
Dialogues / Dialoglar
DIALOGUES / DIALOGLAR är namnet på en samtalsserie som Generalkonsulatet utvecklat tillsammans med Svenska forskningsinstitutet i Istanbul. Dessa tvärvetenskapliga samtal, paneler och presentationer skulle ha att ägt rum i Istanbul på forskningsinstitutet med på grund av pandemin gjordes om till digitala events. Förra bloggen berättade vi om vår webinar om sångaren Tayfun Karatekin och här nedan kommer lite kort om ytterligare några webinars som är värda att nämna.
Kvinnliga filmpionjärer
Ett av våra webinars handlade om Kvinnliga pionjärer inom svensk och turkisk film. Eventet bygger på Svenska Institutet och Svenska filminstitutets projekt Pioneering women in film. I projektet ingår det en historisk tidslinje som kartlägger några av de banbrytande kvinnliga gestalterna inom svensk film från 1800 talet och framåt. Vi tänkte att det kunna vara intressant att ta fram en liknande tidslinje för Turkiet. Vi bad därför filmvetaren Zeynep Serinkaya Winter att ta sig an uppgiften med att kartlägga turkiska kvinnor som varit viktiga för den turkiska filmindustrin och kvinnoorganisationer som kämpat för jämlikhet inom film. Från detta satte vi ihop en turkisk-svensk tidslinje i form av ett nedladdningsbart digitalt dokument.

Seminariet var uppdelat i två delar; dels en historisk översikt från Sverige och Turkiet men också en diskussion om den nuvarande situationen i filmbranschen. Den historiska överblicken presenterades på ett mycket intressant sätt av Louise Wallenberg från Stockholms universitet och av Azize Tan, f.d chef för Istanbul Film Festival och som nu arbetar för Baška Sinema. Båda presentatörerna gav flera väldigt intressanta exempel på viktiga kvinnor inom filmindustrierna i båda länderna och belyste många exempel på verksamma filmare och regissörer idag. Därefter presenterade Anna Serner, VD för svenska filminstitutet satsningen 50/50-2020 och visade hur ojämnt det fortfarande är i industrin idag och vilka utmaningar som återstår. Den turkiska filmregissören och akademikern Sezen Kaya gav sin syn på den turkiska situationen och betonade vilken viktig roll de feministiska filmkollektiven och solidaritetsgrupperna spelat för diskussionerna i Turkiet.

Vi fick också chansen att visa kortfilmen Bütün Mahalleli Duysun (Låt hela grannskapet höra om det) gjord av den turkiska regissören och konstnären Çiçek Kahraman. Kahraman tillhör den yngre generationen kvinnliga filmskapare. Filmen bygger på hundratals fönsterscener som Çiçek redigerat ihop från turkiska filmer från 50-90 talet. Inom turkiska filmer är fönstret en ikonisk plats, en plats där kvinnor ofta får möta och interagera med omvärlden. Filmen var ursprungligen gjord som en videoinstallation.
Presentationerna och filmvisningen följdes av ett rundabordssamtal med alla våra deltagare och avslutades med frågor från publiken där flera kvinnliga turkiska filmregissörer deltog. Det var en minnesvärd kväll, med många goda insikter och inte minst var det spännande att kunna hylla många av de begåvade kvinnliga gestalterna från både den turkiska och svenska filmhistorien.


Feministisk serieteckning
Vi ordnade också ett webinar om feministisk serieteckning. Både Sverige och Turkiet har en stark tradition av feministisk serieteckning som ofta utmanar samhällsnormer, provocerar och ger röst till den feministiska rörelsen. För att diskutera detta bjöd vi in redaktörerna från två inflytelserika tidskrifter, Ramize Erer från Bayan Yanı i Turkiet och Rojin Petrow från den svenska serietidningen Galago tillsammans med den svenska serietecknaren Elin Lucassi och den feministiska humorforskaren Gamzehan Binici från Giresun University Radio and Television Department.
Kvällen inleddes med en historiskt överblick och kontextualisering av Rojin och Gamzehan och en presentation av Elin om hennes eget konstnärskap. Detta följdes av en spännande öppen diskussion om skillnader och likheter och konstnärliga tillvägagångssätt och om vilken viktig roll serieteckning spelar i båda länderna för att lyfta viktiga samhällsfrågor.
Vår förhoppning är att detta första möte skall utmynna i någon form av tidskriftsutbyte för att presentera svenska serietecknare i Turkiet och tvärtom och därigenom få inblick varandras vardagliga livsvillkor.


Språk, minne och historia
I november anordnade svenska forskningsinstitutet, inom ramen för vår gemensamma samtalsserie ett webinar om Språk, minne och historia. I samtalet deltog författaren Athena Farrokhzad, lingvisten Helena Bani Shoraka från Stockholms universitet, historikern Tolga Cora från Bogazici-universitetet i Istanbul (som arbetar med minoritetsberättelser från Turkiet under 1800- och 1900-talen) och Yasemin Congar (en journalist djupt engagerad i mänskliga rättigheter och turkiska journalisters villkor i Turkiet idag). Med utgångspunkt i vad språk betyder i en tid med social och politisk instabilitet, diskuterades bland annat varför flerspråkighet ses av vissa som ett problem när det också är en förutsättning för avgörande kulturellt och politiskt utbyte. Under samtalet diskuterades också det våld som förts på och av ”språk” i olika historiska sammanhang.
Under våren kommer vi att fortsätta vårt goda samarbete med forskningsinstitutet med nya Dialoger, där kommer vi bland annat undersöka estetiken inom journalistiken och hur samtidskonsten tar sig an språk med konstnärerna Johanna Gustafsson Fürst och Dilek Winchester.
DIALOGER / DIALOGLAR är en serie tvärvetenskapliga samtal, paneler och presentationer som görs i samarbete mellan generalkonsulatet i Istanbul och svenska forskningsinstitutet i Istanbul. En del av serien har genomförts med stöd från Svenska Institutet.