Can you hear me? We hear you!

kl. av | Taggar: , , , , , , , , , , , ,

I januari 2020 såg jag föreställningen ”We Hear You” på Dramatens stora scen, baserad på Greta Thunbergs internationella tal som samlats i boken ”No One Is Too Small To Make a Difference (Penguin, 2019). Föreställningen var också en direkt respons på Gretas fråga “Can you hear me?” som hon ställde i sitt tal till det brittiska parlamentet i april 2019.

“We Hear You” på Dramatens den 31 januari 2020. Foto: HL Pousette

We Hear You, som regisserades av Jacob Hirdwall och Ada Berg, kom till på initiativ av Hirdwall och Helena Hammarskiöld.

 – ”Greta Thunbergs lilla bok ”No One Is Too Small To Make a Difference, skakade mig verkligen, säger Jacob Hirdwall. ”Hennes retoriska fråga ”kan ni höra mig?’ fick oss på Dramaten att vilja svara med ja, ”vi hör dig”.”

Greta lyckas med det som nästan ingen annan lyckats med – att få oss att förstå allvaret med klimatkrisen och skapa opinion. Men hon är inte ensam, får inte vara ensam. Vi behöver forskarnas fakta och politikernas engagemang, men alla i samhället kan och måste bidra till ökad kunskap om klimatkrisen och arbeta för klimaträttvisa.

Dramatens gestaltning av Greta Thunbergs internationella tal berörde mig på djupet. När jag i augusti 2020 började arbeta som kulturråd i Washington bar jag med mig en stark önskan om att föra fram Dramatens gestaltning av hennes engagemang. Så småningom utvecklades projektet We Hear You—A Climate Archive i samarbete mellan Sveriges ambassad i Washington, Dramaten, The Earth Commons (Georgetown Universitys institut för miljö och hållbarhet) och The Laboratory for Global Performance and Politics.

New York City, Februari, 2022: workshop på Lub Dub Theatre. Foto: José A. Alvarado Jr.

We Hear You—A Climate Archive har vidareutvecklats från den ursprungliga gestaltningen på Dramaten till ett globalt performanceprojekt som lyfter ungas perspektiv på, och erfarenheter av klimatkrisen. We Hear You—A Climate Archive består i denna nya version av en global insamling av berättelser som blir underlag till en serie internationella föreställningar. Projektet kommer under de kommande åren även engagera studenter inom olika inriktningar vid Georgetown University. Projektet, som pågår fram till 2024, leds nu av den New York baserade producenten Caitlin Nasema Cassidy tillsammans med Jacob Hirdwall.

– “Vi börjar nu samla in berättelser från unga människor runt om i världen. Jag tror att dessa berättelser inte främst kommer att handla om statistik och siffror, utan om vad unga känner inför att vi är på väg att förstöra vår planet. Berättelserna bildar ett dokumentärt material som kommer att ligga till grund för en föreställning 2024 på Dramaten som jag skriver och regisserar”, säger Hirdwall.

Caitlin Nasema Cassedy, regissör “We Hear You – A Climate Archive”. Foto: José A. Alvarado Jr.
Jacob Hirdwall.

We Hear You – A Climate Archive lanseras officiellt på Kennedy Center den 18 mars med ungdomar och aktivister från Washington DC med omnejd som presenterar en föreställning som väver samman deras egna erfarenheter med Greta Thunbergs ord. Evenemanget äger rum inom ramen för den stora fotoutställningen COAL + ICE, producerad av Asia Society och som visas i samarbete med Kennedy Center.

Vi behöver forskning som tar fram fakta, konstnärliga institutioner som kan gestalta de stora avgörande frågorna i vår tid, och vi behöver koppla ihop och stödja dom unga (och varandra) inför en av mänsklighetens största kriser. The Earth Commons Institute har i dagarna lanserat sin nya interdisciplinära inriktning som de beskriver som ”ett levande laboratorium för att utveckla skalbara lösningar för en grönare, mer hållbar värld”. The Laboratory for Global Performance and Politics, också det en institution vid Georgetown University, arbetar i sin tur med globala performanceprojekt som involverar studenter, konstnärer, beslutsfattare och aktivister, ofta med fokus på minnen och vittnesmål (se tidigare blogg).  

Vi ser mycket fram emot att arbeta med We Hear You—A Climate Archive de kommande åren tillsammans med våra partners. Det är till stor del ett kollektivt projekt som hela tiden utvecklas och antar nya former.

“We Hear You – A Climate Archive” finansieras av projektets fyra samarbetspartners, med stöd av Statens Kulturråd och The Barbro Osher Pro Suecia Foundation.

Helene Larsson Pousette, Washington DC

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.