Berlin tar hand om sina medborgares initiativ. Det är glädjande!

kl. av | Taggar: , , , , , , , , ,

Det byggs i Berlin. Det är ingen nyhet men just nu är hela ”MITTE” en enda byggarbetsplats: ett slott är under byggande, ”Staatsoper” under renovering… Listan är lång över prestigefyllda problembyggen. Alla som varit i Berlin känner till de rosa och blå enorma rören som går i luften. Det är Berlins vatten som genom allt byggande transporteras ovan jord och allt vatten som måste föras ut i Spree efter dräneringsarbeten som görs i sandbäddarna som är Berlins grund. En konstnär vid namn Wolfgang Nieblich tröttnade på utsikten från sin ateljé och bemålade både rör och betongfundamenten med citat av stora tänkare. Byggfirman Brechtel blev så förtjust av att få sina rör och sina byggfundament målade att de nu fört med sig dem som en vandringsutställning vart de än kommer. Det står t.ex. ” Ogräs är naturens opposition mot trädgårdsmästarnas regemente”  (Oskar Kokoschka), ” Allt blir intressant och viktigt om man ger det uppmärksamhet tillräckligt länge”( Gustav Flaubert. ) eller “Världen är som en bordell man blir snabbt färdig och går hungrig därifrån”.

Berlin tar hand om sina medborgares initiativ.  Det är glädjande!

Wolfgang Nieblich Berlin

”Cafe Noura” runt hörnet från Wittenbergplatz är en ny bekantskap som jag varmt kan rekommendera om ni är på besök i Berlin. Noura uttalas precis som Ibsens kvinna Nora men är egentligen namnet på frun till mannen som står bakom disken denna kväll när jag och maken ramlar in.  Maten är förträfflig och efter kort tid kommer vi i samspråk. Vi börjar samtalet med att vi känner igen en av bysterna som står på hyllorna runt om i lokalen. Det föreställer en glasögonprydd man med prillan under läppen och –

Ingvar Kamprad

–          Ja. Det stämmer! Det är IKEA´s grundare Ingvar Kamprad som här tronar i brons på en hylla i Berlin, säger ägaren Christian Bahr som just serverat oss hemgjorda grönsakspajer och ett glas tunisiskt vin.

–          Min fru gör all mat och bakar allt vi säljer. Jag står för bysterna ni ser överallt. Tavlorna på väggarna är av en tysk konstnär som gjort motiven till tavlorna av gamla frimärken

café Noura

Christian Bahr är egentligen läkare och driver detta café  på sin fritid.

–          Jag och min fru ville skapa ett samtalsrum för konsten och vetenskapen över en kopp kaffe och en tårta.

Vi stannar länge och avslutar kvällen med en hembakad ostkaka. En av de bättre vi ätit och det betyder inte så lite eftersom vi äter oss igenom Tyskland på jakt efter den bästa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.