Den gula tråden är invigd – svensk gestaltning i Bryssel

kl. av | Taggar: , , , ,

Varje ordförandeskap i Europeiska unionens råd får stå för konstnärlig gestaltning i rådsbyggnaderna i Bryssel och den 11 januari var det dags att inviga den svenska.

Stort atrium med två gånger tre rader av nio sammanlänkade gula bågar på gula mattor.
Atriet i rådsbyggnaden Justus Lipsius, med två gånger 27 bågar.

Konceptet bakom den svenska gestaltningen var “den gula tråden”, en tråd för att vägleda och länka samman människor, samhällen och idéer. Tråden återfinns i de olika delarna av byggnaderna som ordförandeskapet har till sitt konstnärliga förfogande. I atriet till byggnaden Justus Lipsius återfinns två gånger 27 bågar, siffran inget sammanträffande, då EU nu har 27 medlemsstater.

Inte bara i atriet har man denna bågform, eller valv, och inspiration finns från dikten “Romanska bågar” av Tomas Tranströmer:

”Skäms inte för att du är människa, var stolt!
Inne i dig öppnar sig valv bakom valv oändligt.
Du blir aldrig färdig, och det är som det skall.”

Vid invigningen, för medlemsstaternas EU-ambassadörer och kulturattachéer och andra särskilt inbjudna, med tal från bland annat ambassadör Lars Danielsson (svenska EU-representationens chef) och Svenska institutets generaldirektör, Madeleine Sjöstedt, citerades dikten och gästerna bjöds sedan på två vackra sånger från svenska EU-representationens egen personalkör, som många av mina europeiska kollegor blev väldigt imponerade av – inte minst “den vackra juliga sången” (som visade sig ha varit “Uti vår hage”).

Den Stockholmsbaserade designbyrån Färg & Blanche, som legat bakom gestaltningen, presenterade även konceptet och bjöd intresserade på en guidning i byggnaderna.

För mer information om gestaltningen, bilder och filmer, kan man besöka den officiella svenska ordförandeskapssidan här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.