Design överallt

kl. av | Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Design – svensk och annan – var överallt i London förra veckan. Med start den 13 september är London Fashion Week en av de fyra stora globala modeveckorna, som lockar till sig press, inköpare och designers från hela världen. Att synas i myllret är ingen enkel uppgift, men genom att gå samman i ett gemensamt showroom på Institute for Contemporary Art (ICA), lyckades elva svenska modedesigners med just detta. Brittiska Marie Claire magazine kallar svenskt mode för ”wearable cool”, vilket stämmer bra med de kläder, smycken och handväskor som visades på ICA under rubriken RePresent av bl.a. Minimarket, Cornelia Webb, AltewaiSaome och BACK.

Jenny Ekdahl med skåp på Ung Svensk Form.
Jenny Ekdahl med skåp på Ung Svensk Form.

Knappt var Fashion Week över innan London Design Festival tog vid. Där Fashion Week är ett huvudsakligen branschinriktat evenemang, är London Design Festival ett slags paraply för hundratals utställningar och projekt på museer, i butiker och ute på staden. Även här var svensk design prominent närvarande. På den stora designutställningen Designersblock på South Bank Centre visades utställningen Ung Svensk Form, som är en återkommande utställning till vilken alla svenska, eller i Sverige bosatta, formgivare under 31 år kan ansöka om att vara med i. På South Bank Centre visades en imponerande bredd av olika uttryck, från Kyuhyung Chos textilier till dokumentation av Erik Olovssons Designbuss.

Vid sidan av dessa större svenska initiativ fanns svenska designers representerade i en mängd helt andra sammanhang. Mint Gallery, ett slags mellanting mellan butik och galleri, hade valt att inkludera nio svenska designers i sin utställning Cabinets of Curiosities. Ett imponerande urval av lekfulla men samtidigt stilfulla möbler och vaser från bl.a. Anna Elzer Oscarson, Lukas Dahlén och Sami Kallio, visades sida vid sida med långbenta skåp som snarast såg ut att höra hemma i Alice i Underlandet.

Bord och skåp av Snickeriet, stol av Färg & Blanche och ljuststake av Folkform, Mint Gallery.
Bord och skåp av Snickeriet, stol av Färg & Blanche och ljuststake av Folkform, Mint Gallery.

Slutligen kan jag inte låta bli att bjuda på en bild av Pernilla Ohrstedts design för TopShops visningstält i Regents Park. Pernilla Ohrstedt är en svensk arkitekt verksam i London sedan tolv år tillbaka, och vars gräscatwalk syntes i bloggar och artiklar överallt efter London Fashion Week. Inspirerad av norrländska vandringsleder hjälpte hennes vitmålade gångstigar de högklackade fashionistorna att ta sig torrskodda in till visningen.

Pernilla Ohrstedts design för TopShops visningstält, Regent's Park.
Pernilla Ohrstedts design för TopShops visningstält, Regent’s Park.

One response to “Design överallt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.