En hänförd fransk modepublik när Swedish Fashion goes Paris!

kl. av | Taggar: , , , , , , , ,
Foto: Luca Lomazzi
Foto: Luca Lomazzi

Över 1000 gäster och 100 journalister minglade på Svenska institutet i Paris när SI:s stora modeprojekt invigdes under den franska modeveckan! Under fyra veckor kommer projektet sätta strålkastarljuset på svenskt mode i modets huvudstad Paris där den kräsna franska publiken får möta en ny och relativt okänd sida av svenskt mode långt borta från den stereotypa bilden av minimalistiskt och funktionellt.

Modets roll behöver kanske inte befästas ytterligare i Paris, men det finns en nyfikenhet för det gränsöverskridande när det gäller till exempel det androgyna och användandet av alternativa material inom svenskt mode som inspirerar fransmännen. Här handlar det om mode som konstform och hantverk, vilket känns logiskt för oss som kulturhus att lyfta fram.

Swedish Fashion Goes Paris är ett samarbete mellan Svenska institutet och Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm där SI visar de mest avant-gardistiska kreationerna från den retrospektiva utställningen ”Svenskt Mode 2000-2015”, som i somras blev en sådan publiksuccé på ”Sven Harrys”. Ett tjugotal kreationer av Sandra Backlund, Helena Hörstedt, Bea Szenfeld, Fifth Avenue Shoe Repair, AltewaiSaome och Ann-Sofie Back skapar ett färg- och formstarkt utropstecken för samtida svenskt mode. I samma rum visar vi även ett urval fotografier av den världsledande modefotografen Johan Sandberg där vi kliver in en bildvärld som varken är förutbestämd eller uppbyggd enligt gängse könsidentiteter.

Foto: Luca Lomazzi
Foto: Luca Lomazzi

Tre kreativa DYI-ateljéer bjuder dessutom vid sidan av utställningen in besökarna att samskapa med designers kring olika kreativa uttryck; modeillustration (Lovisa Burfitt), textiltryck (Minä Perhonen) och slöjd och hantverk (Gunnel Eriksson, Anne Hjerp, Elin Ivre och Heart of Lovikka).

Och för att rama in det hela så klär vi väggarna i Hôtel de Marles vackra trapphus och på Café Suédois med bilder av några av Sveriges främsta modeillustratörer – Lovisa Burfitt, Tippan Nordén, Cecilia Carlstedt och Liselott Watkins – som genom vitt skilda signaturstilar och visuella utryck har medverkat till att driva den svenska modeillustrationens utveckling.

Vill ni uppleva allt detta på plats så passa på nu och fram till den 19e oktober!

Swedish Fashion Goes Paris är en del av den franska modeveckans publika program och pågår 25 september till 19 oktober på Institut Suédois i Marais. Läs mer om projektet på https://paris.si.se

Se inslag från Rapport 24 min in i sändningen:
www.svtplay.se/video/2347187/rapport

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *