Born to be Wild – naturfotografi vis-à-vis COP15 för biologisk mångfald i Kunming

kl. av | Taggar: , , , , , , , , , , ,

Parallellt med FN-mötet COP 15 för skydd av biologisk mångfald i staden Kunming anordnade svenska ambassaden tillsammans med danska och norska kollegor naturfotografiutställningen ’Born to be Wild: Biodiversity through Nordic Lenses’ i galleriet TCG Nordica i samma stad. Vid sidan av de tre skandinaviska fotograferna Staffan Widstrand (Sverige), Mogens Trolle (Danmark) och Audun Rikardsen (Norge), ställdes bilder ut av den kinesiske naturfotografen Xi Zhinong. Dessa fyra deltagare är inte bara internationellt erkända och prisbelönade fotografer utan även zoologer, marinbiologer och aktivister, så det föll sig naturligt att ge dem tillfälle att komma till tals i en paneldiskussion inför publik kring utställningens motiv.

Några av Staffan Widstrands naturfotografier på galleriet TCG Nordica, med motiv av fåglar och en isbjörn. Foto: Yao Chen.
Porträtt av den svenske naturfotografen Staffan Widstrand.

Innan dess arrangerades en vernissage för särskilt inbjudna gäster, framför allt delegater från FN-mötet, däribland den svenske ambassadören Helena Sångeland i sällskap med andra skandinaviska ambassadörer. Förhandsvisningen ägde rum kvällen innan öppnandet av FN-mötet, vilket gav ambassadörerna chansen att besöka fotoutställningen och dela med sig av sina agendor i ett tal inför klimatmötet.

Till vänster den svenske ambassadören i Kina, Helena Sångeland, tillsammans med chefen för TCG Nordica Yuerong Wu, samt den danske ambassadören Thomas Østrup Møller och Norges ambassadör Signe Brudeset. Foto: Yao Chen.

Utställningen visades i ett alldeles särskilt galleri för svensk del, nämligen TCG Nordica, som utstavas Tranströmer Cultural Gallery efter ett besök av den store poeten 1999 då Yuerong Wu tillsammans med svenska Anna Mellergård startade verksamheten. Sedan dess har Mellergård flyttat hem till Sverige men Wu fortsätter driva galleriet med regelbundna nordiska samarbeten och konstnärer i residens.

Gallerichefen Yuerong Wu tillsammans med kulturrådet Ola Johansson framför Tranströmer Cultural Gallery med den svenske poeten på bild i bakgrunden. Foto: Yao Chen.
Panel- och publikdiskussion modererad av kulturrådet Ola Johansson och med fotograferna på videolänk. I bildens vänstra kant syns fler bilder av Staffan Widstrand. Foto: Yao Chen.

Fotografiutställningen lockade stor publik i Kunming och kommer nu att fortsätta till städerna Chongqing, Beijing, Xiamen och Shanghai.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.