Det svenska musikundret på framfart i USA

kl. av | Taggar: , , , , , , , ,
Graveyard, foto Kristina Ney
Graveyard, foto Kristina Ney

Gästbloggare: Kristina Ney, praktikant
USA är det största musikexportlandet i världen vilket gör det naturligt för svenska artister och band att vilja ta sig in på marknaden. Bara i vår får USA besök av ett gäng svenska musiker. I början av året hade vi besök av folkmusikgruppen ODE i House of Sweden som sedan rörde sig vidare på en turné över USA med avslutning på Folk Alliance International i Kansas City, som ett av tre som SweFolk jobbar med för att etablera svenska folkmusiker på den internationella arenan. Det Göteborgsbaserade rockbandet Graveyard kom till Washington DC mot slutet av sin Amerikaturné med svenska förbandet Spiders, och gjorde en suverän spelning som vi såklart gästade.

Nyss avslutades South By Southwest i Austin, Texas där vårt egna kulturråd Linda Zachrison närvarade tillsammans med en #teamsweden delegation (Svenska Institutet, Vinnova, Business Sweden, Tillväxtverket, Visit Sweden, Ambassaden i Washington och honorärkonsuln Astrid Marklund från Houston, m fl) och sist men inte minst Näringsdepartementets statssekreterare Oscar Stenström.

Läs gärna Vinnovas Ann Lidgard träffsäkra bloggrapport från resan om fenomet FOMO (fear of missing out) som onekligen präglade hela mässan… http://blogg.vinnova.se/author/annelidgard/

PÅ SXSW gjorde Sverige bla en stor musiksatsning i år. Konferensen gästades av artister som Zara Larsson, Silvana Imam, Vulkano, Rebstar, Adée, Elias m.fl. Denna satsning organiseras av flera svenska organisationer och produktionsbolag, Export Music Sweden, Live Musik Sverige, men också av studieförbund som Bilda och Talentcoach, för att just främja svenska artister och svensk musikexport. Se tex denna artikel om svenska Rebstar: http://www.forbes.com/sites/katherinecusumano/2016/03/08/swedish-rapper-rebstar-talks-mixing-music-entrepreneurship-and-breakfast/#69df2883c735

Andra svenska band och artister som turnerar i USA under våren är Miike Snow, José Gonzales, The Real Group och Elliphant. Håkan Hellström kommer till New York för två spelningar i april vilket överraskade många. Spelningarna riktar sig kanske främst till svenskar bosatta i staden men det är verkligen inte omöjligt att få en svensk publik bara för att du inte sjunger på engelska! Det är något som Dungen visar när de i vår kommer tillbaka till USA på en lång turné. Dungen har en solid fanbase här som glatt sjunger med i Dungens låtar trots att de är på svenska.

Dungen, fotograf Annika Aschberg
Dungen, fotograf Annika Aschberg

Sveriges ambassad är lokaliserad i Washington men vi har ett uppdrag att främja svensk kultur i hela USA. Lokalt jobbar vi med våra egna konserter på House of Sweden och samarbetar med och uppmärksammar även andra spelplatser, både inom och utanför House of Sweden. Det är fantastiskt att band som Dungen kan ha en så kärleksfull fanbase i USA om sjunger med i alla deras svenska låtar. Det är fantastiskt att sånggrupper som the Real Group och Ringmasters kan dela med sig av svensk/nordisk körtradition bortom gränser och möta andra vokalgrupper vilket kan leda till nya uttryck. Och det är fantastiskt att vi inom ett så brett spektrum av genres kan synas på den internationella scenen och därmed visa på svensk mångfald och kreativitet. Just nu syns inga tecken på att den svenska musikexporten till USA kommer att minska!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.