Coronapolitisk satir har utlöst häftig debatt

kl. av | Taggar: , , , , , , ,

I torsdags publicerade ca 50 kända tyska film- och tv-skådespelare en politisk satir under hashtaggen #allesdichtmachen (stäng igen allt). I korta satiriska monologer beskriver var och en olika sätt att handskas med restriktionerna. De avslutas alla med meningarna ”Följ coronarestriktionerna. Lita på regeringen.” Aktionen är en reaktion på att kulturlivet i princip har varit stängt i ett helt år och ingen vet när det kan öppna igen.

Bilder från videoran på de sex olika deltagarna.

Skådespelarna Jan Josef Liefers, Nina Proll, Nadja Uhl, Ulrich Tukur, Wotan Wilke Möhring och Maxim Mehmet i aktionen #allesdichtmachen.

En hetsig debatt har brutit ut i såväl traditionella som sociala medier. Frågan är extremt känslig i Tyskland. Flera läkare har gått ut och fördömt aktionen. Andra skådespelare har kritiserat de medverkande för cynism och en del av de medverkande skådespelarna har uttryckt att de ångrar sitt deltagande och plockat bort sina videor. Det har till och med förekommit mordhot.

Det har även uppstått en diskussion kring cancel culture. Röster har höjts för att skådespelarna inte borde få fortsatta uppdrag för tysk tv.

I flera av monologerna uttrycker skådespelarna att de aktar sig för ”applåder från det högra hörnet”, vilket är en kommentar till att de som vågar vara öppet kritiska mot coronapolitiken ofta blir anklagade för att gå högerpopulismens ärenden. Mycket riktigt har aktionen också fått stort bifall från anhängare till AfD (Alternative für Deutschland) och så kallade Querdenker (de som tänker på tvärs).

Bild på en stor demonstration utanför Staatstheater i Kassel.
En s.k. Querdenker-demonstration i Kassel i mars i år. Source: dpa / Swen gatekeeper

Coronarestriktionerna har varit mycket hårdare i Tyskland än i Sverige trots att smittan varit väsentligt lägre här. Dessutom har delstaterna haft ett lapptäcke av olika regler, som också ändrats ett flertal gånger, vilket förstås blir oöverskådligt och det är svårt att veta vad som gäller. Nyligen röstades en förändring av smittskyddslagen igenom som ger förbundsregeringen långtgående befogenheter. Till exempel har man nu infört utegångsförbud. Många är efter ett år av restriktioner oändligt trötta och protesterna har kommit och gått. Men det är också många som stöder åtgärderna och har förtroende för regeringens arbete.

En av de medverkande som gjort flera intervjuer i media sedan i torsdags är skådepelaren Jan Josef Liefers. Han är mest känd för att spela rättsläkare i kriminalserien Tatort (Brottsplats) – som sedan 1970 sänds på tv varje söndag. Han har även medverkat i den svenska filmen Simon och ekarna. Liefers har i dessa uttalanden tagit tydligt avstånd från AfD och konspirationsteoretiker, men också försvarat aktionen.

Bild på skådespelaren med en mikrofon i ena handen. Han är klädd i jeansjacka och hatt.
Skådespelaren Jan Josef Liefers. Foto: IMAGO / Karina Hessland

Intressant är att flera ministrar i regering gått ut och kommenterat aktionen. Kulturminister Monika Grütters (CDU) skrev på fredagen ett uttalande som publicerades på regeringens hemsida:

”Vi alla, var och en av oss, många yrkesgrupper, hela branscher gör stora uppoffringar i denna pandemi. Jag har stor förståelse för att många drabbade vill uppmärksamma sina specifika begränsningar – det är också nödvändigt för att politiken inte ska förbise något i denna vansinnigt svåra övervägningsprocess. Viruset är ett angrepp på vårt levnadssätt, det träffar kulturvärlden i dess livsnerv. Kulturinstitutionerna var de första som var tvungna att stänga, och alla saknar bindande löften om när man ska kunna öppna igen.

Därför blöder även mitt hjärta på grund av det stängda kulturlivet. Jag förstår de kreativas nöd. Kontroverser, kritik och alternativa förslag hör till ett komplext beslutsförfarande i en högpolitisk fråga som infektionsskyddslagen. Men som alltid är det även här inte vad man säger, utan hur man säger det som är avgörande. Med all respekt för den konstnärliga friheten: Jag hade önskat mig väsentligt mer empati från de skådespelare som deltar i aktionen ”allesdichtmachen” gentemot de människor som drabbats av coronaviruset eller arbetar hårt inom sjukvårdssystemet. I denna naturkatastrof handlar det om att rädda människoliv, det får vi inte glömma.( — ) Än en gång visar det sig vilka stora utmaningar farorna med pandemin ställer oss inför i spänningsfältet mellan infektionsskydd och konstnärlig frihet.”

Ett foto på kulturministern i grön kavaj. I bakgrunden syns det tyska riksdagshuset.
Kulturstatsminister Monika Grütters. Foto: CDU

Den socialdemokratiske utrikesministern Heiko Maas twittrade på lördagsmorgonen: ”#allesdichtmachen är respektlöst mot familjer och vänner till de mer än 80.000 döda i corona. Det är dubbelt så många som varje år dör i kriget i Syrien. Det är respektlöst mot vårdanställda och läkare som just nu kämpar för att deras patienter ska överleva. Men vi ska inte ställa skådespelarna i samma hörn som högerpopulister och konspirationsteoretiker. Många har förut engagerat sig för vår demokrati. Att fabulera kring yrkesförbud är också respektlöst – mot yttrandefriheten.”

En bild på utrikesministern klädd i grå kostym och grå slips.
Utrikesminister Heiko Maas.

Nina Katarina Karlsson, Berlin

2 responses to “Coronapolitisk satir har utlöst häftig debatt

 1. Tack för viktig spridning av info från vår omvärld!
  Det sägs ju att Tyskland är ett Sverige för vuxna och att den stora befolkningen omfattar alla meningsriktningar samtidigt.
  Nu tycks åsiktsbegränsningarna bli mer uppenbara där, i dessa tider med sociala medier.
  Men nog är det befriande så länge satir kan accepteras som kulturyttring.
  De 40 kulturarbetarnas bidrag till covid-debatten är naturligtvis provocerande, men jag kan knappast tycka det finns skäl för en sådan upprördhet.

  1. Tack för din kommentar! Från svenskt håll kan det nog tyckas att upprördheten är lite oproportionerlig. Men pandemin har gjort många frågor känsliga och polariserade. Aktionen har främst kritiserats från vissa håll för att ha samma språkbruk som extremhögern, vilket nog är mer stigmatiserande i Tyskland än i Sverige. Jan Josef Liefers har uttalat sig i flera debattprogram och intervjuer efter att denna blogg skrevs och ibland får han också medhåll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.