Författare för små och stora på Washingtons bokfestival

kl. av | Taggar: , , , , , , ,
Library of Congress och Kai Bird
Bild 1. Library of Congress Bild 2. Kai Bird

Den första septemberhelgen genomfördes den fjortonde nationella bokfestivalen i Washington DC. Bokfestivalen arrangeras av det anrika Library of Congress – Kongressbiblioteket – med stöd från andra kulturinstitutioner och privatpersoner. Festivalen, som är väldigt populär brukar genomföras i parken – the Mall – mellan monumenten i Washington DC. Men i år hölls den för första gången inomhus i Washingtons kongresscenter, något som bokfestivalveteraner inte uppskattade. Det var onekligen trevligare när evenemanget genomfördes utomhus, men med tanke på värmen var det skönt med svalkan inomhus.
David Rubenstein, som är Washingtons mesta kulturmecenat och huvudsponsor av festivalen, framhöll vid öppningsceremonin, att huvudsyftet är att få individer i alla åldrar att läsa fler böcker. Bokens roll är central eftersom böcker, enligt honom, kan påverka historiens utveckling, till skillnad från tweets.

På festivalen framträdde mer än hundra författare. Alla slags böcker fanns representerade. Från bilderböcker för små barn, till tecknade böcker för vuxna, serietidningar(Comic books), en genre som får större utrymme för varje år. Matlagningspresentationerna på avdelningen för kokböcker var också fler än tidigare år och köerna med tålmodiga barn till uppläsningar av barnboksförfattare ringlade oändligt långa. Kate DiCamillo, Kongressbibliotekets nuvarande läsambassadör för barn, var särskilt populär. Många barn köade länge för att få hennes autograf i den senaste boken Leroy Ninker Saddles Up: Tales from Deckawoo Drive. Den första i en ny serie.

En sal med mer än femhundra sittplatser fylldes upp en god stund innan Nina Khrushcheva intog scenen för att tala om sin senaste bok, The Lost Khrushchev: A Journey Into the Gulag of the Russian Mind, som mest handlar om hennes morfar, Leonid Khrushchev, son till Nikita. Leonid var en individualist och rebell som anklagades av Stalin för att ha hjälpt nazisterna under andra världskriget. Något som hon motsäger. Hennes kända gammelmorfar spelar naturligtvis också en viktig roll i släktkrönikan. Hon skrev boken då hon ville varna för stalinistiska tendenser i dagens Ryssland. Både Nikita och Leonid var, enligt henne, motståndare till stalinismen.

Kanske är det Snowdens avslöjanden om NSAs avlyssningar som gjorde att i stort sett lika många åhörare flockades för att lyssna till Kai Bird, som skrivit biografin – The Good Spy. Boken handlar om Robert Ames, en CIA agent som etablerade en nära relation till Yassir Arafats spionchef under 1970-talet. Denna relation skulle kunnat påverka utvecklingen i Mellanöstern i en bättre riktning om inte båda männen mött en för tidig död, anser Bird.
Bland de kända amerikanska skönlitterära författarna märktes särskilt E.L. Doctorow. Hans senaste roman Andrew’s Brain handlar om en man som mer än en gång under sitt liv oavsiktligt orsakat katastrofer. Berättelse om Andrews leder läsaren till ifrågasättande av vad som är sanning, sanna minnen, om man kan lita påsina sinnen och ödet. Doctorow, som öppnade bokfestivalen fick ta emot det prestigefulla priset för bästa amerikanska skönlitterärara verk 2014 från kongressbiblioteket. I sin lågmälda presentation berättade han att alla hans familjemedlemmar var begåvade musiker. Han själv var inte musikalisk och läste istället från en tidig ålder allt han kunde komma över. När han började undra hur berättelser fick liv var det självklara beslutet att själv bli författare.

Vem vet, kanske någon av alla de barn som ivrigt lyssnade på uppläsningar och berättelser på festivalen växer upp och, liksom Doctorow, själva blir författare. Åtminstone blir de nog alla ivriga bokläsare.

One response to “Författare för små och stora på Washingtons bokfestival

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *