Ett första möte med Helene Larsson Pousette, nytt kulturråd i Washington, USA

kl. av | Taggar: , , , , , , , ,
Kulturråd Helene Larsson Pousette träffar kollegan Jenny Mählqvist Cabezas för första gången och tar en promenad längs med Potomacfloden och pratar om läget i Washington

Filmen producerad och redigerad av Jenny

Gästbloggare Jenny Mählqvist Cabezas, kulturhandläggare vid svenska ambassaden i Washington.

I förra veckan fick jag träffa min nya chef Helene, vårt nya kulturråd i Washington, för första gången på riktigt. Vi möttes utanför House of Sweden, kikade lite på utställningslokalerna, tog en promenad längs med Potomacfloden och satte oss ner för ett första planeringsmöte:

Jenny: Du har precis landat i Washington. Hur känns det?

Helene: Jag är glad att äntligen vara på plats. Jag är dock ovan att bära ansiktsmask. Att bära eller inte bära ansiktsmask verkar för övrigt vara ett politiskt ställningstagande, även om man bör ha dem på här i stan.

Jenny: Vad vill du göra under ditt uppdrag här i USA?

Helene: Det första jag kommer att göra är att lyssna in vilka frågor och sammanhang som är viktiga här just nu. Mitt uppdrag är att verka i hela USA vilket innebär att jag måste prioritera och fördjupa mig i de ämnen vi väljer att engagera oss i. Vi är mitt uppe i en pandemi och en valrörelse som också kommer att påverka vad som är möjligt att göra.

Naturligtvis tar jag med mig de erfarenheter jag har från nästan 25 år i kulturbranschen. Och med tanke på den globala klimatkrisen och de bränder, orkaner och översvämningar som pågår i USA just nu, är klimatfrågorna högt på agendan.

Helt klart känns det som jag nu befinner mig i ett land och en tid som kommer att gå till historien. Kulturarv och historia är viktigt, det har den infekterade debatten kring monument och minnesplatser visat. Många grupper har en befogad frustration över bristen på representation i historieskrivningen. Frågan är vilka röster och erfarenheter från den här tiden som kommer att bli del av framtidens historieskrivning?

Jenny: Hur ser du på kulturens roll i samhället just nu?

Helene: Det är kanske under covid-19 som vi på allvar förstår vikten av konst och kultur i våra liv. Vi blir helt enkelt fattigare om vi inte får en daglig dos av kulturupplevelser. Och om vi inte stödjer kulturutövarna i deras utsatta situation, så kommer vi inte ha det kulturliv vi vill ha och behöver.

Med covid-19 befinner sig det amerikanska kulturlivet i ekonomisk kris och framtiden är oviss för många. Det amerikanska museiförbundet gjorde i juni en undersökning för att skaffa sig en bild av konsekvenserna av pandemin. Av de 760 museer som svarade på enkäten menade mer än hälften att de inte har ekonomiska resurser att överleva mer än sex månader till, och nästan en femtedel att det finns en överhängande risk att de måste stänga permanent. Vissa konstmuseer säljer nu också konstverk ur sina samlingar för att täcka uteblivna intäkter, något som hade varit otänkbart tidigare. Till exempel säljer Brooklyn Museum i New York tolv konstverk på auktion i dagarna.

Men det finns hopp. I veckan öppnade tre av Smithsonians museer här i Washington, bland annat National Museum of African American History and Culture. Smithsonians museer är gratis men man behöver boka plats på förhand, och trycket på biljetter är mycket stort.   

Jenny: Du var kulturråd i Serbien. Vilka erfarenheter tar du med dig därifrån?

Helene: I Serbien hade jag förmånen att definiera och avgränsa mitt arbete som kulturråd. Jag valde att enbart arbeta med samtida konst och kultur, och vi gjorde allt i samverkan med serbiska partners och med utgångspunkt i de frågor som var viktiga för dem där och då. Att samverka och att arbeta med långsiktiga konst- och kulturprojekt kopplat till viktiga samhällsfrågor är något jag hoppas kunna ta med mig till USA.

Ett porträttfoto av kulturråd Helene Larsson Pousette. Fotokredit: Kulturdepartementet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *