Covid-19 sprider sig i Sydafrika och President Ramaphosa har infört katastrofläge

kl. av | Taggar: , ,

COVID-19 har redan slagit hårt mot det sydafrikanska samhället. Kulturarbetare här drabbades för flera veckor sedan av inställda turnéer, konserter, mässor och festivaler på norra halvklotet – och även av det inställda statsministerbesöket hit till Sydafrika. (Läs mer om det i mitt förra blogginlägg. )

För många artister och konstnärer som kan leva på sin konst är uppdrag utomlands födkroken. Ett eller två gig kan vara en årsinkomst. Det är relativt få som lever endast på konstnärliga uppdrag i Sydafrika. De drabbats dubbelt – Europa och stora delar av Asien och Amerika lägger ned evenemang och nu stänger också det egna landet ned.

De flesta teatrar, museer och andra institutioner valde för en vecka sedan att frivilligt stänga eller kraftigt begränsa besöken. Den stora filmsektorn har pausats. I Sydafrika spelas en mängd filmer, reklamfilmer och musikvideos in. Här finns ännu inga stödpaket till kultursektorn, och landets ekonomi är skör.

President Ramaphosa utlyste katastrofläge i veckan som gick, stora kommunikationsinsatser görs för att få människorna i detta stora land med 11 officiella språk att agera för att minska smittspridning. Testning och smittspårning har varit effektiv.

De smittade har hittills i stort sett uteslutande rest i Europa eller haft kontakt med personer som rest i Europa och fallen är koncentrerade till de mer välbeställda delarna av Johannesburg och Kapstaden. Skolorna har stängt i minst en månad framöver och människor uppmanas att hålla sig hemma eller borta från andra. Ingen alkohol serveras efter kl 18 och folksamlingar över 100 personer har förbjudits.

Men det är en tidsfråga innan smittan sprider sig till kåkstäderna och vad som händer då är svårt att förutse.

I Sydafrika lider befolkningen av underliggande sjukdomar i högre grad än i till exempel Sverige – HIV, TBC, alkoholism och rökning är vanligare än i Sverige. Till det kommer att många kåkstäder fortfarande saknar vatten och avlopp, att människor bor tätt och att mormor och farmor ofta är de som håller ihop splittrade familjer, tar hand om barnbarn och så vidare. Människor tar sig till jobbet med minibussar, så kallade taxis, som kan vara proppfulla, folk har inte råd att ha bil, kan inte gå eller cykla till jobbet. Många arbetar som daglönare som vi sa förr i Sverige, ur hand i mun, man får betalt i kontanter för tjänster. En slant här för att vakta någons bil, 200 rand där för att städa någon mer lyckligt lottad persons hem. Ni som följer statistik och rapportering kring vårdbehov, och hur viruset drabbar och sprider sig, förstår att det är ett utsatt läge. Än så länge är Sydafrika inne i en varm säsong vilket förhoppningsvis gör att smittan sprider sig långsammare.

Samtidigt har kultursektorn här reagerat snabbt – den årliga stora National Arts Festival sker digitalt, World Poetry Day firades med livesänding från hela världen i lördags kväll med nästan 7000 tittare och poeter från ett stort antal länder för att nämna några spännande initiativ. Men läget är bistert, och det vi ser framför oss kanske ännu mörkare.

Jag vill inskärpa att nu prövas inte bara vårt eget lands sammanhållning men också den internationella solidariteten. Som ofta riskerar länderna i Afrika att drabbas mycket hårt när ekonomierna i norr bromsar in.

Vad gör ambassaden och jag i mitt uppdrag?

Ambassaden arbetar givetvis med att informera om och analysera läget. Vad gäller den utåtriktade verksamheten, har mycket ställts in eller skjutits upp, jag hoppas att vi senare i år får välkomna Gunnar Ardelius från Ideell Kulturallians, Nordisk Kulturfond och andra viktiga institutioner som planerar samverkan med sydafrikanska aktörer.

Jag försöker arbeta med kort och långt perspektiv samtidigt. Viktigt för oss nu är att fortsatt stötta etablerade partners här och enskilda konstnärer som drabbas, bland annat genom att engagera dem i internationella samarbeten som vi kan gå in och arvodera dem för. Vi står redo att trolla med knäna och se till att arrangörer i Sverige som vill stärka internationella kontakter kan beställa texter exempelvis. Jag vill nämna bland annat Folkteaterns initiativ Urgent Drama där en ny text av Koleka Putuma kommer att spelas. (Koleka är bekant både för läsare av denna blogg och litteraturintresserade svenskar. Hon har varit i Sverige flera gånger och hennes debutsamling Collective Amnesia kommer på svenska i översättning av Kristina Hagström Ståhl senare i år på Rámus förlag.) Vi arbetar med ett koncept för ett radioprogram med en radiostation och ett par kulturinstitutioner, och fördjupar samarbetet mellan Unga Klara och Drama For Life för att se till att barnens perspektiv och upplevelser av krisen får ta plats – redan nu.

Zoommöte med Unga Klara, Drama For Life och Undertecknad.

Jag funderar på om vi kan stöpa om projekt inom läsning och litteratur till översättarseminarier, och planera för längre bågar – i den mån det går.

Igår såg jag ett fint inslag på SVT om Dans på Distans – Åsele möter Kapstaden i en dansworkshop. Det var ett inslag som gjorts innan virusutbrottet men visar ändå på de digitala möjligheterna och kändes så uppmuntrande just nu.

Jag hoppas innerligt att epidemin är under kontroll i september då Bokmässan går av stapeln och även om jag gläder mig åt den digitala blomstringen måste vi förstå – som beslutsfattare, kreatörer och konsumenter – att det är när vi upplever saker tillsammans, och  talar om dem tillsammans, som vi binds samman. Vi måste våga hålla i organisationer och strukturer som skapar möjligheter till kontakter genom residens, mässor, festivaler över länders gränser. De måste finnas på plats när COVID-19 ebbat ut och vi ska börja förstå hur epidemin förändrat oss och vår tillvaro. Det handlar inte bara om vårt land och vårt lands kultursektor, utan det handlar om demokratins röstbärare och demokratins infrastruktur långt utanför Europas gränser. Framförallt hoppas jag att denna kris kommer att skapa fler residenssamarbeten – mycket längre vistelser och internationella samarbeten och färre enstaka nedslag. Det vore bra för konsten, för miljön och för våra samhällen.

Följ gärna ambassaden i Pretoria och mig (IG: @HeddaInSouthAfrica Twitter: @HeddainSA ) i sociala medier för löpande information om vår verksamhet och situationen i Sydafrika.

2 responses to “Covid-19 sprider sig i Sydafrika och President Ramaphosa har infört katastrofläge

 1. Hej Hedda!
  Det vore fint att kunna få köpa in något digitalt evenemang av och/eller för barn till vår förskola… Vi är en liten förskola, men eventuellt skulle även andra förskolor kunna engageras att köpa in så att det kan generera mer pengar? Varma hälsningar Elin Stenudd Förskolan Bild & Tanke Hägersten

  1. Hej Elin! Så fint Med din fråga!
   Jag förmedlar den till Drama För Life och Market Theatre Lab Så Ser vi Vad det ger.
   Varma hälsningar
   Hedda

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *