Ett rum för barn mitt i Berlin

kl. av | Taggar: , ,

Varje termin har kulturavdelningen på ambassaden en praktikant. De hjälper till med allt möjligt och skriver ibland också inlägg här på bloggen. Idag vill jag dela med mig av min förra praktikant Elsas lilla film och personliga reflexioner kring ett av våra projekt som har fått glädjande konsekvenser för Berlins kulturliv:

En av de första bilderna som dyker upp när man googlar efter Rum för Barn på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, är en bild på mig. Det är en pressbild från när biblioteket öppnade 2005, där jag som åttaåring sitter i knallrosa tröja och rufsig hästsvans och läser en bok för min lillasyster. Min mamma arbetade då som producent på Kulturhuset Stadsteatern och hade bland annat hand om uppbyggnaden av Rum för Barn. Jag har nog spenderat många fler timmar där än de flesta.

Därför blev jag så glad när jag hörde att MACHmit! Museum i Berlin har öppnat ett eget internationellt barnbokskrypin, för att jag förstår hur bokens värld kan var ett lika stort äventyr som att leka pirater på toppen av en klätterställning.

Våren 2016 presenterade Sveriges ambassad i Berlin ”Frech, Wild & Wunderbar – Schwedische Kinderbuchwelten”,  en interaktiv utställning om svensk barnlitteratur där personer i alla åldrar hade möjligheten att lösa mysterium i Lassemajas detektivbyrå, sitta i Mamma Mu’s knä eller knacka på hos Pettsson och Findus.

Till utställningen fanns också en miniversion av Rum för Barn som hade tagits fram i samarbete med Svenska Institutet. Där kunde besökarna läsa översatta böcker av svenska författare, spela spel och delta i workshops som leddes av personal från MACHmit! Museum, dit utställningen sedan flyttade som första stoppet på en Tysklandsturné.

MACHmit! Museum ligger i en gammal kyrka i stadsdelen Prenzlauerberg. Kyrkan har blivit ett barnmuseum som erbjuder plats för lek och scenföreställningar, pysselverkstäder och klätterställningar, fika och informativa utställningar i en och samma lokal. Och alltså numera också läshörnan Bücherwunderkammer ett barnboksbibliotek med böcker från världens alla hörn.

Läshörnan har fått flytta in i ett litet rum i museets kyrktorn, ett rum som tidigare var hem för gamla museiföremål: uppstoppade alligatorer, djurhuvuden, kartor och mumifierade sjöhästar. Det var där mini-Rum-för-Barn huserade under tiden Frech, Wild & Wunderbar ställdes ut under våren 2017.

Jag träffade museichefen Uta Rinklebe som visade mig runt i lokalen. Hon berättade att när den svenska barnboksutställningen hade flyttat vidare frågade många barn vart biblioteket hade tagit vägen. “Plötsligt hade vi mängder av barn som kom till oss och självmant ville plocka upp en bok och läsa men vi hade inte längre några böcker att erbjuda dem” förklarade Uta. “Självklart var vi tvungna att göra något åt det!”

Med stöd och donationer från kulturinstitut och ambassader strömmade böckerna in. Sveriges ambassad i Berlin donerade alla böcker som blev kvar från utställningen, de fyller nu två stora hyllor.

Jag frågade hur det kom sig att de bestämde sig för att ta in just böcker från internationella författare och inte främst tyska. Men innan Uta hann svara slog det mig att förutom personerna som arbetade där så hörde jag knappt någon prata tyska. I bibliotekets stora öronlappsfåtölj satt en brittisk mamma med sin dotter och läste en bok, i verkstaden pysslade en turkisk familj med lucialjus, i fiket ropade en dansk pappa till sina springande barn att de skulle lugna ned sig och på nedervåningen lekte några spanska barn kurragömma. Så självklart bör läshörnan vara lika internationell som människorna som besöker den.

 

/Elsa Gomér, praktikant

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.