EU:s pris för samtida litteratur till Maxim Grigoriev

kl. av | Taggar: , , ,

Den svenska mottagaren av EU:s pris för samtida litteratur 2021 är Maxim Grigoriev, med romanen med det i detta sammanhang passande namnet Europa.

Logotyp för EU:s litteraturpris
© Europeiska unionen

Grigoriev föddes 1980 i Moskva och är uppvuxen i Stockholm. Utöver det egna författarskapet har han bland annat verkat som översättare av rysk litteratur. Och kl. 14.00 i dag avslöjades det alltså att han blir ett europeiskt pris rikare. Här kan du se motiveringen.

EU:s pris för samtida litteratur syftar, sedan tillblivelsen 2009, till att uppmärksamma den kreativitet och mångfald som finns på den europeiska samtida litteraturscenen. Priset ska utifrån detta främja utgivning, översättning, försäljning och läsning av böcker från andra europeiska länder samt transnationell cirkulation av litteratur inom och utanför Europa.

Man roterar länderna från vilka vinnarna kommer och i år var det alltså bl.a. Sveriges tur (tillsammans med tolv andra länder). En antologi kommer att ges ut med samtliga vinnare med utdrag på såväl originalspråk som engelska och franska. På så vis kan även det språkliga utbytet inom EU främjas.

Priset finansieras genom EU:s viktigaste stödprogram för kultur, Kreativa Europa, vars nya programomgång t.o.m. 2027 förhoppningsvis snart ska kunna sjösättas. I morgon röstar faktiskt Europaparlamentet om förslaget till det nya programmet utifrån den preliminära överenskommelse som nåddes mellan parlamentet och medlemsstaterna i rådet i december 2020. Det nya programmet kommer att bli viktigt för kulturlivets återhämtning i Europa, en fråga som tas upp av de europeiska kulturministrarna vid deras möte i Bryssel i dag.

Ett konsortium bestående av European and International Booksellers Federation (EIBF), European Writers’ Council (EWC) och Federation of European Publishers (FEP) ansvarar för såväl litteraturprisceremonin (vilken arrangeras den 9 november i Bryssel) som inrättandet av nationella juryer.

Övriga kortlistade svenskar var: Balsam Karam, Singulariteten; Johanne Lykke Holm, Strega; Pooneh Rohi, Hölje; och Tone Schunnesson, Dagarna, dagarna, dagarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *