Corona days

kl. av | Taggar: , , , , , , ,

Ja, det är en märklig situation vi befinner oss i. Turkiet liknar nog många platser i världen just nu med sina tomma gator och torg, stängda museer, sporthallar och affärer. Det är bara livsmedelsbutiker och det allra nödvändigaste som tillåts hålla öppet. Många arbetar hemifrån och de som är ute bär skyddsmasker.

Den normalt fullproppade shoppinggatan Istiklal Cadesi

Turkiet låg någon vecka efter Europa vad gäller smittspridningen av COVID-19. När viruset började skörda offer i Italien fanns det inga officiella fall i Turkiet. Det förbryllade många då Istanbul utgör en av världens mest trafikerade transit-hubbar och många spekulerade om varför det inte fanns några fall i Turkiet? Läget förändrades snabbt, det första smittfallet offentliggjordes för två veckor sedan (11:e mars) och i skrivande stund har nu Turkiet 2433 smittade och minst 59 dödsfall. Siffrorna kommer med all säkerhet stiga.

I veckan har president Recep Tayyip Erdogan genom ett dekret förbjudit alla möten, aktiviteter och evenemang med anknytning till vetenskap, kultur och konst till och med slutet av april för att bromsa spridningen av coronaviruset. Förbudet gäller evenemang som hålls både inom- och utomhus. Församlingsböner på moskéerna är inte heller tillåtna och alla sportevenemang har avbrutits. Skolorna och universiteten är stängda och Turkish Airlines har ställt in de flesta av sina internationella flygningar. Justitieministeriet försöker skjuta upp rättegångar och har bett folk att inte gå till domstolen om det inte är absolut nödvändigt. Därtill har det bestämts att alla som är äldre än 65-år eller lider av kroniska sjukdomar inte får lämna sina hem. Som ett bisarr konsekvens av beslutet har kommunala sittbänkar monterats ned från torg och parker. Man kan säga att Turkiet, likt många andra länder som bekämpar COVID-19, just nu är i lock-down.

På Generalkonsulatet

På generalkonsulatet har vi delat upp oss i ett antal mindre arbetslag, där vi försöker i den mån som är möjligt arbeta hemifrån. Vid händelse att flera personer insjuknar samtidigt, har andrahandsansvar för konsulära och administrativa uppgifterna fördelats mellan kollegor. Jag har själv fått snabbutbildas i hantering av kurirpost och mottagning av passansökningar. Vi har också vidtagit flera åtgärder vad gäller social distansering, arbetstider och hygien. Just nu verkar alla vara friska och på gott humör, trots en rådande osäkerhet om hur länge detta kommer pågå och potentiella effekter.

Social distansering, gruppmöte i Generalkonsulatets trädgård

Vad gäller för Kulturen?

Erdogan har föreslagit ett stort ekonomiskt stimulanspaket på ca.15 miljarder euro för att hålla den redan mycket utsatta ekonomin igång. Däremot finns det inga riktade stödpaket till kultur och kulturskapare och jag tvivlar på att det kommer att komma några. I Turkiet finns det väldigt lite offentliga medel för det fria kulturlivet, istället bärs kulturen upp av ett antal rika filantropiska familjer som driver privata kulturinstitutioner tillsammans med en stor sektor bestånden av fria och ofta ideellt drivna kulturinitiativ. Dessa institutioner och föreningar har nu stängt sina utställningar och alla kommande konserter, filmfestivaler och andra evenemang har skjutits upp.

Digitala alternativ?

Många kulturaktörer försöker nu i den mån det är möjligt erbjuda digitala alternativ. Exempelvis konstrummet SALT, som har gjort sitt stora forskningsarkiv tillgänglig där man nu kan ställa frågor direkt till deras forskare: https://archives.saltresearch.org/?locale=en eller Istanbul Modern som visar en virtuell 3-D utställning över sin konstkollektion: https://www.istanbulmodern.org/virtualtour/. Många av de mindre aktörerna har också börjat experimentera med digitala lösningar, som till exempel Istanbuls fristående litteraturhus Kıraathane som har börjat lägga upp inspelningarna av deras pågående evenemang online: https://www.youtube.com/channel/UCFZJth2bf7KgLlabPg5TYVQ eller barnboksförlaget Can Cocuk som har bokläsningar online varje vecka: https://twitter.com/Can_Cocuk.

Utställningshallen SALT Beyoglu stängd

Det fria kulturlivet i Turkiet är van vid att klara sig utan offentliga medel och att arbeta i ständig motvind, så på sikt kan detta kanske komma att visa sig vara en dygd. Förhoppningen är att många kan snabbt komma tillbaka när krisen är över.

Vad gör vi?

Själva har vi ställt in alla planerade publika events i närtid medan andra satsningar har skjutits framåt i tiden. Vi har löpande kontakt med våra samarbetspartners och arbetar med att lägga om vår planering. Vår förhoppning är att krisen inte kommer ha någon långsiktig inverkan på vår verksamhet. Vi tänker framåt och betonar vikten av att snabbt återkomma till vardagen och att stödja våra samarbetspartners när krisen är över. Under tiden undersöker vi också digitala lösningar för samtal och utbyten i fall krisen blir långvarig.

Vi har flera spännande projekt på gång. Vi har planerat för en stor svensk närvaro på Designbiennalen i september som vi hoppas kommer att genomföras som planerat. Vidare har vi ytterligare planerade satsningar genom projektet Equal Spaces och Svenska Institutet. Dessa omfattar think-tanks för hållbart byggande och ett nytt forskningsresidens hos The Women’s Library & Information Center. Dessa projekt hotas inte av en viss senareläggning.

Samma gäller det omfattande projektet Spaces of Culture som vi driver tillsammans med Goethe-Institutet, Institut Francais, den Nederländska Ambassaden, Istanbul Foundation for Culture and Arts och kulturorganisationen Anadolu Kültür. Projektet finansierar, stärker och samordnar kulturprojekt i flera städer utanför Istanbul och vi håller just nu att gå igenom de hundratals ansökningar som kommit in via Space som Cultures ”Open Call”. Det ekonomiska stödet som Spaces of Culture distribuerar kommer säkerligen spela en viktig roll för att hålla kulturprojekt vid liv i städerna Izmir, Diyarbakir och Gaziantep i sydöstra Turkiet.

Vi planerar också att genomföra vår konferens i höst kring Perifera kulturinitiativ samt fortsätta våra residenssamarbeten och samtalsserier med Forskningsinstitutet. Där kommer vi bland annat fokusera på feministisk serieteckning och tidskriftssamarbeten.

Bosphoren som vanligtvis är fylld med båt- och färjetrafik

Det finns en framtid efter corona. När viruset är under kontroll kommer allas krafter behöva läggas på att återgå till vardagen. Därefter kommer vi att fortsätta med att utveckla och stödja projekt som bidrar till bilaterala kultur-och kunskapsutbyten mellan svenska och turkiska kulturaktörer. Målet är, som alltid, att skapa sammanhang för svenska kulturaktörer, lyfta viktiga samhällsfrågor och synliggöra och stärka det fria kulturlivet i Turkiet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.