Besök Paris bästa kulturutbud virtuellt! Gästbloggare: Anna Börjesson

kl. av | Taggar:

Du kanske hade tänkt dig ett besök till Paris i vår? Eftersom fysiska resor är omöjliga just nu, har jag bett vår praktikant Anna Börjesson att dela med sig av några digitala tips från kulturstaden Paris.

Anna Börjesson, praktikant vid SI Paris, tipsar om bästa besöken i Paris just nu. Här står hon framför sitt favoritkonstverk av Einar Jolin i Tessin-samlingen i institutet. Foto: Ewa Kumlin

Culture in the time of Corona

Åh Paris! Kulturens stad, ljusets stad, kärlekens stad… Nu helt tom, alla sitter inne i sina lägenheter, eller har flytt staden mot landet, bort från virus. Av förklarliga och nödvändiga skäl, såklart. Men ack så sorgligt ändå. MEN! Ljus i mörkret: mycket av den kultur som finns i Frankrike har på grund av Coroneriet anpassats till ett digitalt format och du kan nu sitta tryggt i ditt hem och njuta av vad det franska kulturlivet har att erbjuda. Finns det något bättre sätt att få coronatiden att gå? Tror inte det va. Vissa av dessa satsningar finns alltid att se, karantän eller inte, och vissa är särskilda för denna underliga period vi nu befinner oss i. Så varsågod, klicka dig runt i (ett urval av) Paris kulturvärld!

 • Louvre

Vi börjar med museernas museum eller hur? Svindlande att de har stängt, med säkert skönt med paus för Mona Lisa. Louvren har såklart fixat en något överväldigande hemsida för oss alla att ta del av deras definitivt överväldigande stora samlingar. Under ”Selected Works” kan vi klicka runt bland otaliga verk. Men det är i konceptet ”A Closer Look” som vi verkligen får grotta ner oss. Zooma obehagligt nära målningarna, läsa texter och även (på franska, och för vissa verk på engelska): lyssna på när en mysig pedagogisk röst förklarar detaljer för en. För den som kan franska finns dessutom ännu mer texter, bilder och filmer att scrolla runt mellan.

Selected Works: https://www.louvre.fr/en/selections

A Closer Look: https://www.louvre.fr/en/oal

Hela det franska utbudet: https://www.louvre.fr/toutes-les-ressources

 • Centre Pompidou

Centre Pompidou, samtidskonstens mittpunkt, har ett utmärkt utbud av digitalt tillgängligt material, mycket dock endast på franska. Men kanske tillfälle att öva för den som inte redan kan? Under hashtaggen #PompidouVIP (dvs. Very Important Pieces) gör museet mycket! De har bland annat en utmärkt podd, ”Les visites du Centre Pompidou” med samtal mellan en journalist och en kunnig person om kända verk i museets samlingar. På deras youtubekanal finns precis lagom långa filmer med rundturer i Pompidous olika utställningar, inte bara nuvarande, utan utställningar från 2017 och framåt. De har även en liten webbserie för barn, med mycket kreativa klipp om konst på olika sätt!

Förövrigt är deras Instagramkonto en toppenkälla till roliga fakta om museet och dessa samlingar. 1 miljon följare kan inte ha fel!

Podden: https://www.centrepompidou.fr/lib/Podcasts/Les-visites-du-Centre-Pompidou

Serien ”Mon œil ”för barn: https://www.centrepompidou.fr/fr/cpv/theme/mon-oeil?fbclid=IwAR3HC4cdOU3MreOVfFkeQSRVXuzpk8R4hkuPPb7OuptlOzGn9yof5EIvhPg

Pompidous Instagram : https://www.instagram.com/centrepompidou/

 • Musée D’Orsay

Musée D’Orsay har en mycket bra hemsida för barn och unga (på franska), med utvalda tavlor från muséets samlingar, tillsammans med inforutor, kortare texter och för vissa tavlor även små ”promenades imaginaires” (imaginära promenader) dvs små inspelade historier att lyssna på. Plus i kanten för gulliga maskotar i form av en isbjörn och en groda! Som ni förstår är det inte bara dem under 18 som uppskattar denna plattform.

Digitala plattformen: https://www.petitsmo.fr/

De imaginära promenaderna : https://www.petitsmo.fr/promenades-imaginaires

 • Musée de Paris

Paris äger 13 muséer runt om i staden och dessa muséers gemensamma hemsida är toppen! Här finns över 300 000 konstverk att klicka sig runt i! Men här finns också deras ” Muséosphère”, en digital plattform där varje museum har 5 av sina salar tillgängliga i 360°! Ja, det är återigen egentligen riktat till barn, men vuxna barn har minst lika stor glädje av att kika runt i till exempel Katakomberna eller min personliga favorit, Musée de la vie Romantique (Romantiska livets museum). Texterna är på franska, men att klicka och dra för att titta runt är språklöst! Fantastiskt är det i vilket fall!

Samlingarna: http://parismuseescollections.paris.fr/en/recherche/type/oeuvre

Muséosphère: http://museosphere.paris.fr/

 • Musée national des châteaux de Malmaison et de Bois – Préau

Om jag kände till detta slott som ligger lite utanför Paris innan jag började leta efter saker att fylla den här listan med? Nej. Om jag numera känner att det är PRIORITET att jag tar mig dit så fort vi åter får vara fria människor? A-bso-lut! Den virtuella guidningen låter dig scrolla runt i huset bäst du vill, det är pampigt och stort och vackert – allt en vill ha av ett franskt slott. Här finns även förklarande videos (på franska/utan språk), för den som vill veta mer eller vill känna sig slottsligt inspirerad.

Virtuell tur på slottet: https://musees-nationaux-malmaison.fr/chateau-malmaison/domaine-collections/c-visite-virtuelle

 • Château de Versailles

Även slottens grande dame finns såklart att upptäcka digitalt! Versailles slott bjuder oss på virtuella utställningar där olika teman och delar av slottets presenteras i både bild, text och film. Min favorit är utställningen om mat! Hemsidan är lite krånglig att navigera, men vi alla har ju tiden att lära oss så det ska vi säkert klara!

Virtuella visningar: http://en.chateauversailles.fr/discover/resources/louis-xiv-/-nicolas-fouquet:-a-certain-history-of-taste

 • Musée de Cluny

Musée de Cluny, eller Paris medeltida museum, visar upp delar av sina verk på sin hemsida, i 3D! Hemsidan är på franska, men om ni lyckas klicka er in på bilderna så behövs inga språkkunskaper för att titta. Lite underligt känns det allt att snurra runt och titta på baksidan av en medeltida skulptur, men kul är det!

https://www.musee-moyenage.fr/collection/parcours-decouverte/nos-collections-en-3d.html

 • Paris i litteraturen

Litteraturvetare som jag är kunde jag ju inte inte ha med den här fina kartan där någon placerat ut franska litteraturklassiker på en karta av Paris, baserat på Paris-referenser ur böckerna! Med fina förklaringar och citat för varje bok. Dock endast på franska. https://framacarte.org/fr/map/paris-dans-la-litterature_43896#12/48.8710/2.4136

 • Opera de Paris

Paris Operahus har lagt upp jättemånga av sina föreställningar på sin hemsida! De flesta av föreställningarna är endast tillgängliga ett visst antal dagar så gå in och titta redan nu vilka du vill skriva in i kalendern. Ordna romantisk afton hemma och titta på baletten Giselle? Eller rysk kväll med Tchaïkovski som soundtrack? Möjligheterna är oändliga!

https://www.operadeparis.fr/en/news/performances-of-the-paris-opera-to-rediscover-online

 • Philharmonies de Paris

Konserthuset Philharmonie de Paris har ett stort utbud på sin hemsida, över 900 konserter finns att se och lyssna på digitalt. Här finns också intervjuer med musikmänniskor, och både långa och korta dokumentärer om musik (på franska). Så, nu kan du ha musik i toppklass spelandes i bakgrunden tills världen fått kontroll på corona!

https://live.philharmoniedeparis.fr/Concerts.html

 • Numeridance

Numeridance är en multimediaplattform helt tillägnad dansen. Här finns över 3500 filmer och klipp att botanisera bland. Kontemporärt, klassiskt, jazz, allt finns här. Ont om material, det är det inte!

De presenterar just nu även utmaningen ”Animal Kingdom”. Konceptet är att du filmar dig själv när du dansar och iscensätter sju olika djur, sen skickar du in din film till Numeridance innan den 13 september 2020, så klipper de ihop allt till ett enda stort kungarike av djurdanser!

https://www.numeridanse.tv/accueil

Projektet Animal Kingdom: https://www.numeridanse.tv/en/participatory-project/animal-kingdom

 • Fondation Cartier

Konstmuseet Fondation Cartier har alltid spännande utställningar på gång, nu när det är stängt kan vi få ta del av vissa delar av gamla utställningar på deras hemsida. Bland annat en kortare webserie om 6 avsnitt från deras fantastiska utställning Trees! Eller klipp från utställningen The Great Animal Orchestra. Deras Youtube-kanal bjuder även på konferenser och klipp från deras olika utställningar, mycket av de på engelska eller med engelsk text.

Trees: https://www.fondationcartier.com/en/online-projects/nous-les-arbres

The Great Animal Orchestra : https://www.fondationcartier.com/en/exhibitions/le-grand-orchestre-des-animaux

Fondation Cartier Youtube : https://www.youtube.com/user/fondationcartier/videos

 • Musée de l’orangerie

Musée de l’Orangerie, också känt som hem åt Claude Monets näckrosmålningar bjuder på just det, en virtuell tur av de olika rummen där dessa underbara målningar hänger! Behöver inte vara krångligare än så!

https://www.musee-orangerie.fr/fr/article/visite-virtuelle-des-nympheas

 • Google Arts & Culture

På den här samlingsplattformen finns jättemycket kultur digitalt! Och på engelska! Här finns klassikern Google gatuvy, med fokus på kända byggnader, om du känner för att resa utan att resa dig upp. Här finns presentationer av kända verk, för den som vill zooma in riktigt mycket, på ett sätt som ej är acceptabelt på fysiska museer. Och här finns blanda annat även en rad både franska och svenska museer som erbjuder bilder, informationsrutor och ibland små filmer om sin historia, sina byggnader och sina samlingar. Många av plasterna på den här listan finns också här, så du kan kika runt i taket eller källaren eller så. Upptäck ett nytt ställe varje dag så ska du se att snart är det hela är över och du vet inte vart tiden tog vägen!

De franska museerna: https://artsandculture.google.com/search/partner?q=France

De svenska museerna: https://artsandculture.google.com/search/partner?em=m0d0vqn&categoryId=place

 • Institut Suédois !

Icke att förglömma! Svenska Institutets alldeles egna virtuella visningar! Kika runt i de 6 gästlägenheterna som finns här Hôtel de Marle, de lilla 1500-talspalatset där Svenska Institutet i Paris huserar. Varje lägenhet är designad av svenska designers och företag. De bästa av svensk design, vackert paketerat och infogat i det finaste parisiska slottet. Vem vet när vi lägger upp annat material!

https://paris.si.se/en/our-offer/virtual-tours/


BONUS! Vad finns i Sverige dååååå?

Även de svenska kulturinstitutionerna satsar på digital närvaro! Kanske någon svensk i Frankrike som har lite Sverige-längtan? Jag fick feeling och hittade några guldkorn:

 • Moderna museet

Moderna museet ordnar ”Sofa Tours”, varje dag mellan den 17 och 23 mars. Kl. 12 varje dag, live på museets Facebook och Instagram. För det mesta på svenska, men nåt tillfälle på engelska. Varje dag presenteras ett nytt konstverk av kompetent person från Moderna. Mmmm deras guider är så mysiga! Vill ha dem som lunchsällskap varendaste dag för all framtid.

https://www.modernamuseet.se/stockholm/en/event/sofa-tours/

 • Nationalmuseum

Nationalmuseum är inte bara lätt överväldigande som fysiskt museum, de är så även digitalt! På sin digitala plattform har de samlat… allt? Ok, kanske inte allt, men jätte-jättemycket konst ur deras samlingar i alla fall! Varsågod, klicka runt och lär dig allt om tavla efter tavla i flera timmar, och känn dig som världens smartaste efteråt.

På deras Youtube-kanal finns även många informativa kortare filmklipp, på både svenska och engelska. Två tummar upp!

Samlingarna: https://digitaltmuseum.se/search/?aq=owner:%22S-NMS%22

Nationalmuseums Youtube: https://www.youtube.com/user/NationalmuseumSthlm/videos

 • Livrustkammaren

Vem är roligast på sociala medier av alla museer? Rätt! Livrustkammaren såklart! Gör dig själv en tjänst och följ deras sida på Facebook. De får verkligen inte nog mycket beröm för sin utomordentligt roliga och informativa kommunikation. Men förutom att vara down with the kids så har de också en nördig och bra hemsida där du kan klicka runt i deras digitala utställningar. Kolla även in de små avsnitten med nördfakta på deras Youtubekanal!

Digitala utställningarna: https://livrustkammaren.se/sv/digitala-utstallningar

Livrustkammarens Youtube: https://www.youtube.com/user/TheLIVRUSTKAMMAREN/videos

 • Hallwylska museet

Jag ÄLSKAR Hallwylska museet! Älskar själva huset som är så vackert, älskar guiderna som är så duktiga och tidstypiskt klädda, älskar hela knäppa idéen med ett museum som är som en inkapslad pausknapp från en specifik tid, älskar att det är ett så bjussigt museum som liksom bjuder in i varje vrå. Ok, slut på kärleksförklaring. Det jag skulle berätta är att deras digitala närvaro i dessa pandemitider är minst lika fin! Varje dag, på deras Instagram, blir vi runtvisade i en ny del av palatset, av guide i tidsenlig kostym såklart! Mysnivåerna är skyhöga! Missa heller för inget i världen den fantastiska produktionen som är klippet ”Välkommen till Hallwylska palatset”.

Hallwylskas Instagram: https://www.instagram.com/hallwylskamuseet/

Välkommen till Hallwylska palatset: https://www.facebook.com/Hallwylskamuseet/videos/1628142567197816/

 • Kulturarenan

Kulturarenan är ”en samlingsplats för kultur online för dig som har svårt att själv söka dina kulturupplevelser.” Dvs ALLA just nu! Här finns konserter, föreställningar, filmer och små klipp om utvalda konstverk. Nej men det är så fint! Människor är så duktiga! Man blir rörd.

https://kulturarenan.se/


Det var det hele! Enjoy! Stanna hemma! Tvätta händerna!

/Anna Börjesson, praktikant på Svenska Institutet i Paris

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.