Därför fick kulturministern högsta prioritet i Johnsons nya regering

kl. av | Taggar: , , , , , ,
BBC Broadcasting House i London. Foto: Jeff Overs

Det brittiska valet är avklarat och Boris Johnson är i färd med ombilda sin regering. Helt klar kommer nog inte ommöbleringen bli förrän efter nyår, men redan på måndagen, bara några dagar efter valet, utsåg premiärministern två nya ministrar. En av dem var kulturministern, ett överraskande drag då det vanligtvis inte är den post som får högsta prioritet i en regeringsombildning.

Johnson valde att utse den före detta kulturministern Nicky Morgan till posten igen. Även det var överraskande eftersom Morgan inte hade ställt upp för omval i sin valkrets. Tidigare i år meddelade hon att hon inte skulle kandidera till det brittiska parlamentet, dels med hänvisning till att parlamentsledamöter utsätts för hot och hat, dels på grund av att hon ville få mer tid med sin familj. Johnson kringgick dock kravet på att en minister ska vara ledamot av parlamentet genom att låta Morgan bli medlem av överhuset, House of Lords, på livstid.

Kulturminister Nicky Morgan. Foto: National Archives

Ett tungt vägande skäl till att just kulturministerposten fått så hög prioritet är att Boris Johnson har lovat att omgående se över reglerna för den brittiska tv-licensen. Premiärministern överväger att avskaffa den lagstiftning som gör det brottsligt att inte betala den tv-licens som finansierar public service-bolaget BBC:s verksamhet.

“Vi måste fråga oss om det fortfarande är rimligt att ett mediebolag finansieras med licenser, med tanke på att andra företag och organisationer klarar sin finansiering på egen hand”, menar Boris Johnson.  Kulturminister Morgan säger sig vara öppen för att avskaffa BBC:s tv-licens och ersätta den med en abonnemangskostnad av det slag som bland annat Netflix tillämpar.

BBC har protesterat högljutt genom att påpeka att företaget kommer att gå miste om 200 miljoner pund om året, motsvarande drygt 2,5 miljarder svenska kronor, om tv-licensen inte förblir obligatorisk.

Under den gångna valkampanjen har BBC fått hård kritik från både Tories och Labour för partiskhet i bevakningen. Labour har anklagat BBC för att ha bidragit till partiets stora valförlust genom att vara partiska, bland annat genom att fokusera för mycket på svårigheter inom partiet och svagheter hos partiledaren Jeremy Corbyn. Det konservativa partiet menar å sin sida att BBC tydligt har varit emot ett utträde ur EU. Som en konsekvens av detta har Tories meddelat att Boris Johnson och andra regeringsföreträdare fortsättningsvis kommer att vara mycket restriktiva med att låta sig intervjuas i BBC:s radio- och tv-kanaler.

På kort sikt är det osannolikt att lagstiftningen kring den brittiska tv-licensen kommer att förändras. Den nuvarande förordningen för public service-bolaget BBC gäller till 2027.

Boris Johnson. Foto: National Archives

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *