Forbidden Voices väcker känslor när ambassaden i London uppmärksammar Internationella dagen för mänskliga rättigheter

kl. av | Taggar: , , , , , , , , ,

“All human beings are born free and equal in dignity and rights. They are endowed with reason and conscience and should act towards one another in a spirit of brotherhood.”

Så lyder artikel 1 i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Frihet och demokrati är värden som idag kan tas för givet i många delar av världen. Men i andra delar är verkligheten en annan. När man talar om mänskliga rättigheter handlar det inte bara grova kränkningar som tortyr, krigsbrott och folkmord utan även rättigheter som att få resa utomlands, ha tillgång till internet eller skriva vad man vill i sin blogg. Internet har framförallt blivit ett verktyg för att rapportera om kränkningar av mänskliga rättigheter. För en demokrati är det grundläggande att rätten till frihet skyddas – inte bara offline utan även online.

Internationella dagen för mänskliga rättigheter inföll den 10 december, något som ambassaden i London uppmärksammade genom att visa dokumentärfilmen ”Forbidden Voices”. Den skildrar tre kvinnor som trots hot, förföljelse och förtryck fortsätter att rapportera om MR-situationen i sina hemländer genom bloggar, facebook och twitter. Kvinnornas mod att stå upp för demokrati och yttrandefrihet har fått internationell uppmärksamhet och filmen fick bland annat Amnesty International Award på Human Rights Film Festival.

Visningen skedde i samarbete med den nederländska ambassaden. Under kvällen medverkade även Irina Schoulgin-Nyoni. Hon är ministerråd vid den svenska representationen i Genève och en av många som arbetat hårt för att garantera frihet på nätet. Irina talade om arbetet i FN:s råd för mänskliga rättigheter. Bland annat deltog Irina i förhandlingarna för Sveriges räkning när FN antog en historisk resolution om yttrandefrihet på nätet 2012. Inspirerande och tankeväckande!

Irina_461

Bland åhörarna fanns allt från studenter och aktivister till mänskliga rättighetsadvokater och ambassadanställda. Efter visningen skedde diskussion och nätverkande över mat och dryck. Frågor som diskuterades var till exempel hur frågor som nätfrihet kan komma högre upp på den internationella agendan. På bilden nedan är Carly Nyst och två medarbetare från Privacy International, en organisation som arbetar för att garantera rätten till privatliv, till exempel genom att förhindra olovlig övervakning.

Privacy intl_461

Om du vill läsa mer om frihet på internet kan jag rekommendera en artikel skriven av utrikesminister Carl Bildt. Mer tips är en artikel skriven av Charlotta Sparre, Sveriges ambassadör i Egypten, med anledning av Internationella dagen för mänskliga rättigheter. Ambassaden i London har tidigare engagerat sig i frågan genom det lyckade “DiploHack” tidigare under hösten.

Joani Sanchez, den kvinnliga aktivisten från Kuba, säger i filmen att “every blog or tweet is like a little spark that can become a kindle to a fire.” För att förändra världen måste vi arbeta tillsammans och varje bidrag, litet som stort, räknas.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *