Barnboksutställning med mera – rapport från april

kl. av | Taggar: , , , , , , , ,

Sedan en månad tillbaka står vi värd för en helt ny svensk interaktiv barnboksutställning vid namn “Frech, Wild und Wunderbar – Schwedische Kinderbuchwelten“. Tor Svae (Junibacken, Mulle Meck-parken) har på vårt uppdrag skapat utställningen som presenterar nio böcker av nu levande svenska barnboksmakare: Maria Jönsson, Pija Lindenbaum, Barbro Lindgren, Ulf Nilsson, Sven Nordqvist, Pernilla Stalfelt, Helena Willis, Martin Widmark, Juija Wieslander och Stina Wirsén. Som pendang finns här också en miniversion av Rum för barn som realiserats genom ett samarbete med Svenska Institutet. Där kan besökarna hitta böckerna på tyska, spela spel och skapa i verkstan. Regelbundet hålls workshops med konstnärer från vår samarpetspartner Mach Mit-Museum. Under året kommer vi även presentera ett ramprogram med bland annat dans, marionetteater, musik, författarsamtal med ALMA-pristagaren Meg Rosoff och ett seminarium  kring barns rättigheter och eget skapande tillsammans med tyska partners.

Utställningen finns hos oss till 30 juni och ska sedan turnera i Tyskland under ett år. Flera institutioner, festivaler och bokmässor står i kö.

111
Alla utställningens barnboksförfattare, från vänster, bakre raden: Ulf Nilsson, Sven Nordqvist, Pernilla Stalfelt, Pija Lindenbaum, Maria Jönsson, Helena Willis, Barbro Lindgren, Juija Wieslander, Stina Wirsén, Martin Widmark. Foto: Bernhard Ludewig.

 

Att svensk barnlitteratur är uppskattad i Tyskland är inte förvånande. Tack vare att Astrid Lindgren tidigt upptäcktes av förläggaren Friedrich Oetinger kom hennes böcker att spridas och älskas i hela det tyska språkrummet. Hon banande väg för en stor kärlek och nyfikenhet för allt svenskt. Hennes dragningskraft är enorm och hennes böcker och figurer så pass populära att hennes namn fungerar som en publikmagnet i alla möjliga samanhang. För att bredda bilden av den svenska barnlitteraturen lite ville vi göra en utställning med nutida författare och illustratörer. De verkar i samma anda och sätter barns perspektiv och barns rättigheter i centrum. Alla medverkande finns redan översatta till tyska, förutom Maria Jönsson, vars figur “Spyflugan Astrid” vi gärna ville puffa för så att även hennes böcker översätts.

Det faktum att samtliga av konstnärerna kom till invigningen och att Prins Daniel och bandet Bröderna Lindgren också var där, var säkert en bidragande orsak till att vi fick väldigt fint gensvar i medierna. Ett 50-tal nyhetssajter, tidningar, bloggar, tv-kanaler och radiokanaler uppmärksammade utställningen i framförallt tyska medier.

Efterfrågan på utställningar för barn tycks vara stor även här, familjer och förskolegrupper från hela Berlin strömmar till och har gett besöksrekord här i Felleshus vid Nordiska ambassaderna..

Nedan har vi gjort ett urval av  pressbilder från invigningen den 11 april samt ett axplock av artiklar.

Eröffnung_FWW_1183
Foto: Bernhard Ludewig.

Eröffnung_FWW_1083

Här är en reflekterande text i Frankfurter Allgemeines pappersupplaga.

Tz gjorde en video och text om prinsens invigning och alla ballonger.

Berliner Zeitung om invigningen.

Här går att finna text och video på Expressens webbplats.

Eröffnung_FWW_0021
Foto: Bernhard Ludewig.

Fler pressklipp och mer information om utställningen hittar du på vår hemsida Schwedische-kinderbuchwelten.de.

 

Övrigt om svensk kultur i tysk press – sammanställning för april:

Nyheten om ALMA-pristagaren sprids

meg

5/4: DPA uppmärksammar att Astrid Lindgren Memorial Awars (ALMA) går till Meg Rosoff, här publicerad i Hamburger Abendblatt.

 

En röst för folket har gått ur tiden

DPA har en notis om att svenske författaren Göran Palm har avlidit, som bland andra Saarbrücker Zeitung tagit upp i sin pappersupplaga.

 

Uppföljaren till Hundraåringen och Analfabeten

jonas

5/4: Jonas Jonassons tredje roman “Mördar-Anders och hans vänner (samt en och annan ovän)” kommer ut på tyska, vilket figurerat flitigt i tysk media. Här i DerWesten. Dpa:s artikel som kom senare fick också bra spridning. Även Süddeutsche Zeitung.

 

Sverige svar på Gran Torino?

2/4: Bild Zeitung har intervjuat Rolf Lassgård för sin roll i “En man som heter Ove”, som hade premiär i Tyskland. Och även här i Focus.

 

Ett folkkärt födelsedagsbarn

Sven Nordqvist
Sven Nordqvist.

29/4: I samband med Sven Nordqvists besök hos ambassadens barnboksutställning fick Hamburger Abendblatt en lång intervju med förafattaren och illustratören, vilket senare resulterade i denna artikel. Flera, flera medier rapporterar om Sven Nordqvists 70-årsdag.

 

Prisad film blir föreställning i München.

6/4: Focus skriver att Kay Pollacks ”Så som i himmelen” sätts upp i München.

 

Kamp i kärlekskriget

6/4: Süddeutsche Zeitung tar grepp om den svenska debatten om ”kulturmannen” och skriver om Ebba Witt Brattströms samt Horace Engdahls senast nyutkomna romaner.

 

En månad i biosalongen, någon?

19/4: Svenske regissören Anders Weberg har släppt sin trailer för ”Ambiancé”, den längsta filmen i världshistorien. Trailern är 7 timmar och 20 minuter, filmen är 720 timmar. Om detta skriver Bild Zeitung.

 

Hela Tyskland engagerad för Pippis papegoja

ART-INLINE-0-goja400_46324a
Douglas, alias Rosalinda får inte bo kvar i sin bur.

7/4: En av månadens absolut största nyheter är DPA:s artikel om att Pippi Långstrumps papegoja riskerar avlivning, och i fall ett tyskt zoo kan rädda papegojan. Här i Berliner Morgenpost.

 

Accessibility

19/4: Kieler Nachrichten skriver om svenska honorärkonsulatets och stiftelsen Drachensees initiativ att presentera Svenska institutets utställning som på tyska heter “Barrierefreiheit” .

 

Mare Kandres verk är tidlöst

kandre_mare_l1

27/4: Die Zeit skriver om berättelsen om författaren Mare Kandre och hennes verk Aliide, Aliide.

 

Besök hos trummis

Deutschland Radio Kultur har intervjuat den svenske slagverkaren Emil Brandqvist, som har bandet Emil Brandqvist trio, i Göteborg i ett inslag på 7.05 minuter.

 

Ternheim tillbaka från USA

5/4: Hamburger Morgenpost skriver att Anna Ternheim kommer och spelar.

 

Hur förhåller vi oss till slöjor?

mariah

6/4: Går det att vara feminist och sälja slöjor till kvinnor? Die Welt reflekterar över HM:s kampanj bland annat som skapade stor uppståndelse.

 

Hon ska skapa music i villa
8/4: Süddeutsche Zeitung berättar att svenska Singer/songwritern Sofia Talvik har fått ett stipendiat och får bo tre månader i villa.

 

En snurrande trend

320MMF22_1

16/4: Detuschlandfunk har varit hemma hos Calle Viktor i Urshult, som tillverkar vinyler – en revival i streaminglandet nummer 1.

Så låter Norden

25/4: Focus plockar upp en DPA-artikel om att alla nordiska länder är i fokus på 25-årsjubileet av musikfestivalen Nordic Klang i Greifswald.

 

Ring till Sverige

stf-640x640-350x300

7/4: The Swedish Number gjorde succé i världsmedierna. Här har ansenliga Der Spiegel ringt upp en random swede. Också i Heute, Die Welt, Berliner Zeitung.

 

Exemplet Margot Wallström

20/4: Die Zeit har ett gästkrönika från Jacqueline O’Neill om att kvinnliga experter ofta saknas i paneldiskussioner. Till detta finns en bild på Margot Wallström, som entrar en paneldiskussion.

 

Handskaknings-gate

21/4: Die Welt har TV-klipp + text om Miljöpartisten Yasri Khan och hans förvägrande handslag och har även pratat med ordförande i celtralrådet för muslimer i Tyskland, som säger att det inte finns några teologiska grunder för att vägra skaka hand med kvinnor. I princip samtliga övriga medier i Tyskland har skrivit om händelsen, som har skapat debatt även här.

 

EU-pengar till nazister

24/4: Die Zeit  skriver att EU-pengar går till nazistiska konferenser, bland annat till Svenskarnas parti och har också med en tweet från EU-parlamentariken Marita Ulvskog (S) om detta.

 

Resten av listan för april

Litteratur

1/ 4: Frankfurter Rundschau skriver en artikel om Stina Wirséns bok Klein (som även finns med i ambassadens barnboksutställning) med rubriken ”Was machen Gross und Stark mit Klein?”.

5/4: Den svenske författaren Per Olov Enqvist omnämns i en artikel om vad som utgör en bra barnbok i Zeit, med anledning av att priset LUCHS fyller 30 år.

15/4: Det är fortfarande hög efterfrågan på böcker i Tyskland, skriver Der Westen med rubriken ”Pippi eller hellre tuff agent?”.

16/4: Die Zeit hyllar skådisen och författaren Jonas Karlssons roman ”rummet” om en fantastisk roman om det moderna arbetslivet och jämför honom med Kafka.

16/4: Berliner Zeitung skriver en artikel om författaren Sabine Ludwigs nya bok, samt om svenska ambassadens barnutställning.

20/4: Die Welt rapporterar att David Lagercrantz har skrivit 200 sidor av femte delen  i Millenium-serien,som ska ges ut 2017.

28/4: Süddeutsche Zeitung skriver om författaren Rose Lagercrantz, var självbiografiska bok om sin judiska familj och sin uppväxt kommit ut på tyska med titeln ”Wenn es einen noch gibt”.

 

Film och teater

20/4: I operan Daphne, som tidigare spelats i Basel och som nu sätts upp i Hamburg, har svenska sopranen Agneta Eichenholz huvudrollen. Hamburger Abendblatt.

29/4: Flera källor plockar upp AP:s artikel om att Alicia Vikander spelar Lara Croft i nästa Tomb Raider-film. Bland annat Der Spiegel.

 

Konst och design

7/4: Stern skriver att HM gör brudkläder.

20/4: RP-Online är en av väldigt många medier som plockar upp DPA-artikeln om Örträsk i norra Sverige, där världens längsta linbana finns.

20/4: Focus berättar historien om det moderna och banbrytande bilbältet, designat av svenske Volvoingenjören Niel Bohlin .

 

Musik

1/ 4: Frankfurter Rundschau är en av flera källor som plockat upp The Locals aprilskämt om en ABBA-återförening.

1/ 4: Süddeutsche Zeitung skriver om Spotifys framgångar och utbredning.

3/ 4: Rheinische Post Mönchengladbach intervjuade Per Gessle inför kommande Tysklandsturnén, senare meddelade bandet att Marie Fredrikssons läkare förbjudit henne för att åka på turnén.

5/4: Technoartisten Axel Willner, som går under artistnamnet ”The Field” har släppt ett femte album, vilket DPA skriver om och som bland annat Hamburger Abendblatt plockar upp.

7/4: Svenske Kristofer Åström spelade i Düsseldorf och fick fin recension i RP Online.

7/4: Axwell och Ingrosso spelar i Frankfurt, skriver Frankfurter Rundschau.

9/4: Nils Landgren spelar på musikfestivalen JazzBaltica, skriver Hamburger Abendblatt.

15/4: Bombus från Göteborg spelar i Frankfurt skriver Frankfurter Rundschau.

16/4: Flera medier skriver att Roxette slutar turnera och den planerade turnén i Tyskland och Österrike avbryts. Anledningen är Marie Fredrikssons hälsa, i Der Spiegel.

19/4: Aino Löwenmark, svenska som bott ungefär 20 år i Hamburg, har släppt sitt första soloalbum Human och intervjuas i Hamburger Abendblatt.

20/4: Jazzpianisten Jan Lundgren har spelat in sitt senaste album i Ystad, där den fiktiva kriminalinspektören Kurt Wallander håller till, skriver RP-Online.

22/4: RP-Online flaggar för en konsert med Omnitah, pianist med ungerska rötter som är uppväxt i Sverige och verkar i Tyskland.

21/4: Süddeutsche Zeitung har pratat med Christer Björkman, bland annat om tyska Jamie Lees chanser i tävlingen.

28/4: Bild rapporterar om att svenske trummisen Mikkey Dee, mest känd från Motörhead, hoppar in som trummis i Scorpions på deras Europa-turné.

29/4: Axwell och Ingrosso headlinar på festivalen Parookaville på flygplatsen Weeze i Tyskland, rapporter Der Westen.

 

Övrigt

7/4: Süddeutsche har uppmärksammat en svensk trend, med gula halsdukar kring hundar som behöver avstånd från andra människor och hundar.

8/4: En bit Sverige i Berlin – omkring 4000 svenskar bor i Berlin, vilket satt sina avtryck och Berliner Zeitung har en lista på alla svenska ställen.

26/4: Focus har pratat med kungaexpterna Julia Melchior om varför just svenska kungahuset är så populärt.

 

/sammanställningen är gjord av Annelie Scholz

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *