Bokmässans programchef Oskar Ekström gästbloggar om besök i Sydafrika

kl. av | Taggar: , ,

Bokmässan på besök i Sydafrika

Hur berättar man om ett land?

Sydafrika är hedersgäst på Bokmässan i Göteborg 2020 och kommer att ta stor plats på mässgolvet och i seminarier, samtal och poesiläsningar. Men hur ser den sydafrikanska litteraturscenen ut? Vilka samhällsfrågor är relevanta att lyfta i en svensk kontext? Vilka gäster ska bjudas in? Tillsammans med min kollega Elin Hellström reste jag till Sydafrika för att få svar.

Det blev en omtumlande upplevelse. Först Johannesburg, ett bultande hjärta till stad, smutsig, fattig och lyxig. Vi besökte Mandelas hus i Soweto, gallerierna i hipsterkvarteren Melville och Victoria Yards, det starka Apartheidmuseet. Vi körde runt i stan. Plåtskjul och stenmurar, nedlagda diamantgruvor, gröna parker och människor.

Apartheidmuseet i Johannesburg. Foto: Oskar Ekström

I Johannesburg träffade vi Blackbird, ett litet oberoende förlag som endast ger ut svarta kvinnliga författare, och Pan Macmillan, ett av de internationella storförlagen med filial i Sydafrika. Vi lärde oss att politiska biografier är en stark genre, och att berättelser från “The born frees”, generationen som är födda efter 1994, kommer allt mer. Vi träffade illustratören Karabo Poppy som gjort enorma offentliga konstverk och kanske ska illustrera för Bokmässan, och journalisten och programledaren Redi Tlhabi som bland annat skrivit en uppmärksammad bok om kvinnan som anmälde tidigare presidenten Zuma för våldtäkt. Vi mötte författare, jazzmusiker och konstnärer; poeter, journalister och poddare.

Med pendeltåget tog vi oss sedan till Pretoria, som kändes som ett småsyskon till närliggande Joburg, trots att det är huvudstaden där politiken och diplomatin finns. Här hade vi möten med våra samarbetspartner på kulturdepartementet och nationella biblioteket, rundabordssamtal med folk från den starka spoken word-scenen och ett annat med ett trettiotal akademiker på universitetet. Vi fick också en visning av det nyöppnade Javett Art Centre av konsthallschefen själv, som förklarade att samlingen bestod av ”konst från Afrika” och inte av ”afrikansk konst” eftersom det senare är så laddat med stereotyper och exotifiering. Oavsett vilket så var det riktigt, riktigt bra.

Meeting with spoken word poets at National Library SA photo: Hedda Krausz
;öte med Spoken Word-poeter på National Library South Africa. Foto: Hedda Krausz

En kväll hade den svenska ambassadören Cecilia Julin generöst bjudit in till en mottagning på sitt residens, en vacker byggnad ritad av Anders Landström, och huset fylldes av folk från Pretorias och Johannesburgs litteraturscen. Vi fick möjlighet att berätta om Bokmässan och träffade många författare, poeter – till och med några mässarrangörskollegor – och fick höra mer om sydafrikansk sci-fi, om den viktiga landfrågan och om berättelserna från apartheidåren som nu börjar ta plats i utgivningen.

Författaren Pamela Power med Jolene Shirley från NLSA och Elin Hellström från Bokmässan, på ambassadör Cecilia Julins residens. Foto: Pamela Power
Introducerar Bokmässan på residenset, tillsammans med kollega Elin Hellström. Foto: Hedda Krausz
I samtal med författaren Masande Ntshanga och poeten Mbali Vilakazi. Foto: Hedda Krausz

Vi reste vidare till Kapstaden, där Atlanten och Indiska oceanen möts och stora bergmassiv reser sig som murar norr och öster om staden. Att åka taxi uppför berget när solen gick ner i havet var magiskt. Vi träffade Sydafrikas största inhemska förlag NB och ett av de minsta, Modjaji, som ger ut feministisk och queer-litteratur. Förläggarföreningen berättade om branschen och utmaningarna med översättningar till små marknader i ett land med elva officiella språk. Vi besökte den mysiga bokhandeln The Book Lounge, vars ägare också arrangerar Open Book Festival i september varje år. Svenska Athena Farrokzhad och Elisabeth Åsbrink gästade nyligen festivalen och det är mycket möjligt att det blir ett utbyte mellan Open Book och Bokmässan nästa år…

Woodstocks muralmålningar. Foto: Oskar Ekström

Kapstaden bjöd också på den mäktiga William Kentridge-utställningen på Zeitz-museet, ännu mer konst på fasaderna i Woodstock – och ett besök på en vingård tillsammans med folket bakom mode- och kulturtidskriften Ambassadeur. Dessutom träffade vi förstås PRAESA, läsfrämjarprojektet som fick ALMA-priset 2015. Från det mötet tog vi också med oss idéer om framtida samarbeten kring läsning – ett annat av Bokmässans teman 2020.

Zeits MOCAA – interör. Foto: Oskar Ekström

Det har varit en fantastisk resa. Vi har blivit lite klokare och mycket inspirerade – inte minst av alla varma personer som har hjälpt oss glänta lite på dörren till detta sammansatta land och dess litteratur. Vi står i djup tacksamhetsskuld till våra värdar, kulturrådet på svenska ambassaden i Pretoria Hedda Krausz, och Jolene Shirley på National Library of South Africa, som tillsammans med sina kollegor gjorde ett så fint program för oss. Tack! Det ska bli otroligt spännande att bygga vidare på vårt samarbete med Sydafrika inför Bokmässan, som nästa år äger rum den 24-27 september.

En liten del av bokskörden som vi tagit med oss hem till Sverige. Foto: Oskar Ekström

/Oskar Ekström

Oskar Ekström är programchef på Bokmässan i Göteborg sedan 1,5 år. Han bor i Stockholm och tillbringar numera ett antal timmar i veckan på tåg

. Oskar Ekström. Foto: Cato Lein

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.