Brittisk Bergmanfeber

kl. av | Taggar: , , , , ,
Old Vic
Foto: Torbjörn Sohlström

Nu är det snart tre veckor sedan jag tillträdde som nytt kulturråd vid Sveriges ambassad i London. I den internationella medierapporteringen har stora brittiska nyheter avlöst varandra och här på ambassaden analyseras händelseförloppen intensivt. Mitt huvud är fullt av tankar kring Brexitförhandlingarna, de ansträngda rysk-brittiska relationerna i spåren av nervgiftsattacken mot Sergej Skripal, Cambridge Analyticas Facebook-skandal – och naturligtvis funderingar kring kulturutbytet mellan Sverige och Storbritannien. I en tid då omvärlden behöver tolkas från flera olika perspektiv och då många oroar sig för att den brittiska kulturscenen ska tappa en del av sin strålglans på grund av EU-utträdet, känns mitt uppdrag att verka för ett starkt kulturutbyte och nära kontakter mellan svenska och brittiska kulturutövare mer betydelsefullt än någonsin. De tankar, insikter och upplevelser som konst och kultur kan förmedla är ett viktigt komplement – och ibland en motvikt – till politiska diskussioner om ekonomi och gränser.

Jag landade i ett London som redan var mitt uppe i firandet av Ingmar Bergman, som ju skulle ha fyllt hundra år den 14 juli 2018. Min första dag som kulturråd, den 1 mars, bjöd på världspremiären av en ny scenversion av Fanny och Alexander på anrika The Old Vic i London. Uppsättningen, bearbetad av Bafta-belönade Stephen Beresford, regisserad av Max Webster och framförd av en namnkunnig ensemble, är en ambitiös, påkostad och underhållande helaftonsföreställning på 3,5 timmar. Det var roligt att några dagar efter premiären få sammanföra teaterskådespelarna med Pernilla Allwin Wik, som spelade Fanny i Bergmans filmversion från 1982, vid en lunch i den svenska ambassadörens residens. Pjäsen har fått ett fint mottagande hos både kritiker och publik och spelas på The Old Vic till den 14 april.

Ingmar Bergman hyllas på många sätt över hela Storbritannien under 2018. The British Film Institute närmar sig slutet på sin omfattande Bergman-retrospektiv på BFI Southbank i London, som utöver filmvisningar har innefattat bland annat en utställning om Fanny & Alexander, besök av Liv Ullmann och flera intressanta panelsamtal. BFI storsatsar på Bergmans filmer genom att även distribuera ett tiotal av hans titlar på bio över hela landet, och en rad brittiska kulturinstitutioner och organisationer kommer att ordna särskilda Bergmanprogram i bland annat Bristol, Sheffield och Glasgow. Och som om detta inte vore nog planeras fler teateruppsättningar, bokutgivningar, seminarier och konferenser under året. Det är tacksamt att få starta sin tid som svenskt kulturråd det år då så många vill fira en av Sveriges mest betydelsefulla konstnärer genom tiderna.

Skådespelare på lunch i Sveriges ambassadörsresidens i London: Penelope Wilton (som spelar Helena Ekdahl i Fanny och Alexander på The Old Vic), Michael Pennington (Isak Jacobi), Helena Vazquez Sohlström, Kevin Doyle (Biskop Vergérus), ambassadör Torbjörn Sohlström och Pernilla Allwin Wik (Fanny i Ingmar Bergmans film).
Skådespelare på lunch i Sveriges ambassadörsresidens i London: Penelope Wilton (som spelar Helena Ekdahl i Fanny och Alexander på The Old Vic), Michael Pennington (Isak Jacobi), Helena Vazquez Sohlström, Kevin Doyle (Biskop Vergérus), ambassadör Torbjörn Sohlström och Pernilla Allwin Wik (Fanny i Ingmar Bergmans film). Foto: Pia Lundberg

 

Bergman Talk på BFI Southbank med manusförfattaren Stephen Beresford, kritikern och BFI-programmeraren Geoff Andrews , Stiftelsen Ingmar Bergmans VD Jan Holmberg och föreläsaren Claire Thomson. Foto: Pia Lundberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *