En besvarad kärlek

kl. av | Taggar: , , , , , , , , , ,

I Frankrike uppmärksammas Lars Norén, Liv Strömquist och Nathalie Djurberg.

Vid ingången till utställningen Stilla Liv på Svenska Institutet i Paris visas en film om Lars Norén med särskilt fokus på hans arbete i Paris. Man ser honom gå genom Paris till den franska nationalscenen Comédie-Française, där han arbetade med uppsättningen Poussière 2018. En pjäs han, som första svenska författare, skrivit direkt för den ärevördiga teatern. I filmen framgår hur viktigt Paris och den franska litterära traditionen var för Norén.


Under våren uppmärksammar Svenska Institutet i Paris, i samarbete med en rad viktiga institutioner i den franska teatervärlden bland annat just Comédie-Française men även teatern Les Gemaux och förlaget l’Arche, Lars Noréns dramatik. I arbetet med den här satsningen – som består av en utställning, föreställningar, läsningar, rundabordssamtal och översättningar – så har det blivit tydligt för mig att det är en besvarad kärlek. Det finns i Frankrike ett mycket starkt intresse och en stor beundran för Lars Noréns verk – så kallar t ex Comédie-Françaises direktör Éric Ruf honom för ”kanske den största dramatikern och poeten i vår tid”.


I samtal på öppningen av utställningen, resultatet av ett långt samarbete mellan Lars Norén och filmaren Bobo Ericzén och i de följande rundabordssamtalen, återkom uppskattningen för hans renodlade och enkla språk, som talar genom geografiska avstånd, distans och kulturskillnader, och hans mod att behandla svåra och existentiella frågor.

Vårsäsongens fokus på teater återspeglas också i Svenska Institutets gästprogram där bland annat Magnus Florin, författare och dramaturg, Linda Zackrison, tillträdande chef för Göteborgs Stadsteater, Charlotte Engelkes, regissör och artist, Helena Hammarskiöld, verksamhetsutvecklare inom scenkonsten och Ulrika Skoog Holmgaard, producent, är gäster på Svenska Institutet för att fördjupa sina kontakter med det franska teaterlivet. Vistelser som förhoppningsvis kommer ge avtryck i både den svenska och den franska teatern framöver.

Om Lars Norén i Frankrike står för språklig renodling och enkelhet så visar konstnären Nathalie Djurberg en annan sida av den svenska konsten. Hennes barocka, ofta medvetet groteska och starkt laddade bildspråk i filmer skulpturer och suggestiva installationer, alltid i samarbete med musikern Hans Berg, har gjort henne till en internationell stjärna. Trots det diametralt skilda uttrycket så finns visst en koppling till Lars Noréns utforskande av tillvarons mörker och vansinne. Nu visas Nathalie Djurberg och Hans Berg i en storskalig utställning på samtidskonstmuseet i Lyon. Utställningen uppmärksammas stort i dagstidningen Libération för sin på en gång humoristiska och mörka estetik. Och för sin koppling till svensk folklore och den svenska skogens trolska mörker.

Libération lyfter också Liv Strömqvist, annan svensk konstnär som med humorn som vapen och sköld, inte väjer för det tabubelagda eller obehagliga. Hon är stor i Frankrike, där serier som konstform har både stor publik och prestige. Nu är det Liv Strömqvists humoristiska och allvarliga astrologibok som får uppmärksamhet. Den skyltas också stort i bokhandlarnas skyltfönster, ett uttryck för hennes starka ställning i Frankrike. Säkert får den en extra skjuts av den starka våg av fascination för mysticism och esoterika inom konsten, som också märks i Paris. Som i den uppmärksammade utställningen Au -delá, rituels pour un nouveau monde, på eleganta privata konsthallen Layfayette Anticipations där arkeologiska kultobjekt samsas med samtidskonst i mystiskt mörklagda utställningsrum.

Sara Arrhenius

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.