En månad full av svensk design

kl. av | Taggar: , , , , , , , ,

Den svenska paviljongen på London Design Fair. Foto: Eda Ayranci

September är den stora designmånaden i London, då en rad evenemang äger rum under samlingsnamnet London Design Festival. Under några veckor präglas den i övrigt så Brexit-tunga mediebevakningen av rapporter från designutställningar på stadens gallerier, museer och mässor samt från modevisningarna på London Fashion Week.

Ett av de största evenemangen under designmånaden är London Design Fair, som ägde rum på Old Truman Brewery i stadsdelen Shoreditch  den 19-22 september. Svensk design fick stort utrymme på mässan och presenterades dels på den svenska paviljongen, dels med en särskild svensk del av den internationella utställningen Crossovers. Ambassaden gav stöd till båda dessa satsningar och var självklart på plats under mässdagarna.

Den svenska designpaviljongen, som sedan 2017 har projektletts av Southern Sweden Creatives, visade upp tolv svenska designföretag under London Design Fair. Paviljongen hade i år utökat sin yta till 150 kvadratmeter, vilket är talande för det intresse som finns i Storbritannien för svensk kultur i allmänhet och design i synnerhet. Det var en bred variation av design som visades i den svenska paviljongen, från stilrena källsorteringskärl, porslin, lampor och möbler till moderna leksaker och inredningsdetaljer till barnrummet.

Årets paviljong var designad av arkitektkontoret Förstberg Ling och byggd helt i furu i samarbete med Svenskt Trä. Den gav intrycket av ett tempel med överdimensionerade pelare och balkar som tillsammans skapade tolv rum placerade i en arkad med ett centralt atrium, och hade ett tydligt svenskt uttryck med ljusa träslag och minimalistisk design. Dessutom var paviljongen utformad så att den skall kunna monteras ned och återanvändas, roligt och rätt i tiden tycker vi!

Från utställningen Crossovers. Foto: Adorno och Eda Ayranci
Från utställningen Crossovers. Foto: Adorno och Eda Ayranci

Svensk design var också närvarande som en del av utställningen Crossovers där design från elva länder presenterades. Crossovers kom till på initiativ av den danska designduon Adorno, som sedan starten 2017 verkar som en onlineplattform med designfokus. Företaget har till syfte att göra design tillgängligt och visa på en bredd och mångfald, både vad gäller design men också i aktörerna kring design. Alla nordiska länder var representerade i utställningen tillsammans med Belgien, Frankrike, Italien, Mexico, Turkiet och Schweiz.

Paola Bjäringer, curator för den svenska kollektionen som presenterades på Crossovers, visade ett varierat urval av textilkonst, skulptur, glas och porslin. Hennes uttalade ambition var att lyfta fram frågor kring jämställdhet och mångfald och att visa på en varierad designscen, i allt från verk till vilka konstnärer som lyfts fram och får plats.

Med anledning av utställningen arrangerade Institut Français i London ett panelsamtal där Paola Bjäringer deltog tillsammans med curatorer och formgivare från olika delar av världen. Bjäringer fick mycket utrymme för att dela med sig av sina tankar kring design, mångfald, feminism och hållbarhet. Det blev ett intressant samtal där panelen tillsammans med en aktiv publik diskuterade frågor om framtiden, vad som kan uppnås med design och vad design bör vara.

Paola Bjäringer på Institut Français. Foto: Pia Lundberg
Paola Bjäringer (andra från vänster) på Institut Français. Foto: Pia Lundberg

Det var inte bara på London Design Fair som svensk design visades under designmånaden. På den mer branschinriktade mässan 100% Design deltog svenska företag som Gärsnäs och Bsweden, och på en rad av Londons gallerier och designbutiker ställdes verk av svenska formgivare och konstnärer ut. Ett exempel är Jesper Erikssons föremål och möbler skapade i kol, som fick representera Sverige på London Design Biennale förra året och som nu ställdes ut på Mint i South Kensington. Britternas intresse för svensk design har varit stort i flera år, och det verkar inte avta.

Av Pia Lundberg och Eda Ayranci, praktikant på Sveriges ambassad i London

Design i kol av Jesper Eriksson. Foto: Pia Lundberg
Design i kol av Jesper Eriksson. Foto: Pia Lundberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *