Barnens höst i Washington

kl. av | Taggar: , , , ,

Gästbloggare: Erik Ottosson, praktikant svenska ambassaden i Washington

pippi1

VIDEO: Se ambassadens firande av Pippi Långstrump här

Eftersom Pippi i år firar 70 tog ambassaden tillfället i akt att promota denna svenska förebild för barn för en amerikansk publik.
Den 15 november höll vi öppet hus i House of Sweden och över 850 personer kom till födelsedagsfirandet. Aktiviteterna under dagen var många, bl.a. tipspromenad, fiskedamm, filmvisning, en målarstation, en pysselstation, bokförsäljning, en utklädningsstation och en ”Pippi photo selfie”-station.

Dessutom bjöds det på saft och tårta och flera priser lottades ut till besökare under dagen. Födelsedagsfirandet får beskrivas som lyckat med tanke på det stora antalet besökare och den festliga stämningen i House of Sweden under dagen (filmen ovan är ett bevis på det). Hela elva stationer i huset bidrog också till att många besökare valde att stanna kvar länge.

pippi2

Att Pippi Långstrump, en av världens mest översatta barnboksfigurer, är populär även utanför Sveriges gränser är ingen underdrift. I norra Europa, framför allt Norden och Tyskland, har hon en särskild plats i många barns hjärtan, men att göra sig lika populär på andra sidan Atlanten är inte lika lätt.
Den i USA som känner till Pippi Långstrump kanske inte gör kopplingen till Sverige och de som känner till Astrid Lindgren kanske i sin tur inte kopplar att hon är Pippis skapare.

pippi3

Vi tror och hoppas att många fick upp ögonen för Pippi Långstrump och att de som redan kände till henne kom att bära med sig en förändrad bild hem. T.ex. hade få barn sett den första, gamla Pippi Långstrump-filmen från 1969 som visade sig vara uppskattad. Dessutom kunde barnen både klä ut sig till Pippi Långstrump och föräldrar köpa med sig Pippiböcker hem.

Genom roll up utställningen ’’Where Children Grow’’ passade vi och Svenska Institutet samma dag även på att informera föräldrar om den breda barnlitteratur i övrigt som vi har att erbjuda i Sverige. Dagen bidrog i allra högsta grad till att främja Sverige, svensk barnlitteratur och förstås Pippi Långstrump. Även tack till våra partners Saltkråkan och Svenska Institutet som bidrog till att göra vår Pippisatsning möjlig.

pippi5

pippi4
Roll up utställningen “Where Children Grow”

Under hösten har även en särskild del av våra utställningslokaler varit vikt åt just barnen. ”Rum för Barn” är uppbyggt av skaparna bakom motsvarigheten på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm och syftar till att inspirera och stimulera barns intresse för böcker, musik och berättande. I Stockholm firar bibliotek och bildverkstaden Rum för Barn i år tioårsjubileum.

rfb1
Rum för Barn i House of Sweden öppnade den 25 oktober.

Hittills har cirka 1300 barn och vuxna besökare tagit del av svensk och utländsk litteratur, spel, pyssel med mera i rummet i Washington och responsen upplevs som mycket god.
Eftersom resten av utställningslokalerna framför allt riktar sig mot vuxna känns det viktigt för ambassaden att erbjuda ett rum för barnfamiljer. Dessutom känner vi oss stolta över den svenska pedagogiken där barn och berättandet är i fokus och föräldrar förväntas uppleva besöket tillsammans med sina barn.

Konceptet “Rum för Barn” i Washington är det andra i världen, efter Stockholm, och är ett pilotprojekt med syfte att så småningom kunna erbjuda ett mini-Rum för Barn till svenska ambassader runt om i världen. Även här vill vi rikta ett tack till Svenska Institutet, som bidragit till att höstens satsning i Washington varit möjlig.
http://kulturhusetstadsteatern.se/Bibliotek/Rum-for-Barn/

Se mer bilder från Pippidagen och våra andra barnevenemang via vårt Flickr-konto

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.