Cristina Caprioli och ccap på Tanz im August

kl. av | Taggar: , , , , , , , , , , , ,

Augusti är den stora dansmånaden i Berlin. Just nu pågår Tanz im August – en av världens mest ansedda internationella festivaler för samtida dans. Det är för första gången på tre år som det blir en helt analog festival och det känns otroligt inspirerande att få se så mycket scenkonst live igen. Virve Sutinen som sedan 2014 är konstnärlig ledare för Tanz im August gör nu sin sista festival. HAU – Hebbel am Ufer – är med sina tre scener i Kreuzberg festivalens centrum, men det presenteras samtida dans på ytterligare sju spelplatser i Berlin.

Foto av Cristina Caprioli mot en vit tegelvägg. Hon är klädd i en svart skjorta med hög krage och har bakåtstruket hår.
Cristina Caprioli Foto: Maryam Barari

I år är dessutom den svensk-italienska koreografen Cristina Caprioli inbjuden att presentera en retrospektiv över sitt livsverk med danskompaniet ccap, kallad Once Over Time. Det är en högst ärofylld inbjudan, då det bara gjorts tre retrospektiver tidigare under Tanz im August.

Bild på Cristina Caprioli mot svart bakgrund. Hon har en ljusgrön ribbad tröja och grå byxor och jacka som matchar hennes grå hår. Armarna är lyfta med händerna framför kroppen.
Cristina Caprioli dansar i Loops: Scary Solo på HAU 2 under Tanz im August. Foto: Dajana Lothert.

Det är väldig sällan vi får möjlighet att djupdyka i en koreografs verk på detta sätt. Vanligtvis stannar ett gästspelande danskompani en eller två kvällar i Tyskland och då finns det inte så mycket möjlighet till reflektion. Ccap är däremot här hela augusti. Under retrospektiven visar ccap 22 olika föreställningar från de senaste 20 åren – de flesta av verken visas dessutom med de ursprungliga dansarna. Jag fick till och med se 68-åriga Cristina Caprioli själv framföra Loops: Scary Solo på HAU under den första festivalhelgen. Utöver det har jag sett Loops: Omkretz2.22, Aska Radialsystem, Haze på HAU 3 och Leafing: Spoons på konsthallen Kindl – Zentrum für Zeitgenössische Kunst. Där lyssnade jag också på ett Artist talk med Cristina Caprioli och Andrea Niederbuchner som är kurator på Tanz im August.

Bilden föreställer två dansare i ljusa kläder mot ljus bakgrund. Dansaren med blont hår står böjd över den andra dansaren och lutar sitt huvud mot hennes bröst. Den andra dansaren böjer sig bakåt och man ser inte hennes huvud. Hon håller fram handflatorna framför sig.
Anja Arnquist & Madeleine Lindh i Leafing: Spoons på KINDL under Tanz im August
Foto: Dajana Lothert

Kompaniet har arbetat hårt för att ro iland detta jätteprojekt med 28 medverkande dansare, musiker, tekniker och producenter. Liksom så mycket annat blev retrospektiven uppskjuten ett år på grund av pandemin. Ccap:s producent Anna Grip kontaktade ambassaden redan i maj 2020. Vi har försökt hjälpa till så mycket som möjligt med att hitta bostäder, marknadsföring, presskontakter och har också bidragit i viss mån finansiellt genom att söka bidrag via Kulturrådet.

Ambassadören står på terrassen och håller tal för gästerna. På bilden syns ståbord och glas med mousserande vin.
Ambassadör Per Thöresson hälsar välkommen till residenset. Foto: Celina Gleisner

I måndags hade vi också en mottagning på ambassadör Per Thöressons residens med anledning av ccap:s retrospektiv. Inbjudna var förstås Cristina och hela ccap och ledningen för Tanz im August samt personer från Berlins dansliv.

De båda kvinnorna står utomhus framför en grönskande rabatt och håller var sitt glas i handen. Båda är svart klädda. Caprioli med grått uppsatt hår och Sutinen med kort, lockigt och rött hår.
Cristina Caprioli och Virve Sutinen på ambassadörens residens. Foto: Celina Gleisner

Till festivalen har även de svenska koreograferna Byström Källblad och Jefta van Dinther bjudits in.

Nästa vecka fortsätter vi vår satsning på samtida dans då ambassadens kulturhandläggare Hanna Robertz och jag åker till Tanzmesse i Düsseldorf där Danscentrum har en svensk paviljong där åtta olika svenska koreografer och danskompanier visar upp sig. Ytterligare tre kompanier är med i Tanzmesses eget program. Vi återkommer med en rapport därifrån.

Nina Katarina Karlsson, kulturråd Berlin

2 responses to “Cristina Caprioli och ccap på Tanz im August

 1. Hej
  Så spännande att läsa!
  Mitt namn är Marika Lagercrantz och jag arbetade som Kulturåd i Berlin 2011-2015
  Nu besöker jag Berlin 3-12 sept
  Vore roligt att träffas om du har tid
  Med vänlig hälsning,
  Marika

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.