Det europeiska kulturministermötet i Bryssel den 29 november präglades av frågan hur man kan stödja ukrainskt kulturliv och ministrarna fick besök av landets kultur- och informationspolitikminister Oleksandr Tkatjenko. Nu riktas blickarna mot det svenska ordförandeskapet som inleds i januari.

informationspolitikminister Oleksandr Tkatjenko.
I bakgrunden Ukrainas EU-ambassadör Vsevolod Tjentsov.
Foto: Anna Wikner
Den 29 november träffades EU:s kulturministrar traditionsenligt i Bryssel för att diskutera aktuella frågor och klubba politiska dokument. Vid detta möte, under det tjeckiska ordförandeskapet, antog ministrarna en ny europeisk kulturarbetsplan, som slår fast vilka prioriteringar vi kommer att arbeta under – med rådsslutsatser, expertgrupper, studier, workshops och konferenser – de närmaste fyra åren. Det här kommer också påverka mycket var det svenska ordförandeskapet, som tar vid i januari, lägger sitt krut. Arbetsplanen hittar du här.

med ansvarig kommissionär Mariya Gabriel.
Foto: Anna Wikner.

© Europeiska unionen
Det tjeckiska ordförandeskapet presenterade också sin framstegsrapport om hur diskussionerna på rådsarbetsgruppsnivå hittills gått om den europeiska mediefrihetsakten – en annan fråga som det svenska ordförandeskapet kommer att få ärva och som kommer gå in i en väldigt intensiv fas. Men jag tänkte återkomma till detta i nästa inlägg.
I centrum för dagen stod hur medlemsstaterna skulle kunna stödja det ukrainska kulturlivet och kulturarvet och den person som mest var i blickfånget var en gäst – den ukrainske kultur- och informationspolitikministern Oleksandr Tkatjenko. Han förmedlade läget i Ukraina till EU:s kulturministrar och specificerade vilken typ av stöd man skulle behöva, inte minst mot bakgrund av vinterns intåg och allt kulturarv som måste skyddas. Han betonade också vikten av att bidra till spridandet av ukrainsk kultur i Europa och av att stoppa desinformation. De andra kulturministrarna gavs möjlighet att informera om vad de bidragit och fortsatt kan bidra med och solidariteten med Ukraina vad väldigt påtaglig. Ministrarna bekräftade därmed sitt gemensamma ställningstagande till stöd för ukrainskt kulturliv från i våras.

© Europeiska unionen
Parisa Liljestrand fick möjlighet att prata med Tkatjenko om det ukrainska kulturlivets behov och hon kunde även träffa kommissionär Gabriel kring samarbetet inför det svenska ordförandeskapet. Hon kunde också träffa många ministerkollegor för att skapa kontakter inför att hon kommer att leda ministerrådets kulturdel i vår. Nu är det bara en månad kvar innan vi tar över ordförandeklubban!