DiploHack London ger verktyg för utsatta musikskapare

kl. av | Taggar: , ,
Alfons Karabuda
Alfons Karabuda
Alfons Karabuda föreläser
Alfons Karabuda föreläser

I en nyligen publicerad FN-rapport konstateras att konstnärliga rättigheter angår oss alla – oavsett om vi betraktar oss som kulturskapare eller inte. Helt enkelt därför att kulturen inte bara är en del av vårt samhälle utan en grundbult i demokratin.

Rätten till det egna ordet är grundläggande för varje konstnärlig yttring. Det är därför lätt att förstå varför kulturskapare förvägras denna rätt i länder där demokratin inte står högt i kurs. Jag var själv med som expertråd i arbetet med den FN-rapport jag nyss nämnde. När den lades fram fick den ett varmt deltagande av FN:s medlemsstater. På en del håll med en brasklapp.

”Vi ställer oss helhjärtat bakom denna rapport och bakom konstnärlig yttrandefrihet”, hette det när företrädaren för ett land inte alltför långt ifrån vårt eget tog till orda. ”Men, kulturskaparna har också ett ansvar att inte provocera. Räcker det inte att underhålla?”

DiploHack London, ett initiativ av Sveriges och Nederländernas ambassader, vill ge verktyg för utsatta musikskapare över hela världen. Såväl i diktaturer som på hemmaplan. I samarbete med SKAP och en rad andra kulturskapar- och yttrandefrihetsorganisationer och digitala tjänsteföretag samlades ett fyrtiotal deltagare på Hub Westminster i mindre ”hacks”. Deltagarna fick i uppgift att under dagen ta fram konkreta förslag på webbaserade verktyg för att hjälpa utsatta kulturskapare samarbeta för demokratin över nätet.

Yttrandefrihet och digitalisering är frågor SKAP arbetar med varje dag. Inom ramen för vårt verksamhetsfokus 2013, Digital agenda för musiken, har vi tidigare diskuterat konstnärliga rättigheter på nätet i samarbete med ambassaderna i Bryssel och Washington, och nu även London.

Det som gjorde DiploHack London särskilt intressant var att vi fick möjlighet att ta del av andras perspektiv på våra frågor. Men framförallt att vi tillsammans arbetade på att ta fram konkreta lösningar. Det är värdefullt för en intresseorganisation som SKAP att samarbeta över gränser – såväl geografiska som branschbetingade. Där är samarbetet med ambassaderna en viktig möjlighet.

Det är inte alltid musikskapare bjuds in till sammanhang där deras rättigheter och förutsättningarna för deras verksamhet diskuteras. Därför är vi glada att Sveriges ambassader ser det som självklart att SKAP är en partner i dessa frågor. Nu och i framtiden.

Alfons Karabuda
Kompositör och ordförande i SKAP – Sveriges kompositörer och textförfattare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *