Gästinlägg av Maja Boellke

En av de roligaste uppgifterna att jobba med som handläggare på ambassaden i Peking är att få resa runt och uppleva kulturlivet på nära håll och alldeles särskilt att få träffa konstnärerna själva. Förra månaden, innan det återigen vidtogs strikta reserestriktioner i Peking, åkte jag och kulturråd Ola Johansson ner till södra Kina för att besöka två olika nordiska kulturcenter. Ja, det finns faktiskt två kulturcenter i Kina som helt fokuserar på nordisk kultur och konst.
Sedan 2017 har kuratorn Lan Lan och konstnären och konstprofessorn Tong Wang drivit Nordic Contemporary Art Center in Xiamen i Fujianprovinsen. Tillsammans har de bidragit till åtskilliga kulturutbyten mellan Sverige och Kina och driver även galleriet och tehuset Swan Lake vid Svaneholms slott.

Under vårt besök var vi med på öppningsceremonin av centrets första utställning för i år. Öppningen hölls den 1 juni, internationella barndagen. Utställningen gick under temat hästar och barn välkomnades att måla sina egna dalahästar.

Efter tre varma dagar i Xiamen bar det av till nästa nordiska kulturcenter, nämligen TCG Nordica Arts Center i Kunming. Centret är grundat av Anna Mellergård och Wu Yuerong. De fann varandra i Kina och upptäckte snabbt att de hade ett gemensamt intresse för kultur, men saknade en samlingsplats för likasinnade. De skapade TCG Nordia, där T:et står för Tranströmer; Tomas Tranströmer besökte själv centret 2001 i samband med översättning och publicering av hans verk i Kina.

Visionen för centret lyder: “Stimulating reflection on Human Worth as expressed in various Art Forms.” Under vår rundtur tillsammans med Yuerong pratar hon om vikten att ha en plats där människor kan samlas för att ta del av kultur som inte är lika lättåtkomliga i andra delar av Kina. Under de 20 åren som centret nu har stått som en av stadens främsta samlingsplatser har både tunga kinesiska och nordiska konstnärer och kulturutövare deltagit i verksamheten, däribland Linn Fernström, Lalia Kongevold och Stig Larsson, bara för att nämna några. När vi besöker galleriet täcks väggarna av stora canvastavlor och på golvet ligger hundratals remsor av toalett-och hushållspapper. Det är den kinesiska konstnären Tao Fa som visar upp en mer privat sida av sin konst. Tao har uppmärksammats flera gånger internationellt, även på Venedigbiennalen, men denna gång på hemmaplan taren ny form av konst plats. Tao tillhör den kinesiska minoriteten Miao och i denna utställning får vi se scener från bergen där han växte upp och på toalettpappersremsorna finns utdrag från hans dagbok. Vi får veta att denna slags konst inte lämpar sig för alla gallerier i Kina, men här på TCG Nordica välkomnas den varmt.

Efter att ha suttit fast i flera månader i huvudstaden där kulturlivet gått på knä sedan början av året var det en lättnad att få besöka dessa två oerhört fina och väldrivna kulturcenter. Det ger ett nytt tillskott energi att träffa eldsjälar som Lan, Clara och Yuerong.
Fortfarande är större delen av kulturlivet begränsat i Kina; strikta restriktioner och stängningar samt en ofrånkomlig osäkerhet av vad som kommer hända härnäst har bidragit till en väsentlig nedgång för kulturlivet, inte bara i Kina men runtom i världen.

Men att det var möjligt för oss att göra denna resa till södra Kina och dessa två fantastiska kulturcenter ger ändå en smula hopp, och kanske till och med en indikation om att Kina sakta, sakta är på väg tillbaka.