Det är aldrig lagom med NY!

kl. av | Taggar:

Denna vecka har jag bett koreografen och dansaren Helena Franzén att gästblogga – efter att tillsammans med Irene Hultman Montes, SU- EN och My Lindblad ha varit i NY förra veckan och dansat på 92Y under rubriken ”The Nordic Body”. New york Times uppmärksammade dem med en positiv artikel:

http://www.nytimes.com/2015/05/12/arts/dance/review-the-nordic-body-moves-at-92nd-street-y.html

Här är Helenas brev:

”Efter 2 intensiva veckor i New York är jag nu tillbaka till min bas i Bromma. Det är aldrig lagom med NY. Under mina 2 veckor undervisade jag på Gibney Dance, repeterade med dansaren/ koreografen Ori Flomin, ledde en workshop i Philadelphia på The University of The Arts och hade 3 föreställningar på 92Y!

Jag har återvänt till denna stad minst en gång varje år alltsedan jag tilldelades Movement Research residency stipendiet på 3 månader 1998. Det var då jag inledde min livslånga kärlek till New York.

Förra året blev jag inbjuden att dansa mitt solo Trigger Pont på den anrika teatern 92Y. Jag delade då kvällen med min mentor Janis Brenner som jag lärde känna på min allra första workshop på Balettakademien  I Stockholm 1986…

Catherine Tharin som kurerade den kvällen hade en idé om att samla minst 4 kvinnliga koreografer att dela på ett program under 2015. Tillsammans organiserade vi detta och bjöd in Irene Hultman Montes, SU- EN och My Lindblad. Vi representerar olika generationer av samtida svensk dans och blandningen visade sig vara väldigt intressant med våra olika ingångar till rörelse.  ”Friday at Noon” avslutades med ett öppet samtal om The Nordic Body och vi fick alla frågan om det var något som kan sägas vara igenkännande för den nordiska, skandinaviska dansen/ koreografin. Vi svarade nog lite olika på detta men alla kunde instämma i att vi har en stark koppling till naturen. Kanske är det en klyscha men någonting ligger nog i det.

Vi alla fyra koreografer är intresserade av att ta denna kväll vidare. Kanske kan detta bli en återkommande serie på 92Y och /eller utanför NY.

Hoppas att detta kommer att kunna realiseras i någon form inom en snar framtid!

Bästa hälsningar,

Helena

Bromma 14 maj 2015

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *