Brooklyn & Manhattan i januari 2023

kl. av | Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Av någon anledning verkar jag alltid besöka New York på vintern, så även denna gång. Men trots snöglopp och isande vindar så stormtrivs jag i staden med sin puls och fantastiska konstinstitutioner i alla format och storlekar. Under dagarna i New York besöker jag utställningar, träffar konstnärer och teatrar, och företrädare för svenska institutioner.

BROOKLYN

Iaspis/Konstnärsnämnden har sedan många år ett residenssamarbete med ISCP – International Studio & Curatorial Program i New York. ISCP som grundades 1994 är inrymt i en före detta fabrik i Brooklyn och har i dag 35 konstnärsateljéer, därmed New Yorks mest omfattande internationella residensprogram för bildkonst.

Genom IASPIS försorg fick konstnären Conny Karlsson Lundgren spendera ett år i New York 2021, och under 2022 var Fatima Moallim på plats. Nu i januari träffade jag Hanni Kamaly som helt nyligen anlände till ISCP. Studio ligger på tredje våningen med utsikt över Brooklyn. Hit kommer Hanni att ta sig varje dag från Manhattan där IASPIS hyr en lägenhet.

Konstnären Hanni Kamaly med Helene Pousette och Susan Hapgood, chef för ISCP, New York. Foto: J Pousette

Inte långt från ISCP ligger det nyöppnade galleriet CPR – Curatorial Program for Research – som drivs av bland andra Carmen Ferreyra och den svenska curatorn Susanne Ewerlöf. CPR är ett research- och residensprogram för konstnärer och curatorer, detta år med fokus på de nordiska länderna. När jag besökte CPR i januari var den svenska konstnären Windy Fur Rundgren / Märren där i residens. Om man är curator kan man ansöka till CPR:s kommande projekt (RE) Presenting in the Nordics 2023, en rundresa i Norden med besök i konstnärsateljéer och konstinstitutioner.

Konstnären Windy Fur Rundgren / Märren på CPR i New York.
Foto: H L Pousette

Interference Archive är ett arkiv beläget på en liten tvärgata i Park Slope, Brooklyn. Arkivet är ett av elva arkiv som deltar i det undersökande arkivprojektet Traversing the Archive, initierat av kulturråden i Turkiet, Ryssland och USA.

Interference Archive, som drivs på ideell basis, startade 2011 med material från punkrörelsen och sociala konstprojekt. Från att ha varit ett privat arkiv byggde man en samling med visuellt material från medborgarrättsrörelser från hela världen och skapade en tillgänglig organisation med generösa öppettider.

Jen Hoyer är till vardags bibliotekarie och en av många volontärer som en dag i veckan arbetar gratis på Interference Archive. Jag träffade henne i arkivet i januari och hon förklarade att man arbetar mycket proaktivt med att samla in visuell representation eller ”bilden av” sociala rörelser runt om i världen (affischer, flyers, manifest etc), ofta i samband med konst- eller utställningsprojekt. Arkivet har också många arkivstudenter som arbetar som volontärer, och som vill undersöka ett mer kritiskt förhållningssätt till arkivverksamhet. Det senaste året har Interference Archive tyvärr fått ta emot hot och hat från extrema grupper som bland annat stör programverksamheten.

MANHATTAN

Den 14 januari invigdes utställningen Alive Side av den Sverigebaserade konstnären Every Ocean Hughes (även känd som Emily Roysdon) på Whitney Museum i Chelsea. Utställningen består bland annat av fotografier från The Piers Untitled (2009–23) – en serie fotografier tagna vid pirerna på västra Manhattan, en plats som tidigare var mötesplats för queera och undergroundrörelser. Under utställningsperioden fram till den 2 april kommer Every att göra ett antal performance, se Every Ocean Hughes: Alive Side | Whitney Museum of American Art för mer information.

Många konstintresserade i Sverige känner Stefanie Hessler som en av grundarna till ”Andquestionmark” i Stockholm. Efter att ha varit chef för Kunsthall Trondheim är hon nu chef för Swiss Institute i East Village. Institutet grundades av en grupp schweizare i New York 1986, och är i dag en oberoende institution som ställer ut samtidskonst från hela världen.  

Till Swiss Institute har Hessler bjudit in den svenska konstnären Lap-See Lam. Med stöd från bland annat Sveriges generalkonsulat i New York och ambassaden i Washington öppnar Lap-See Lam sin första separatutställning i USA den 10 maj. I sin konst uppmärksammar Lap-See Lam den svenska kinakrogens kulturhistoria, bland annat genom sin familjs restaurang i Stockholm – Bamboo Garden – på 1970-talet. Utställningen på Swiss Institute kommer att ta sin utgångspunkt i ett restaurangfartyg som tillverkades i Kina av en svensk affärsman. Väl i Göteborg misslyckades företagsidéen och skeppet blev i stället del av spökhuset på Liseberg.

T.v. Stefanie Hessler, chef Swiss Institute på Manhattan. Foto: William Laird. T.h. Många känner konstnären Lap-See Lam från hennes sommarprat i P1 i juli 2021. Foto: Mattias Ahlm, Sveriges Radio.

Andra veckan i januari varje år arrangeras i New York APAP och ISPA , båda mötesplatser för den internationell scenkonsten. På grund av pandemin har dessa nätverks- och marknadsplatser inte arrangerats med publik sedan 2020, men 2023 var det dags igen. På plats i New York fanns ett antal aktörer från den svenska scenkonstbranschen, bland andra Nordberg Movement, Bombina Bombast, Folkoperan, Scensverige, Assiej Sverige, Danscentrum, Regionalteater Väst, Ola Stinnerbom och Kompani Giraff, många med bidrag från det svenska Återstartsbidraget.

Under dagarna i New York deltog jag också under Norges imponerande satsning Norway Now med presentationer av 15 norska danskompanier. Tillsammans med de norska kollegorna ordnade Sveriges Generalkonsulat även ett mycket lyckat mingel för scenkonstaktörer i Norden, New York och USA, något som vi av erfarenhet vet skapar förutsättningar för framtida samarbeten.

Mingel på Sveriges Generalkonsulat i New York i samband med APAP och ISPA, arrangerat av konsulatets nya kultursamordnare Aviva Neuman, januari 2023. Foto: H L Pousette

 

 

2 responses to “Brooklyn & Manhattan i januari 2023

  1. Det var så härligt att få ta del av den nya energin både från er och festivalerna!
    Inser ju nu hur mycket spännande konst jag missade för att jag var dedikerad till scenkonst hela vistelsen. Next time.

    1. Tack för att du kom till Generalkonsulatet! Härligt att träffas igen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.