Hur arbetar svenskar inom musikbranschen i Tyskland? Syns (och kanske framför allt hörs) svensk musik där? Vad kan vi göra för att fler svenska musiker, dirigenter och kompositörer ska få arbeta på de tyska scenerna? Dessa frågor ställde sig Kultur i Väst, Musik i Syd och STIM.
Tillsammans med oss på ambassadens kulturavdelning i Berlin, bjöd de in till ett möte mellan representanter för de tre organisationerna: Mattias Franzén, Peter Wilgotsson, Leif Karlsson och erfarna svenska musiker, dirigenter, producenter och tonsättare verksamma i den kulturtäta huvudstaden: Emil Roijer, Olof Boman, Trygve Nordwall, Marika Gejrot, Kajsa Boström, Marcus Fjellström, Andreas Engström och Kristoffer Gansing.
Det blev en mycket trevlig sammankomst där Leif Karlssons frågor ledde till engagerade diskussioner och ett utbyte av erfarenheter som i sin tur öppnade för många nya infallsvinklar och idéer. Samtalet kretsade kring hur man ska dra uppmärksamhet till svensk musik och göra denna till en självklar del av olika konsertrepertoarer eller andra arrangemang och produktioner. Genrerna som stod i fokus var Classical Music och Classical Contemporary Music.
Representanterna för de sverigeförankrade organisationerna var mycket glada över att få input från de verksamma på plats, som å sin sida uppskattade viljan hemifrån Sverige att bygga upp en närmare kontakt, liksom möjligheten att få diskutera sina tankar och erfarenheter.
Efter detta engagerade möte ska det bli spännande att se hur dialogen fortsätter. Den svenska musikbranschens verksamma i Berlin har fått en ny kontakt hemmavid och vi hoppas att det resulterar i resonans. Mellan de nya kontakterna, men kanske främst av svensk musik. Här i Tyskland. Och i Berlin.
Skrivet av Matilda Möller, praktikant och Nina Röhlcke, kulturråd