Bastards of Strindberg på Theatre Row

kl. av |

bastard

Fram till och med den 22 september kan man se den skandinavisk-amerikanska uppsättningen Bastards of Strindberg på Off-Broadway-teatern The Lion Theater i New York.

Det är teaterkollektivet Scandinavian American Theater Company (SATC) som står bakom föreställningen. Kompaniet har som mål att förmedla skandinaviska perspektiv genom den nutida dramatiken. Genom att presentera nyskriven skandinavisk dramatik i USA vill teatern länka samman den skandinaviska och amerikanska teaterkonsten. I Bastards of Strindberg har svenska Andreas Boonstra and Lina Ekdahl samt amerikanska David Bar Katz och Dominique Morrisseau bidragit med varsitt verk som tar avstamp i, inspireras av eller nytolkar pjäsen Fröken Julie.

Uppsättningen hade premiär den 5 september och har redan blivit föremål för flera recensioner, bl.a. av den namnkunnige kritikern Charles Isherwood från New York Times, se nedan. Det är en bedrift med tanke på hur stor konkurrensen bland Off-Broadway- teatrar är. Och det får ses som ett resultat av det ihärdiga och fokuserade arbete som teatern har bedrivit under sina fem år. På premiärfesten tackade teaterns grundare Henning Hegland och Albert Bendix för det stöd som teatern på olika sätt har fått av konsulatet i New York. Vid sådana tillfällen slås man av att även förhållandevis begränsade insatser kan ge mycket stor utväxling inom kulturfrämjandet.

När det gäller innehållet i pjäsen hänvisas till bifogade länkar, men jag kan försäkra att pjäsen i allra högsta grad är värd ett besök.

New York >Times:
http://www.nytimes.com/2014/09/06/theater/bastards-of-strindberg-four-short-plays-at-the-lion.html?_r=0

Sveriges Radio:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=5958945

Fler länkar
http://www.talkinbroadway.com/ob/9_05_14a.html

http://www.theasy.com/Reviews/2014/B/bastardsofstrindberg.php

http://columbiaspectator.com/arts-and-entertainment/2014/09/04/%E2%80%98bastards-strindberg-fitting-tribute-swedish-playwright

http://www.theaterpizzazz.com/bastards-strindberg-theatre-row/

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.