset Stadsteatern. Innan dess var det dags att visa Moral enligt Medea i Berlin.

Som en avslutning på Athenas stipendietid deltog Amfi den 4 juni med en iscensatt läsning av den uppsättning som spelats i Stockholm 2021 och Göteborg 2022 i UNCOMMON GROUNDS, som är en festival för interdisciplinära möten vid daad galerie.

Foto av väggtexten UNCOMMON GROUNDS 3.6.-3.7.22. Svart text mot vit vägg.
UNCOMMON GROUNDS i daad galerie.

Moral enligt Medea börjar när barnen är döda och dramat är över. I en språklig lek med Medea som litterär gestalt skriver Farrokhzad Medeas försvarstal. Denna Medea är komplex och ofta motsägelsefull. Hon argumenterar hetsigt med Moralen, som också tar gestalt i föreställningen, för att rättfärdiga sina handlingar. Även Jason får ge röst åt sitt lidande.

Skådespelaren Jacqueline Miura sitter i bakgrunden på en pall lutad mot väggen. På väggen projiceras texten och en stor bild på Shang Imam som Medea. I förgrunden står Shang Imam och läser texten .
Jacqueline Miura som Moralen och Shang Imam som Medea i Moral enligt Medea.

Uppsättningen har regisserats av Saga Gärde. Den iscensatta läsningen genomfördes på svenska med projicerad tysk och engelsk översättning. Medverkade på scen gjorde Shang Imam, Jacqueline Miura och Mattias Lech.

Efter läsningen samtalade Athena Farrokhzad med den tysk-persiska essäisten och aktivisten Asal Dardan. Det blev ett intressant samtal om feminism, det patriarkala samhället och barnen som egna subjekt. Asal Dardan har bott i Sverige i flera år, men bor nu i Berlin. Hon arbetar som frilansskribent för bland annat Zeit Online, Berliner Zeitung och Die Presse.

Asal Dardan och Athena Farrokhzad samtalar sittande på var sin stol. På väggen bakom den är texten "MORAL ENLIGT MEDEA av Athena Farrokhzad (2019) projicerad. Framför den ligger den svarta snö som använts i gestaltningen.
Essäisten och aktivisten Asal Dardan samtal med Athena Farrokhzad om Moral enligt Medea. Den svarta snön framför dem användes i den gestaltade läsningen.

Tysk översättning Clara Sondermann Engelsk översättning Jennifer Hayashida Regi Saga Gärde  Ljuddesign David Gülich Videodesign Thomas Romlöv Kostymkonsult Mary-Anne Buyondo Tekniker & programmering Johan Blixt, Ludvig Uppman Producent Jennifer Norström

Gästspelet genomfördes med stöd av Region Skåne, Kulturrådet, Konstnärsnämnden och Sveriges ambassad i Berlin.

Nina Katarina Karlsson, Kulturråd Berlin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.