Ett trädgårdsrum för eftertanke och konstupplevelse

kl. av | Taggar:
Svenska institutets vackra trädgård
Svenska institutets vackra trädgård i Marais.

Över 16 000 personer besökte under juli/augusti Svenska institutets vackra trädgårdsrum som denna sommar hölls öppen under en period då det tidigare har varit stängt. Ett trädgårdsrum där parisare och turister i den franska huvudstaden har erbjudits en unik konstupplevelse signerad Anne Thulin, genom ett samarbete med Wanås skulpturpark där verket tidigare har visats.

Med Anne Thulins verk Double Dribble II har den New York-baserade konstnären skapat en rumsförstärkande katalysator och skalstock till Svenska institutets proportioner – en förtätad kontrapunkt av röd energi som mot, eller snarare med, den gröna gräsmattans kontrastfärg har laddat hela platsen och fascinerat dess besökare. Double Dribble II visas på SI Paris fram till och med den 29e september.

Men i trädgårdsrummet har också många av våra besökare kunnat låna böcker av svenska författare eller bara äta en glass och sträcka ut sig i en solstol i skuggan av kastanjerna. Många har kommit åter för att läsa klart påbörjad bok – populärast har varit Jonas Jonassons ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” och Sven Nordqvists böcker om Pettsson och katten Findus.

Maraiskvarteren är bland de mest populära i Paris för den kulturintresserade allmänheten och för att ytterligare stärka dess attraktivitet har ett nätverk nyligen bildats på initiativ av Picassomuset, som ligger ett stenkast från Svenska institutet. De medverkande kulturinstitutionerna i nätverket samverkar bland annat genom att erbjuda besökarna en karta där de olika kulturupplevelserna i Marais finns utmärkta. Det är just genom en ökad samverkan mellan svenska och franska kulturinstitutioner som den fransk-svenska axeln kan byggas starkare och lägga grunden för fortsatt kulturutbyte och inspiration mellan våra länder.

www.si.se/si-paris

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *