Svårt att vara kulturminister i Frankrike, Françoise Nyssen ser sin makt alltmera kringskuren

kl. av | Taggar: ,
Franska kulturministern Francoise Nyssen vid sitt tal i Cannes i samband med Take Two: next moves for Metoo
Franska kulturministern Francoise Nyssen vid sitt tal i Cannes i samband med Take Two: next moves for Metoo

Det är inte lätt att vara kulturminister i Frankrike. Mitt i all segeryra efter franska fotbollsvinsten, fjortonde juli-firandet och upptakten av de berömda sommarfestivalerna runtom i Frankrike, ser franska kulturministern Françoise Nyssen sin makt alltmera kringskuren. “Ännu en sten i Françoise Nyssens trädgård” skrev Le Monde den 12 juli, när tillkännagivandet kom om att Nyssen ska fråntas inflytandet inom litteratur- och förlagsområdet. Hon ska inte längre sitta i styrelsen för CNL- Centre National du Livre, och hon ska inte längre leda den utredning om bokbranschen, som ligger henne så varmt om hjärtat. Allt för att undvika en intressekonflikt, eftersom hon själv kommer från förlagsbranschen, och för att flytta hennes makt långt från det egna familjeföretaget Actes Sud, Frankrikes tionde största förlag, som hon ledde tillsammans med sin make innan hon blev minister. När hon tillträdde, klev hon av alla sina uppdrag inom förlaget, men eftersom hennes barn fortfarande har ett ekonomiskt intresse och delägarskap, ansågs det olämpligt och beslutet togs av ett högre organ för offentlighetens transparens (HATVP). Arbetet med bokutredningen och CNL ska i stället skötas av premiärministern Edouard Philippe..

Beslutet togs inte utifrån direkt kritik mot ministern, men hennes makt har under en lång till underminerats. Då och då kommer spekulationer i pressen om hur länge hon egentligen kan att sitta kvar. Senast ryktena om hennes avgång florerade var strax innan filmfestivalen i Cannes, där hon deltog tillsammans med Alice Bah Kuhnke, på svenskt initiativ i Svenska Filminstitutets seminarium Take Two: Next moves for Metoo. Mina vänner här säger, att det är alltid tufft att vara kulturminister Frankrike, trots kulturens framträdande roll i politik och samhälle, och särskilt för en minister som Nyssen, som inte alls kommer från politikens värd, en konstart i sig. “Den enda eviga kulturministern i Frankrike är Jack Lang”

Men hon har också under året vurmat för biblioteken, förlängt öppettiderna, öppnat nya regionala kulturhus, trots motståndet och hon brinner starkt för att stärka författarnas ställning, något hon förklarat att hon ändå vill fortsätta verka för. Det var en synbart rörd minister som förklarade inför pressen “Jag är inte en deporterad minister, jag är här för att vara operativ!  när nyheten kom och hon just befann sig i Avignon för att inviga den berömda teaterfestivalen, en i raden av de många franska sommarfestivalerna som nu inleds.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *