Bilden av ett land – Lars Tunbjörk på House of Sweden

kl. av | Taggar: , , , , , , , , , , , , ,

I veckan invigde vi vår nya utställning A View from the Side, en separatutställning med Lars Tunbjörks bilder från Sverige på House of Sweden. På plats var vår samarbetspart Lars Tunbjörk Stiftelse, representerad av ordförande Elisabeth Lundgren, och Kathy Ryan, bildchef på New York Times Magazine som arbetade med Tunbjörk under 20 år.

De senaste konstutställningarna på House of Sweden har bjudit in till självreflektion och komplexitet. Även i Lars Tunbjörks bilder finns en ambivalens – här finns glädjen och skrattet men även allvaret, ensamheten och ödsligheten.

Serien Landet utom sig blev Tunbjörks stora genombrott. Här fångade han Sverige som det såg ut vid slutet av 1980-talet och början av 1990-talet, ett Sverige som många svenskar känner igen sig i. Precis som nu var det en tid av stora samhällsförändringar.

– ”Konstnärer är inga orakel, men det är något i det konstnärliga skapandet, blicken, ordet, sammansättningen som ändå kan synliggöra skiften, säger Elisabeth Lundgren. ”I backspegeln är samhällets förändringar lättare att få syn på och det är nog därför Lars bilder fortfarande är så aktuella och berör oss än i dag, 30 år senare.”

Under tidigt 1990-tal blev Lars Tunbjörk internationellt verksam med många uppdrag och utställningar utomlands. Landet utom sig visades på MOMA i New York 1995 och väckte stor uppmärksamhet. Även amerikaner kände igen sig i rotlösheten, ensamheten och tristessen.

Tunbjörk träffade under samma tid Kathy Ryan, bildchef på The New York Times Magazine och de inledde ett 20-årigt samarbete. Hans första uppdrag för tidningen var att fotografera rika amerikanska män som förverkligade sina pojkdrömmar, ett jobb som snabbt ledde till fler uppdrag.

”När vi behövde någon som kunde se ironin i saker, hade humor och ett slags röntgensyn, var vår första tanke ofta på Lars”, säger Kathy Ryan.

Lars Tunbjörk har inspirerat många fotografer och filmfotografer. Hans distinkta uttryck har inspirerat bland andra Jessica Lee Gagné, filmfotograf för den amerikanska science fictionserien Severance (2022) i regi av Ben Stiller, en serie som till stor del utspelar sig i ett ”Tunbjörkskt” kontorslandskap.

Den tidigare utställningen på House of Sweden – Faraway so Close- Swedish Artists Look at the United States – handlade även den om relationerna mellan USA och Sverige. Vi visade åtta konstnärer baserade i Sverige som spenderat långa perioder i USA, och under utställningstiden har vi genomfört ett antal visningar och samtal som ofta kommit att handla om ”bilden av den andre” och hur vi förhåller oss till varandra över Atlanten.

Detta bilaterala intresse undersökte vi även i hybridsamtalet Är vi alla svenskamerikaner? som vi genomförde i samarbete med Anekdot/Bildningspodden. I samtalet, som leddes av Frida Beckman, medverkade historikern Dag Blanck som har studerat relationerna mellan Sverige och USA under hela sitt yrkesliv, och Monica Obinski, curator för vandringsutställningen Scandinavian Design and the United States, 1890-1980 (som öppnar på Milwaukee Art Museum 24 mars 2023).     

Under våren fortsätter vi att undersöka influenserna mellan våra länder. I april bjuder vi in till samtal om hur amerikansk historia inspirerar svensk litteratur och scenkonst. Little Rock Nine var en grupp med nio afroamerikanska elever som började studera vid en rassegregerad skola i Arkansas 1957. Deras närvaro i skolan ledde till protester bland den vita majoriteten, men den bidrog även till avskaffandet av rassegregationen i det amerikanska skolsystemet. Författaren och journalisten Elisabeth Åsbrink skriver just nu en bok om Little Rock Nine i nära samarbete med en av dess nio medlemmar, Gloria Ray Karlmark, som har bott i Sverige sedan 1960-talet. Samtidigt planerar Västerås Teater en föreställning om de nio eleverna med titeln A Moment in Time av Irena Kraus, regisserad av Rebecca Örtman.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.