Bild och textilkonst på House of Sweden: David Molander och Linda Lasson

kl. av | Taggar: , , , , ,

Gästbloggare Jenny Mählqvist

''Teufelsberg Berlin 2014'' - David Molander
”Teufelsberg Berlin 2014” – David Molander

Två nya sommarutställningar har invigts i House of Sweden i Washington, DC.
Vid första anblicken kunde de kanske upplevas
oerhört skilda från varandra men efter att ha lyssnat till de båda konstnärerna vid vernissagen kunde man se att det fanns många gemensamma nämnare med deras konst.

Den svenska bildkonstnären och fotografen David Molander har precis avslutat ett år som Loeb Fellow på Harvard Graduate School of Design. Som återvändande alumni till Harvard har han spenderat året som den enda konstnär i en grupp med forskare och vetenskapare kring ett arbete om stadsplanering.

Molander beskrev under vernissagen sin unika fototeknik med hur han samlar hundratals dokumentärfoton och ljud från urbana och episka platser och sätter samman till ett verkligt och omfattande konstverk. I de verk som ingår i utställningen på House of Sweden ställer Molander sig frågor som ’’om hemmet är en plats där vi borde känna oss trygga – hur är den känslan visualiserad i vårt kollektiva hem – staden?’’ Denna fråga genererar flera ekon i utställningen som innehåller verk från platser som bl. a Teufelsberg i Germany, Zucotti Park, Wall Street i New York and Klarabergsviadukten i Stockholm. Molanders konst är scener där olika spänningar och frågeställningar spelas ut bland olika intressen och processer och man sugs in i olika skikt av stadsmiljö, dess komplexitet och kraftspel. Molander menar att ’’vi kan välja att bry oss om eller ignorera det som sker runt omkring oss men det spelar en viktig roll för att utforma de oövervinnliga städer som vi kallar hem’’. I en tillhörande videoprojektion tillåts besökaren att zoomas in i bilderna och på så vis tar Molander oss ett steg längre in i hans värld.

''Åsvallen'' - Linda Lasson
”Åsvallen” – Linda Lasson

Den svenska textilkonstnären Linda Lasson är verksam i norra Sverige och broderar konst med svart tråd och fria stygn på armeringsväv. Med inspiration från upplevelser hon haft som bosatt i de jämtländska fjällen nära den samiska kulturen illustrerar hon med sin brodyr hur det har påverkat henne som människa. Hennes verk ger en röst till naturen som hon menar är hotad i norr och skildrar med berättelser ett exploaterat Norrland med en undanträngd urbefolkning. Lasson beskrev vid vernissagen att till skillnad från den typiskt svenska brodyrkulturen med små verk och vit tråd ville hon förändra och väcka uppmärksamhet med sin i motsats svarta tråd och stora verk. Ett av verken i utställningen ’’Man vs Nature’’ är storbroderad på en vit presenning och Linda lämnar oss med frågan ’’är det vi eller den natur vi lever i som behöver skydd mot vårt sätt att leva?

Utställningarna är öppna för allmänheten på lördagar och söndagar mellan 12-17 till och med 3:e september.

Mer om David Molander:www.davidmolander.com
Mer om Linda Lasson: www.lindalasson.hemsida24.se

Vernissage 7 juni, 2017 Foto: Frida Garvill
Vernissage 7 juni, 2017 Foto: Frida Garvill
Vernissage 7 juni, 2017 Från vänster: Linda Lasson, Jenny Mählqvist, & David Molander Foto: Frida Garvil
Vernissage 7 juni, 2017 Från vänster: Linda Lasson, Jenny Mählqvist,
& David Molander
Foto: Frida Garvil
Vernissage 7 juni, 2017 Foto: Frida Garvill
Vernissage 7 juni, 2017 Foto: Frida Garvill

Jenny Mählqvist, gästbloggare och evenemangshandläggare, Svenska ambassaden, Washington

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.