Barnkultur en prioritering

kl. av | Taggar: , , , , , , , , , , , ,

Ambassaden i Washington D.C arbetar mycket och gärna med barnkultur, både i House of Sweden och runt om i staden och över landet sen många år tillbaka.- Det är ett fokus som vi intensifierat på olika sätt – men framörallt genom att öppna House of Sweden för stadens barn varje helg, året om, sen tre år tillbaka.  Under våren 2018 har både gamla och nya initiativ stärkt arbete, och vi har nått totalt 6 540 barn och vuxna genom våra aktiviteter för barn hittills i år lokalt i Washington DC, förutom besökaen på House of Sweden i vårt Rum för Barn.

Nu laddar vi för en stark höst där vi återigen ska delta i Kids Euro Festival, events.euintheus.org/landing_page/kids-euro-fest/ med gästspel av den svenska USA favoriten Claire Parsons som kommer tillbaka med föreställningen ” And Then”. Här sammanfattar vi några av projekten hittills i år.

And Then... Photo Mats Åsman Claire Parson Co.
And Then…
Photo Mats Åsman
Claire Parson Co.

Children’s Art Workshops i House of Sweden
Art workshops har regelbundet ingått i Ambassadens helgprogram i House of Sweden. Under ledning av konstnären och konstpedagogen Karin Lithell har barn fått måla på stafflier och pysslat. Rum för Barn,  i samarbete med Kulturhuset Stockholm, med stöd av Svenska Institutet och Ikea, som vi initerade 2015 har blivit populärt för familjer i Washington, DC! Barnen möts av ett barnbibliotek med pedagogik riktad mot unga läsare och varje helg är det öppet för allmänheten. Ambassaden erbjuder flera aktiviteter i rummet och varje lördag klockan 14 har vi sagostund och en svensk författares verk läses upp.

#RoomforChildren

Kulturhuset har under många år arbetat fram ett specifikt, kreativt koncept kring sitt arbete med rum för barn och med vårt samarbete här i USA  var det första gången de öppnade ett (mini) rum för barn utomlands. Flera andra länder har följt efter! Nu finns Rum för barn såväl här i Washington, som i London, Berlin, Istanbul och Vilnius.

Culturfied International Children’s Festival
29 april gick Culturfied International Children’s Festival av stapeln på Ronald Reagan Building i centrala Washington. Sveriges ambassad hade bjudits in att delta med 20 andra ambassader för att sprida kultur och kunskap om sina länder. Vi valde att göra en version av våra art workshops och fikc ett starkt gensvar.

Culturfied International Children's Festival
Culturfied International Children’s Festival

Embassy Adoption School Program

Ambassaden deltar i Embassy Adoption School Program med District of Columbias offentliga skolor och Washington Performing Arts Society. Programmet har pågått sedan 1974 och parar ihop klass i årskurs fem eller sex med en ambassad under ett läsår. Hittills har fler än 50 000 elever och ambassader från över 100 olika länder deltagit i programmet under åren.

Femteklassen från Francis Scott Key Elementary School på Model UN
Femteklassen från Francis Scott Key Elementary School på Model UN

 

I år var det en femteklass från Francis Scott Key Elementary School i nordvästra DC som fick lära sig om Sverige. Under höstterminen träffades vi två gånger där de fick en introduktion om Sverige och i december kom klassen till House of Sweden för att julpyssla och lära sig om svenska jultraditioner. I maj åkte vi till Key Elementary School för att presentera Sveriges klimatpolitik och hjälpa klassen att förbereda inför deras presentation för Adoption School-programmets model United Nations på Ronald Reagan Building, organiserat av Washington Performing Arts.

Avslutningen för läsåret hölls på ambassadörens residens på nationaldagen. Barnen bakade chokladbollar, fikade och presenterade vad de lärt sig om Sverige.

 

Empower. Support. Motivate

Mentor – drogförebyggande event för 200 ungdomar

Varje år stödjer också Ambassaden den organisation drottning Silvia står bakom, Mentor Foundation, genom att arrangera ett drogförebyggande event i House of Sweden. Ungefär 200 studenter i 14-års åldern från olika skolor deltar. De möter ambassadpersonal, de får höra från forskare på området, föräldrar som har förlorat ett barn pga droger och genomföra olika workshops, så som ”poetry slam” under dagen.

 

Astra– tätt samarbete med svensklärare i USA

Ambassaden har sedan länge ett tätt samarbete med ASTRA, Association of Swedish Teachers and Researchers in America http://www.astra.us/

och anordnar vartannat år en konferens med dem och Svenska Institutet på olika teman för att informera, inspirera om Sverige. Se tidigare blogg om konferens om Selma Lagerlöf tex! Vi har även en dialog med när vi vet om författare eller artister som är ute på USA-turné och tipsar dem om besök på deras universitet, och vi föreläser även själva på olika universitet när vi är ute och reser i landet.

 

Francis Scott Key Elementary School femteklass med ambassadör Karin Olofsdotter
Francis Scott Key Elementary School femteklass med ambassadör Karin Olofsdotter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.