Efter fantastiska ovationer i bl.a. DN, Expressen och SR Kulturnytt så ställer sig även The New York Times upp i en ödmjuk applåd. Figure a Sea, Deborah Hey, Laurie Anderson och Cullbergbaletten berör. Bakom turnén och Cullbergbaletten står Riksteatern, Sveriges ledande turnerande teater.
Skrivet av Åse Gullmarstam, kulturvetare och projektledare från Stockholm som under hösten gör praktik i Washington DC kring det kulturfrämjande arbetet i staden.

26 januari 2016 skrev Linda Zachrison om hur svensk dans invarderar Washington . Hon nämner bl.a. Mats Ek totala knock på den amerikanska publiken med föreställningen Juliet och Romeo, Pontus Lidberg som under våren skapade ett unikt beställningsverk för Library of Congress i Washington DC, stora satsningar som Nordic Cool 2013 på Kennedy Center i Washington DC och hur MDT, som en mindre scen i Stockholm även utvecklar fler internationella samarbeten. Linda avslutar inlägget med att berätta om Cullbergbalettens turné under hösten 2016 som i den skrivande stunden planerades. Det är nu höst i DC och i konstnärlig ledning av Gabriel Smeets fullgör nu Cullbergbaletten sin USA-turné med föreställningen Figure a Sea, av legendariska Deborah Hay i samarbete med kompositören Laurie Andersen. Föreställningen ges i NY, LA(UCLA) och San Francisco(Berkeley) med ett särskilt nedslag i DC…
På House of Sweden denna kväll dansar Samuel Draper en soloföreställning, Against the Current, Glow av Christian Duarte. I fokus står kroppens arkiv. Dvs. de danserfarenheter och rörelser som varje dansaren skapar efter de koreografier, klasser eller andra situationer inom dans som hen deltar i. Dessa lagras och förvaras i varje dansare och i Against the Current, Glow utforskas varje dansares egna arkiv.
Samuels arkiv tar hans rörelser långt ner på golvet. Vid inträde på scen har han med sig en hink med glitter som han gnider in armarna med. Glittret blir den enda scenografiska tillämpningen till denna dova föreställning och skapar färg i all gråskala. Det är mycket vackert.
Trots det dova, nästan lågmälda, är föreställningen otroligt stark och intensiv. Koncentrationen från Samuel är tydlig och påverkar hela rummet, inte ett ljud hörs från publiken under hela solot.

Efter föreställningen följer ett samtal med Samuel och Daniel Sjökvist, dansare i Cullbergbaletten sedan 15 år tillbaka och som också dansar detta solo. Leder samtalet gör Gabriel Smeets som bl.a. berättar hur det är att turnera i Sverige med en så stor ensemble. Något Cullbergbaletten söker skapa på turné är ett alternativ till föreställning, så som ett solo eller ett utdrag ur det större verket, till de scener runt om i landet som har svårigheter att ta emot en så stor ensemble som kompaniet är. Vad vi fått se denna kväll skulle mycket väl kunna vara precis en sådan mindre föreställning. (Vad jag förstår på publiken så fungerar det mycket bra.)
Efter att Gabriel presenterat sig övergår han till Christian Duarte och ställer frågan till dansarna om hur var och en av dem känner inför att se solot göras av en annan dansare, respektive hur det känns att dansa när en annan dansare som utför samma solo sitter i publiken? Svaren följer på varandra och de är båda ganska fokuserade på sina egna arkiv och verkar inte reflektera så mycket över den andre. Viss igenkänning finns enligt Daniel och menar att han i vissa stunder kan känna ”Oh no, don’t go there!” men att han som publik inte har några svårigheter att ta del av Samuels dans som en del av honom.
Att publiken koncentrerat följt föreställningen blir även tydligt genom de kommentarer som följer på Samuels solo, komplimangerna som ges är tekniskt detaljerade, tankfulla, ömsinta och många. Cullbergbaletten gör succé även denna kväll och Samuels solo är värd all beröm.

Åse Gullmarstam
Kulturrådet på Sveriges Ambassad i Washington DC har fått stöd från Statens Kulturråd för att, i USA, öka kännedomen och fördjupa kunskapen om den svenska scenkonsten i allmänhet och dansen i synnerhet under 2015 och 2016. Vi har fått 350 000 sek för fokus på dans – och av de medlen går 100 000 kr till turnéstöd för Cullbergbaletten i USA.
Under planeringsfasen av turnén kopplades Cullberg ihop med programläggare på olika sätt, ett arbete som nu fortsätter under själva turnén. Tanken är att hjälpa Cullbergbaletten att nå precis rätt nätverk och vidareutveckla en ”matchande” funktion mellan Sveriges och USAs dansliv.
Förutom att stödja och närvara på själva turnén kompletterar ambassaden även med nätverksmöten och mottagningar i New York, San Fransisco och Washington DC. Vi bistår amerikanska producenter och programläggare för resor inom USA, för dem att kunna ta sig till föreställningarna. Syftet är att stimulera till nya samarbeten mellan svenska och amerikanska partners som en långsiktig bas för kulturutbyte över Atlanten under 2016.
Linda Zachrison