Berlin några dagar i Mars

kl. av | Taggar: , , , , , , ,

 UNICEFs fototävling!
Den svenska fotografen Niclas Hammarström är 2013 års vinnare av tävlingen ”UNICEF Photo of the Year”. Hammarström fick priset för sitt reportage som skildrar barn i krigshärjade Aleppo, Syrien. Det vinnande fotografiet visar en flicka som skadats av en granat. Flickans ansikte är blodigt och ett par händer håller varsamt om hennes huvud. Hennes vackra ögon möter kamerans. Hammarström och kollegan Magnus Falkehed tillfångatogs i slutet av förra året av syriska rebeller och blev frisläppta i början av januari i år. Det är med stor glädje som nu prisert kunde delas ut försenat men dock med Niklas Hammarström närvarande på plats. Den 4 mars tog han emot priset i Berlin av Tysklands ”first lady” Daniela Schadt.

Niklas Hammarström mottar priset av Daniela Schadt.
Niklas Hammarström mottar priset av Daniela Schadt.

Priset delas ut i samarbete mellan UNICEF Tyskland och tidskriften GEO och förlaget Gruner + Jahr AG & Co Kg. 82 stycken fotografer från 27 olika länder var nominerade i tävlingen. Dagen efter så fanns hans bilder i så gott som alla tyska tidningar.

I Berlin pågår nu den stora turistmässan ITB. Igår bjöd ambassadören på en litterär och kulinerarisk resa genom Sverige. Inbjudna var press och de svenska utställarna på mässan.

Vår författarinna Ann Roosman berättade om Marstrand och sin bok Porto Francos väktare från  2011 som nu har kommit ut på tyska. Vår fantastiska kock Rasmus Jakobsson serverade mat på björkträ från våra skogar och hav. Det var en magisk kväll!

Ann Rosman och ambassadens kock Rasmus Jakobsson.
Ann Rosman och ambassadens kock Rasmus Jakobsson.

Själv satt jag bredvid Rainer Klute och Friederike Wyrwich som båda arbetar på Deutsches Radio Kultur och är så kunniga om nordisk kultur. Vi samtalade till sent på natten tills jag med förskräckelse insåg att vi om några timmar skulle stå i vårt Nordiska Hus där vi inbjudit alla våra kontakter till en frukost för att fira kvinnodagen. Underbart är kort!

Frukost i Felleshus.
Frukost i Felleshus.

Länkar UNICEF
http://www.unicef.de/presse/2014/foto-des-jahres/38842
http://blog.unicef.se/2014/03/04/unicef-prisar-fotografen-niclas-hammarstrom/

Tysk press
http://www.tagesschau.de/multimedia/video/video1376780.html

http://www.faz.net/aktuell/gesellschaft/familie/unicef-fotos-des-jahres-was-kinder-erleiden-12831028.html

http://www.welt.de/vermischtes/article125437393/Unicef-Foto-des-Jahres-zeigt-das-Leid-in-Syrien.html

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.