Franska filosofen Cynthia Fleury resonerar kring demokratins överlevnad i vår tid

kl. av | Taggar: , , , , , , ,
Cynthia Fleury utvecklar tankar om demokratins överlevnad
Cynthia Fleury utvecklar tankar om demokratins överlevnad

Är demokratin en dygd? En extra het sommarkväll ordnade vi ett informellt samtal på Café Suédois på förslag från hitreste, svenske psykoanalytikern och författaren Clarence Crafoord i samarbete med tidskriften Divan. Han har länge uppmärksammat den franska filosofen, psykoanalytikern, författaren och debattören Cynthia Fleury och de har under en tid korresponderat kring frågor om demokratins födelse, tonår, vuxenålder och om dess överlevnad. Nu bjöds publiken in till ett fragment av detta spännande samtal.
Vi började inomhus i svallande värme med ett fyrtiotal koncentrerade lyssnare och Clarence Crafoord öppnade med en fråga som handlade om upptining – ett begrepp som Cynthia Fleury använt i en av sina böcker, vars titlar vittnar om aktuella frågeställningar såsom ”Les pathologies de la démocratie” (2005), ungefär demokratins sjukdomar, ”La fin du courage” ungefär slutet på vårt mod (2009) och ”Les irremplacables” (2015), de oersättliga.

Det är imponerande hur mycket hon hunnit med, trots att hon endast är född 1974, bara att läsa i Wikipedia. Dessutom är hon praktiserande psykoanalytiker, och det kändes hur nära hon var människan och jaget i hela sitt förhållningssätt. Hon tryckte på hur viktigt det är att vi kan utvecklas och bli delaktiga i samhället, genom ansvar och mod att orka och vilja bidra till vårt samhälle.  Hon har en egen term för individuation (inte dagens gängse individualism) och menar att fantasi, sanningssägande och humor kan bidra till demokratin. Angeläget idag när fria ordet är hotat och fake news florerar. I dag riskerar vi att objektifieras, förtingligas och instrumentaliseras, när vi hela tiden får höra att vi är utbytbara. Då blir vi snart deprimerade, utbrända och oengagerade medborgare. Allt detta starkt förenklat förstås och säkert en och annan missuppfattning.

Clarence Crafoord ställde frågorna, i skarpt koncentrerad form, och Cynthia Fleury fångade genast upp tråden och spann skickligt vidare i lysande fransk argumentationsteknik. Eftersom detta så småningom kommer att utvecklas i skrift av Clarence Crafoord i Divan och andra media, ska jag inte föregå genom att gå djupare in i innehållet, som jag heller inte har egna kunskaper om. Men jag tror att vi alla som var lekmän där berördes över hur klar, tydlig och lättbegriplig Cynthia Fleury var, trots komplexiteten i tankegodset.

Efter 40 minuter med inspelning, flyttade vi utomhus för att svalka oss, men samtalet fortsatte likafullt med den engagerade publiken.

Engagerad publik i sommarvärmen
Engagerad publik i sommarvärmen

Detta var ett i raden av samtal som vi kallar ”fria format” som jag hoppas kunna utveckla alltmer under min tid här på Si Paris, som kan leda till annat och oväntat. Jag hoppas att en större svensk publik också ska få ta del av utstrålningen från denna samtida och briljanta tänkare. Kanske hon rentav kan bjudas in till Sverige.

försnack mellan Clarence Crafoord och Cynthia Fleury
försnack mellan Clarence Crafoord och Cynthia Fleury

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *