Den internetbaserade tevekanalen Dozjd visade på torsdagskvällen ett reportage från Pridefestivalen i Stockholm.

kl. av | Taggar: , , , , , ,

På kanalens hemsida ligger nu ”Stolthet och fördom” av journalisten Andrej Losjak och kan laddas ner för 30 rubel (ca 6 kronor). Filmen bygger på kontrastverkan mellan behandlingen av HBT-personer i Sverige och Ryssland efter att den ryska duman antagit lagen om förbud mot propaganda för homosexualitet riktad mot minderåriga.

Filmteamet följer föreningen ”Vychod” (Komma ut) i Sankt Petersburg; en sammanslutning av föräldrar till ungdomar som berättat om sin homosexualitet, som reser till Stockholm för Pridefestivalen och får träffa svenska aktivister inom föreningen Stolta Föräldrar. Mot trakasserier och ibland öppet våld i samband med försök till manifestationer i Sankt Petersburg ställs den positiva stämningen under festivalen i Stockholm. Mot framträdanden där president Vladimir Putin och patriarken Kirill talar om homosexualitet som ett grundläggande hot mot det ryska samhället kontrasterar uttalanden av svenska politiker, polismän och militärer om värdet av varje människas delaktighet.

Tänkvärt är journalistens jämförelse mellan intrycket av den färgsprakande Prideparaden i Stockholm och de jublande massorna från hans ungdoms Förstamajtåg i Sovjetunionen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.