Carl Larsson på Petit Palais

kl. av | Taggar: , , , , ,
Petit Palais. Foto: Nina Larriaga
Petit Palais.
Foto: Nina Larriaga

För första gången någonsin i Frankrike visas under våren en stor retrospektiv utställning med Carl Larssons konst och detta i det mycket prestigefulla Petit Palais – granne med ”storasyster” Grand Palais, också detta ett av stadens vackra och spatiösa utställningsrum som regelbundet lyfter fram konstens stora namn.

Den 6e mars invigde Kronprinsessan utställningen Carl Larsson – L’imagier de la Suède i ett vår-soligt Paris som vintern i år glömde. Hitresta delegationer från både hovet och kulturdepartementet med både kronprinsessparet och statssekreterare Joakim Stymne samt många representanter för både Paris stad och den kraftfulla fransk-svenska axeln, med ambassadör Gunnar Lund i täten, fanns på plats.

Kronprinssessan Victoria och prins Daniel.  Foto: Nina Larriaga
Kronprinssessan Victoria och prins Daniel.
Foto: Nina Larriaga

Utställningen med över 120 verk, varav ett flertal klassisker, ger Sverige och svensk kultur en unik exponering i centrala Paris under våren 2014. Carl Larsson är i ett historiskt perspektiv utan tvekan en av Sveriges mest kända konstnärer tillsammans med Anders Zorn och Bruno Liljefors (A-B-C). Tack vare de många inlånen från Nationalmuseum i Stockholm och Carl Larsson mytomspunna hem i Sundborn (numera museum), får parisarna en unik möjlighet att upptäcka många olika aspekter av Carl Larssons konstnärskap. På så sätt kommer den stora retrospektiva utställningen på Petit Palais inte bara sätta ljuset på Carl Larssons konstnärskap utan också på svensk konsthistoria.

Det är framförallt Carl Larssons målningar, teckningar och akvareller av den egna familjen i Sundborn-hemmet som öppnade den breda porten ut till publiken. Han liksom många andra nordiska konstnärer reste till Paris och till konstnärskolonin i Grez-sur-Loing, cirka en timmes tågfärd utanför Paris. Här träffade han sin blivande fru, konstnären Karin Bergöö – en konstnär minst lika viktig för det gemensamma skapandet av hemmet i Sundborn som ett slags allkonstverk med textiler, målningar, möbler och hantverksmässigt framsnickrade inredningsdetaljer. Utan tvekan har dessa bilder från hemmet i Sundborn funnits med i formandet av Sverigebilden och drömmen om det goda hemmet.  

Utställningen, som är kurerad av Petit Palais chefen Christophe Leribault i nära samarbete med Nationalmuseums Torsten Gunnarsson och Carl-Johan Olsson, visas på Petit Palais till och med den 7 juni. Svenska institutet i Paris samarbetar kring programverksamheten och presenterar både en kväll om konstnärsduon Carl och Karin Larsson och en skapande verkstad för barn där inspiration från utställningen och drömmen om det goda hemmet kommer gestalta sig i barnens egna modellbyggen.

Länkar till ytterligare information:
www.petitpalais.paris.fr/fr/expositions/carl-larsson-1853-1919-limagier-de-la-suede 
https://paris.si.se/agenda/carl-larsson-limagier-de-la-suede/
www.kungahuset.se/kungafamiljen/aktuellahandelser/aktuellt2014januarimars/kronprinsessparetiparis.5.30c4c82c1446f09823a39b.html

 

 

One response to “Carl Larsson på Petit Palais

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.