Den 20 februari invigdes filmfestivalen Berlinale för sjuttionde gången. Det är en av världens stora filmfestivaler jämte Cannes och Venedig. Staden fylls med skådespelare och röda mattor. Vid nästan varje festivalbiograf köar folk glatt. Själv lyckades jag tyvärr bara se två filmer. Däremot var ambassaden delaktig i flera evenemang runt filmfestivalen.
Vårt gemensamma Felleshus fungerade som en hub under Berlinale. Flera organisationer, som till exempel Film i Skåne, hade möten hos oss och tillsammans med kollegorna på de andra nordiska ambassaderna var vi medarrangörer till flera evenemang. Bland annat gick Nordic Film Music Days med utdelning av filmmusikpriset Harpa av stapeln hos oss. Årets vinnare var den norske kompositören Gaute Storaas som prisades för soundtracket till Colin Nutleys TV-serie Bröllop, begravning och dop.
Själv deltog jag i Screen Talent Europe Meet Up i Felleshuset fredagen den 21 februari. Screen Talent Europe är ett nätverk av filmverkstäder och mediacenter som arbetar med talangutveckling för unga filmare. Syftet med mötet är att unga filmare ska få möjlighet att bygga upp ett kontaktnät och utbyta erfarenheter. Jag höll ett kort välkomsttal och sedan fick vi under en timme se olika europeiska kortfilmer. Från Sverige visades Annika Ivarssons kortfilm Rocky. Därefter var det mingel i Felleshuset. Härligt att se så många unga kreativa filmare samlade.

Foto: Martin Hammar

På lördagen den 22 februari genomfördes seminariet How Much Feminine Intelligence Is In AI? Opportunities and risks of new technologies for development, production and distribution of film, TV and streaming content. WIFT – Women in Film and Television – arrangerade seminariet under Berlinale i anrika Meistersaal. Jag var på plats och ambassaden och Svenska Institutet bidrog med finansiering. Svenska Johanna Koljonen var moderator och Helene Granqvist från WIFT Sverige och WIFT International inledde seminariet. I foajén utanför den fullsatta Meistersaal visades också Svenska Institutets stora vepa Pioneering Women in Film, som drog till sig mycket uppmärksamhet.



Söndagen den 23 februari arrangerade Svenska Filminstitutet seminariet 50/50 – A Roadmap for the Future där bland andra VD Anna Serner medverkade. Anna har ju blivit något av en kändis i filmvärlden genom sitt idoga arbete för jämställdhet. Även detta seminarium var fullsatt. Det var roligt att se att människor från hela världen deltog och att de uppfattar Sverige som ett föregångsland när det gäller jämställdhet och representation.

På kvällen den 23 februari hade Svenska Filminstitutet sin sedvanliga pressträff på Café Einstein. Inga svenska filmer tävlade på Berlinale i år, men de filmer som visades under festivalen presenterades på pressträffen. Årets filmer var Alltid Amber, Sune – Best Man, Niki Lindroth von Bahrs Något att minnas, Roy Anderssons En kärlekshistoria. Levan Gelbakhiani, som spelar huvudrollen i And then we danced, blev utvald till Shooting Star för Georgien. Efter pressträffen serverades Café Einsteins utmärkta miniwienerschnitzlar och småapfelstrudlar av yppersta kvalitet.
Berlinale pågick ända till 1 mars. Nästa år ska jag försöka planera in fler filmer.
Nina Katarina Karlsson
Vilka fina evenemang – bravo!
Tack!
Hoppas att Svenska Institutes vepa Pioneering Women in Film kommer att visas i Sverige också. Inspiration behövs och minnet hållas levande av av alla tidigare insatser. Oftast utan att kreatören fick rättmätig ära av sitt arbete.
Hej! Tack för din kommentar. Jag har ställt frågan till Svenska Institutet om och hur vepan kommer att visas i Sverige. Återkommer när jag fått svar från dem. Jag vet att de själva visar den i sina lokaler.
Hej Aase! Vad kul att du gillar vepan. Den har visats på Stockholms feministiska filmfestival i år, och om någon vill visa den igen så går det bra.